Jesienna dieta na dobry humor

Najważniejszą zasadą diety jesiennej jest regularność jadania posiłków.
Jesienna dieta na dobry humor
29.09.2009

Jesienią musimy być przygotowani na kapryśną aurę. Codziennością stają się deszcze, chłody i wiatry na przemian z piękną pogodą. To sprawia, że i nasz nastrój jest również zmienny. Często mamy chandrę, niektórzy nazywają ją jesienną depresją. Jesteśmy również bardziej narażeni na przeziębienia, co także niekorzystnie wpływa na nasze samopoczucie, zarówno fizyczne, jak i psychiczne. Wiele badań wskazuje na to, że zbilansowana dieta znacznie wzmacnia układ odpornościowy. Dlatego, by uniknąć przeziębień, należy dostarczyć naszemu organizmowi odpowiedniej dawki witamin i składników mineralnych oraz flawonoidów. Największe znaczenie mają witaminy (C i A) oraz cynk, selen, żelazo, a także cała gama flawonoidów, zwłaszcza katechin. Gdzie je znajdziemy? Aby dostarczyć naszemu organizmowi odpowiedniej dawki tych składników nasza dieta powinna być nie tylko urozmaicona, ale przede wszystkim obfitować w warzywa i owoce, produkty zbożowe pochodzące z mąk pełnego przemiału. Ważne jest także pokrycie zapotrzebowania na inne składniki odżywcze: białka, tłuszcze czy węglowodany.

Regularne posiłki, obowiązkowe śniadanie

Najważniejszą zasadą diety jesiennej jest regularność jadania posiłków. Istotne jest nie tylko pokrycie zapotrzebowania na poszczególne składniki odżywcze, ale również rozłożenie ich w taki sposób, aby wszystkie znalazły się w każdym posiłku. Ważne jest również to, aby w ciągu dnia jeść kilka, co najmniej trzy, a najlepiej pięć posiłków umiarkowanej wielkości zamiast dwóch obfitych. Chodzenie przez cały ranek na czczo znacznie zmniejsza siły obronne naszego organizmu. Rano przed wyjściem z domu zawsze należy zjeść śniadanie. Po przerwie na sen zapasy energetyczne organizmu są znacznie uszczuplone i jesteśmy bardziej podatni na przeziębienia, zwłaszcza w chłodniejsze dni, kiedy potrzebujemy więcej energii na ogrzanie organizmu.

Pij ciepłe napoje

Ważne, by w chłodne dni nie wychodzić na czczo z domu, a także nie zapominać o szklance, a chociażby filiżance czegoś ciepłego (należy zrezygnować z bardzo zimnych napojów). Zapobiegnie to wychłodzeniu organizmu i pozwoli na w miarę komfortowe pokonanie drogi do pracy, na uczelnię czy do szkoły. Dla wielu z nas tradycyjnym, ciepłym napojem jest herbata. W krajach azjatyckich już w czasach starożytnych wierzono, że pomaga zachować zdrowie i ma właściwości lecznicze.

Herbata zawiera kofeinę (teinę), która działa pobudzająco na układ nerwowy. To korzystny efekt, zwłaszcza w ponury poranek, który nie nastraja ochoczo do wszelakich działań. Poza tym w ciągu dnia usuwa senność i zmęczenie, pobudza akcję serca i wentylację płuc. Takie działanie jest możliwe dzięki rozszerzeniu naczyń krwionośnych w mózgu, narządach i mięśniach. Ale nie daje nam to efektu bezmyślnej krzątaniny. Jak się okazuje, kofeina i jej metabolity zawarte w herbacie zwiększają również wydzielanie tzw. neuroprzekaźników, co usprawnia procesy myślowe i poprawia nastrój, daje poczucie lepszej sprawności fizycznej i psychicznej. Orzeźwiające działanie herbaty osiąga się przy odpowiednio krótkim okresie parzenia. W pierwszych 3 minutach parzenia do naparu przechodzą prawie wszystkie alkaloidy, a w kolejnych minutach polifenole i garbniki. Garbniki kształtują smak i aromat herbaty, nadając specyficzny gorzkawy smak. Orzeźwiające działanie herbaty wynika z zawartości wszystkich tych związków, ale największy udział mają alkaloidy, czyli: kofeina i jej metabolity, teobromina oraz teofilina.

Co poprawi humor dodatkowo?

