Komu nie wolno jeść margaryny?

12 Stycznia 2011

Wybór pomiędzy masłem a margaryną od dawna stanowi problem. Czym najlepiej smarować pieczywo?

Komu nie wolno jeść margaryny?

Obecnie na rynku dostępne są następujące produkty przeznaczone do smarowania pieczywa: masło, margaryna oraz mieszanki masła i margaryny, tzw. miksy.

Masło:

Otrzymywane jest z mleka krowiego w wyniku tzw. zmaślania odpowiednio przygotowanej śmietany. Jeśli śmietana jest pasteryzowana, ale nieukwaszona, to otrzymuje się masło śmietankowe. Natomiast niepasteryzowana, ale silnie ukwaszona śmietana służy do produkcji masła wiejskiego. Dużą zaletą masła jest jego smak, a także łatwość wyczuwania zjełczałego posmaku i zapachu, dzięki czemu szybko można wykryć, jeszcze przed zgromadzeniem się większych ilości szkodliwych dla zdrowia produktów, że nie nadaje się ono do spożycia. Kolejną zaletą jest występowanie w maśle witamin rozpuszczalnych w tłuszczach – A i D.

Kaloryczność masła jest duża, gdyż zawiera ono bardzo dużo tłuszczu: masło śmietankowe – 74%, a masło ekstra – 82,5%. Masło to produkt, który zawiera także dużo cholesterolu – w 100 g dostarcza ok 240 mg tego związku. Chociaż masło jest lekkostrawne, to niestety jest stosunkowo bogate w nasycone kwasy tłuszczowe. Stanowią one większość, bo aż 50% wszystkich kwasów tłuszczowych. Jednonienasycone kwasy tłuszczowe stanowią w nim ok. 35%, a wielonienasycone – jedynie 5,6%. Nie przemawia to na korzyść masła, ponieważ wykazano, że nasycone kwasy tłuszczowe przyczyniają się do wzrostu poziomu cholesterolu we krwi, zwiększając ryzyko miażdżycy i chorób serca. Natomiast nienasycone kwasy tłuszczowe, których w maśle jest mniej, chronią przed rozwojem tych chorób.

Strony

× Użyj prawej i lewej strzałki na swojej klawiaturze, aby przeglądać podstrony artykułu
Komentarze (31)
ocena
5/5

Pozostaw pole puste, aby dodać komentarz jako anonim.

Opcjonalnie

Ocena artykułu 1-5

Wpisz wynik równania, aby dodać komentarz

Anonim
(Ocena: 5)
2017-05-29 10:22:41

mi

siema

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-01-16 22:59:33

MARGARYNA I MIXY TO NAJWIEKSZE GÓWNO JAKIE MOZE BYĆ!!! to juz lepiej smarowac majonezem. tuczy mniej i mniej napachane.

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-01-14 20:04:34

najlepiej pieczywa nie smarować wcale.

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-01-16 23:00:16

najlepiej wogóle nie jesc pieczywa

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-01-14 10:02:31

Najlepsza jest margaryna miekka wysokogatunkowa w kubku! i nic tego nie zmieni. Masło tak jak jest powiedziane w artykule powinny spozywac dzieci do 2 roku zycia oraz kobiety w ciąży. A cholesterol dla młodzieży dojrzewającej mozna równiez otrzymywac z roznych innych produktów np z jaj. A co do margaryny to trzeba zwrócic uwage jaka to margaryna! na pewno nie 'kasia" za 2 zł ani inne tego typu badziewie. Za dobrą margarynę trzeba zapłacic ok 6zł i wtedy ma się pewnosc, że jest to margaryna otrzymywana przez przeestryfikowanie i nie tworzą się tłuszcze nasycone, które jak wiadomo mają działanie miażdżycorodne i sprzyjające powstawaniu wielu innych chorob cywilizacyjnch.

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-01-12 22:25:17

Każdy w wieku dojrzewania powinien jesc masło, a nie dzieci do 3 roku zycia co za bzdury!!! Cholesterol potrzebny jest takze w wieku 10, czy 16 lat, bo JESZCZE SIĘ ROZWIJAMY i żadne miażdżyce w tym wieku nie grożą.

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-01-12 21:15:58

najlepiej nie smarować pieczywa niczym i problem sie rozwiązuje:)

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-01-12 20:53:07

ja tak samo nie jem żadnego masła margaryny itp i jakos żyje :D

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-01-12 22:28:56

Myślałam,że tylko ja taki"odmieniec"jestem :P hehe

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-01-12 20:25:32

Ja uwielbiam prawdziwe masło.Duzo go smaruje.

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-01-12 20:18:54

a ja wolę posmarować sobie chleb oliwą z oliwek, daje taki... hmm... nie wiem, lepszy posmak? Ogólnie to jednak wybieram margarynę i oliwy różnego rodzaju ponieważ jestem weganką :)

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-01-12 19:36:41

a mi tam szczerze mówią obojętne czym posmaruje :)

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz