Jaka ryba zamiast karpia na święta?

20 Grudnia 2015

Wigilia Bożego Narodzenia powinna obfitować w ryby. Jednak nie tylko karp może trafić na świąteczny stół.

ryba na święta

Potrawy z karpia zajmują szczególnie miejsce na wigilijnym stole. Ryba ma w chrześcijaństwie głęboką symbolikę. Ichthys – znak pierwszych chrześcijan i symbol Jezusa Chrystusa – to właśnie ryba. Miało to związek z chrztem, w czasie którego chrześcijanie byli zanurzali w wodzie i odradzali się na nowo. Ryba to właśnie symbol odrodzenia, nowego życia. Symbolika ludowa łączy je z płodnością oraz rodzącym się życiem. Nasi przodkowie wierzyli, że spożycie ryby podczas wigilijnej kolacji zapewni im dostatek, siłę i zdrowie.

Wśród ryb serwowanych podczas wieczerzy wigilijnej karp zajmuje szczególne miejsce, jednak nie tylko on może gościć na świątecznym stole. Nie każdy za nim przepada, poza tym to ryba oścista. Na szczęście wybór mamy dzisiaj ogromny, a w wielu dyskontach i supermarketach czekają na nas ryby świeże. Warto je kupować, bo są najsmaczniejsze i najlepsze jakościowo. Poza tym odpada opcja z rozmrażaniem, które odbija się na smaku i wadze – po rozmrożeniu często okazuje się, że znaczna część ryby odpłynęła wraz z roztopionym lodem… Pamiętaj, że rozmrożonych ryb nie wolno ponownie zamrażać!

Polacy bardzo często na świątecznym stole podają śledzie, które symbolizują oczekiwanie i post. Bardzo smaczny jest sandacz, sum, łosoś, lin, miruna, trewal, halibut, tuńczyk, amur, tołpyga. Niektóre z tych gatunków mogą wydawać się egzotyczne, bo nie są w Polsce popularne. A jednak warto po nie sięgnąć – przekonasz się, jak smaczne i aromatyczne potrawy można z nich wyczarować.

Ryby możemy zaserwować na zimno – np. w galarecie, sałatce albo w postaci rybnego tatara – albo na gorąco: gotowane (np. na parze), pieczone, smażone, grillowane, w formie zupy. Świetnie komponują się z grzybami. Jeśli szukasz dobrej panierki do ryby, zrezygnuj z bułki tartej, która chłonie tłuszcz jak gąbka – postaw na zmielone siemię lniane albo otręby. Znakomitym dodatkiem do smażonej ryby są płatki migdałów. Będzie z nich oryginalna i smakowita panierka. Ryby możemy również zaserwować w postaci pulpecików czy jako nadzienie pierogów.

Strony

× Użyj prawej i lewej strzałki na swojej klawiaturze, aby przeglądać podstrony artykułu
Komentarze (2)
ocena
5/5

Pozostaw pole puste, aby dodać komentarz jako anonim.

Opcjonalnie

Ocena artykułu 1-5

Wpisz wynik równania, aby dodać komentarz

b.
(Ocena: 5)
2015-12-23 20:43:04

re: Jaka ryba zamiast karpia na święta?

nie jem karpia od kilku lat na święta,wiem że to tradycja ale go nie lubie, śmierdzi mułem i ma mnóstwo ości, zawsze jakaś inna ryba

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2015-12-21 10:29:08

re: Jaka ryba zamiast karpia na święta?

Tylko i wyłącznie łosoś! Najlepszy

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
  • Strona 1 z 1