Kawa zbożowa: Pij ją na zdrowie!

20 Lutego 2016

Co pić zamiast małej czarnej? Kawę zbożową! Możesz przygotować ją na różne sposoby, a dzięki walorom prozdrowotnym skorzysta na tym twój organizm.

kawa zbożowa

Polacy są kawoszami – ok. 75 proc. z nas małą czarną pije regularnie. Dla relaksu, pobudzenia, lepszej koncentracji. Średnio wypijamy jej 95 litrów w ciągu roku, co lokuje nas w światowej czołówce! Nie wszyscy jednak mogą raczyć się tym smacznym napojem. Niektórzy natomiast za nim nie przepadają. Alternatywa? Kawa zbożowa.

To napój odznaczający się delikatnym smakiem i mający istotne właściwości prozdrowotne. Przede wszystkim, w przeciwieństwie do zwykłej kawy, kawa zbożowa nie zawiera kofeiny. Robi się ją najczęściej z prażonego jęczmienia, żyta, cykorii, orkiszu, buraka cukrowego. Dzięki temu jest znacznie zdrowsza od tradycyjnej kawy. – kawa zbożowa jest bardzo zdrowym, naturalnym produktem, który może się w naszym organizmie pojawiać nawet cztery razy dziennie, jeżeli ktoś lubi. Spokojnie może po nią sięgać cała rodzina – od trzylatka do stulatka, od dziadka do prawnuka – tłumaczy dietetyczka i psycholożka Agata Ziemnicka-Łaska w rozmowie z agencją informacyjną Newseria Lifestyle.

Zobacz także: Czy picie mleka jest zdrowe?

Co w niej siedzi?

Obecne w kawie zbożowej węglowodany korzystnie oddziałują na pracę mózgu, dlatego warto ją pić w przypadku wzmożonego wysiłku umysłowego. Spożywanie tego napoju usprawnia trawienie, ułatwia przyswajanie wapnia. kawa zbożowa zawiera witaminy – m.in. C (wzmacnia naczynia krwionośne, odpowiada za produkcję kolagenu i elastyny), z grupy B (odpowiadają za właściwe funkcjonowanie układu nerwowego, czyli za stan twojego umysłu i samopoczucie), E (tzw. witamina młodości i płodności, silny przeciwutleniacz).

Na uwagę w kawie zbożowej zasługuje cynk, pierwiastek bardzo cenny dla kobiet. Nie tylko zapewnia mocne włosy i paznokcie, ale również wpływa na stan intelektualny, chroni wzrok, przyśpiesza gojenie się ran, pomaga leczyć trądzik, reguluje cykle miesiączkowe, korzystnie wpływa na płodność. Cynk pełni istotną rolę w leczeniu takich chorób jak zapalenie jelit, hemoroidy, cukrzyca, osteoporoza, zapalenie spojówek, grzybica, depresja. Pomaga w przypadku infekcji.

Strony

Komentarze (6)
ocena
5/5

Pozostaw pole puste, aby dodać komentarz jako anonim.

Opcjonalnie

Ocena artykułu 1-5

Wpisz wynik równania, aby dodać komentarz

Loff
(Ocena: 5)
2016-11-17 14:01:30

o

Cześć, hej. Po dobrą zdrową kawę sięgaj do espressoart.pl Polecam

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
elcia
(Ocena: 5)
2016-05-16 20:25:32

re: Kawa zbożowa: Pij ją na zdrowie!

bardzo smaczną ekologiczną kawę zbożową można dostać na bio-krainapl

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2016-03-06 16:14:19

re: Kawa zbożowa: Pij ją na zdrowie!

A co myślicie o właściwościach zielonej kawy? Ja od jakiegoś czasu biorę iq green to takie tabletki, które zawierają właśnie ekstrakt z tej kawy i kurczę chyba działają. Wiem jedno na pewno zmniejszyły mój apetyt co jest bardzo bardzo dla mnie ważne. Czy mieliście z zieloną kawą do czynienia?

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
gladys
(Ocena: 5)
2016-02-29 23:27:20

re: Kawa zbożowa: Pij ją na zdrowie!

normalnej kawy nie piję, bo mi jakoś nie służy,ale zbożową bardzo chętnie. taka delikatna,smaczna,zwłaszcza na mleczku. fajną mają na bio-kraina.pl

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2016-02-20 13:47:39

re: Kawa zbożowa: Pij ją na zdrowie!

I właśnie kończę obiad, a za chwilę zaparzę sobie kawę zbożową z mlekiem, miodem i cynamonem.. Ciekawe czy zasmakuje w takim zestawieniu:)

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
dpblogpl
(Ocena: 5)
2016-02-20 11:17:30

re: Kawa zbożowa: Pij ją na zdrowie!

Bardzo lubię kawę zbożową, piję ją częściej niż zwykłą kawę :) Najlepiej smakuje z pianką z mleka sojowego lub z mlekiem migdałowym czy orzechowym.

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
  • Strona 1 z 1