Świadomość, że po pierwsze herbata nie dostarcza praktycznie kalorii (pod warunkiem, że nie dodajemy cukru), a poza tym zapobiega starzeniu się. Te ostatnie właściwości herbata zawdzięcza obecności flawonoidów. Zielona herbata zawiera ich więcej niż czarna, co wiąże się z cyklem produkcyjnym. Herbata zielona nie jest poddawana procesom fermentacji. Flawonoidy wykazują działanie antyoksydacyjne (przeciwutleniajace) pomagające chronić organizm przed uszkodzeniem przez wolne rodniki. W związku z tym odgrywają ważną rolę w profilaktyce chorób związanych z nadmiernym powstawaniem wolnych rodników, głównie chorób układu krążenia i chorób nowotworowych, ale także w procesach starzenia się organizmu. W herbacie większość flawonoidów stanowią związki zwane katechinami, które należą do najsilniejszych naturalnych antyoksydantów. Przypisuje się im także działanie przeciwzapalne. Związki te wykazują również działanie przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe, wspomagając odporność organizmu. Poza tym jedne z ostatnich badań wykazują, iż przeciwdziałają one szybkiemu rozkładowi witaminy C w organizmie, co daje dodatkowe korzyści w budowaniu odporności.

Jak wiemy, ważnym aspektem jest smak i aromat potraw, w tym także herbaty. Smakowitość pożywienia dostarcza przyjemnych doznań, ale jest ważna ze względu fizjologię. Wpływa między innymi na procesy trawienia, wchłaniania i wykorzystania pożywienia przez organizm. Wszystkie bodźce związane z jedzeniem czy piciem, w tym bodźce smakowe i zapachowe uruchamiają u człowieka złożone procesy fizjologiczne. Wpływają na przykład na wydzielanie soków i enzymów trawiennych, aktywność układu sercowo naczyniowego, pracę nerek i całego przewodu pokarmowego.

Poza tym stwierdzono, że niektóre dodatki aromatyzujące potęgują poprawę nastroju. Zwłaszcza herbaty z dodatkiem aromatów cytrusowych powodują, że ulatniają się olejki eteryczne o miłym zapachu, dające poczucie obecności słońca w pochmurny dzień. Powszechnie wiadomo, że magnez wykorzystywany jest w leczeniu przeciwdepresyjnym. Wszystkie rodzaje herbat dostarczają nam odrobinę magnezu. Ale by zwiększyć jego moc warto sięgnąć po niewielki kąsek czekolady, sezamkę czy garść orzechów.  

Natomiast herbata z dodatkiem malin szybciej nas rozgrzeje, zwłaszcza w przypadku klującego się przeziębienia. Wówczas ważne jest uzupełnianie płynów i składników mineralnych, które tracimy z potem, kiedy dopada nas gorączka. Herbata jest źródłem niewielkich ilości potasu i sodu, które wówczas tracimy. Ale by do tego nie doszło najlepiej dbać o regularne urozmaicone pożywienie i nie wychładzać organizmu. Dobry stan fizyczny wpływa na poprawę samopoczucia i w konsekwencji zmniejsza huśtawkę nastrojów.

Materiały prasowe

Zobacz także:

Czy wegetarianizm szkodzi?

Czy dieta pozbawiona mięsa może być pełnowartościowa? Czy można odżywiać w ten sposób także dzieci?

Kiedy waga kłamie?

Czy to możliwe, aby wskazania wagi były przekłamane? Kiedy najlepiej się ważyć?

 

 

Polecane wideo

Komentarze (30)
Ocena: 5 / 5
Anonim (Ocena: 5) 14.02.2011 16:33
Rano jest obowiązkowo Earl Grey Intense, w ciągu dnia - różne kolory, różne smaki, najczęściej jest to zielona herbata z algami (Irving Tea SPA sea detox), czasem vital energy, gdy szybko potrzebuję pobudzenia, zawsze jest to herbata:)
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 25.01.2011 08:32
Ja pijam z 5 kubasów herbaty dziennie :) w sumie zaczęłam odkąd przeczytałam na klubie miłośników dobrej herbaty że działa bardzo odprężająco. No i przyznam rację że odpowiednio zaparzona naprawdę potrafi człowieka uspokoic :)
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 19.11.2009 20:51
Hi! ObmvBf
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 16.11.2009 20:32
Very nice site!
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 24.10.2009 20:13
nie ma to jak dobra reklama :D KUPUJCIE HERBATKĘ!!!!!!!!!!!1111oneone...
odpowiedz

Polecane dla Ciebie