Jakie płatki wybrać na śniadanie?

20 Lipca 2011

Smaczne, sycące, proste w przygotowaniu – płatki zbożowe!

śniadanie

Najpowszechniejsza forma spożywania płatków zbożowych – w połączeniu z produktami mlecznymi - zapewnia efekt uzupełniania się aminokwasów. Lizyna jest aminokwasem ograniczającym wartość biologiczną produktów zbożowych, natomiast w produktach mlecznych jest jej nadmiar. W efekcie otrzymujemy podniesienie wartości biologicznej białka, szczególnie ważne dla wegetarian. Dodatkowo płatki zbożowe dostarczają organizmowi witaminy z grupy B (B1, B2, B6, B12, kwasu foliowego oraz pantotenowego), witaminę C i E oraz wapno, żelazo i błonnik.

Płatki powstały w sposób zupełnie przypadkowy. W 1894 roku dr John Harvey Kellog gotował pszenicę dla swoich podopiecznych w sanatorium w Michigan. Niestety, ziarna się rozgotowały się, a ograniczone możliwości finansowe nie pozwoliły na wyrzucenie nieudanego dania. Po rozwałkowaniu, okazało się, że ciasto nie jest spójne, natomiast po osuszeniu nowy wynalazek okazał się całkiem smaczny. Kolejne eksperymenty dotyczyły już innych zbóż. W kolejnym roku rozpoczęto starania związane z opatentowaniem nowego produktu.

Kaloryczność płatków zbożowych waha się w przedziale od 320 do 390 kcal/100 g. Jednak wszelkie dodatki w postaci syropu glukozowego czy suszonych owoców podnoszą kaloryczność zbożowej przekąski.

Dietetycy radzą, aby wybierać płatki z pełnego ziarna zbóż, które zachowują najwyższe wartości odżywcze. Na rynku dostępny jest jednak szerszy wybór różnego rodzaju płatków – od kukurydzianych, przez owsiane, po żytnie i gryczane. Które płatki okażą się najlepsze dla Ciebie?

Płatki kukurydziane (Niewskazane przy nadciśnieniu)

Są bogatym źródłem błonnika pokarmowego (prawie 7 g w 100 g produktu), a także magnezu, żelaza, potasu i selenu. Mogą być spożywane przez chorych na celiakię ze względu na brak glutenu w kukurydzy. Niestety, płatki kukurydziane to również ukryte źródło sodu, dlatego lekarze odradzają ich jedzenie osobom borykającym się z chorobami nerek, nadciśnieniem czy niewydolnością krążenia. Tego rodzaju płatki świetnie smakują z mlekiem, ale równie doskonale sprawdzają się jako nowoczesna panierka do potraw z chudego drobiu. Są lekkostrawne, a zatem także odpowiednie dla dzieci.

Strony

× Użyj prawej i lewej strzałki na swojej klawiaturze, aby przeglądać podstrony artykułu
Komentarze (16)
ocena
5/5

Pozostaw pole puste, aby dodać komentarz jako anonim.

Opcjonalnie

Ocena artykułu 1-5

Wpisz wynik równania, aby dodać komentarz

Anonim
(Ocena: 5)
2011-07-21 18:40:58

Mój nr 1 to płatki Obsta "Sonatina". Robią kilka wersji smakowych, jedne smaczniejsze od drugich :) Mają mnóstwo dodatków i w każdej paczce jest ich naprawdę sporo (nie trzeba ich szukać z lupą ;) ). Mirabella

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-07-20 21:52:59

owsianka, nesquik, cookie crisp ^^

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-07-20 18:30:03

cheerios,cookie crisp albo cini minis - i poranek jest udany ;)

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-07-20 17:58:12

Ja mam przepis na owsiankę śniadaniową, przygotowany przez dietetyka z poradni freshline.com.pl także wiem, co jem, mówiąc kolokwialnie. Wszystko świeże, zdrowe i jaka radość z jedzenia ;)

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-07-20 14:22:41

ja jem otręby ;)

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-07-20 13:50:11

Ja lubię płatki ryżowe :D smakują jak opłatek : )

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-07-20 10:49:25

MUUUSLI! KOCHAM ;P z grandola z nestle sa tez dobre

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-07-20 10:10:36

a ja jem czekoladowe kuleczki z biedronki haha ;d dobree sa xd z jogurtem naturalnym xd

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-07-24 22:56:05

xd xd xd xd xd xd xddddddddddd!

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
xDDD
(Ocena: 5)
2014-12-09 22:33:15

Ja jem żyto

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-07-20 10:08:44

dżizas, nie lubię owsianki. Gryczane są "najlepsze dla wegetarian", czyli dla mnie... Ale skoro ich nie lubię, to nie mam zamiaru się zmuszać do ich jedzenia.

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-07-20 10:08:32

ja uwielbiam tze. BRAN flakes oraz GRANOLA super polecam!

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz