Jak wybrać dobrą czekoladę? (Nieodpowiednia zrujnuje Twoją dietę)

09 Stycznia 2015

Produktów spożywczych w sklepach jest tak dużo, że wybór czekolady dobrej jakości staje się wyzwaniem. Oto, czym należy się kierować.

czekolada

Wartość rynku czekolady w Polsce szacuje się na ok. 6 mld zł. Aż 5 mld zł z tej kwoty stanowią wyroby czekoladowe, natomiast 1 mld zł – cukierki. Czekolada ma w sobie coś magicznego. Jemy ją na poprawę humoru i by coś uczcić, w towarzystwie i w samotności. A jej zjadanie wciąga tak bardzo, że często trudno poprzestać na jednej czy dwóch kostkach… Dobra wiadomość jest taka, że nawet naukowcy przekonują nas, że warto włączyć umiarkowane ilości czekolady do diety. Nie może być ona jednak byle jaka, a tych niestety na rynku nie brakuje.

Udawana czekolada

Czekoladę sporządza się z miazgi kakaowej, tłuszczu kakaowego (masła kakaowego) i środka słodzącego. Mogą też trafić do niej inne dodatki. By słodka tabliczka mogła być nazywana czekoladą, zgodnie z przepisami musi zawierać nie mniej niż 35 proc. suchej masy kakaowej ogółem, w tym minimum 14 proc. suchej odtłuszczonej masy kakaowej. Ogólnie czekolada gorzka powinna mieć powyżej 70 proc. kakao, deserowa powyżej 50 proc., a czekolada mleczna – powyżej 30 proc.

Tymczasem w sklepach często można natrafić na tzw. wyroby czekoladopodobne. Były one popularne w okresie PRL-u jako produkt zastępczy. Ale uwaga! Z prawdziwą czekoladą mają niewiele wspólnego. Tłuszcz kakaowy w ich przypadku zastąpiono bowiem tłuszczem innych roślin, np. olejem rzepakowym. Te tłuszcze roślinne w wyrobach czekoladopodobnych są utwardzone. W ten sposób powstają bardzo szkodliwe tłuszcze trans, które zagrażają zdrowiu i mogą powodować nowotwory.

Po czym poznać, czy mamy w rękach wyrób czekoladopodobny? Wystarczy spojrzeć na etykietę. Producent musi nas poinformować, co sprzedaje. Wyrób czekoladopodobny ma też bledszy kolor, jest miększy od prawdziwej czekolady i nie smakuje jak czekolada dobrej jakości. Nie ma również charakterystycznego zapachu kakao. I jeszcze jedno – wyrób czekoladopodobny jest dużo tańszy.

Sprawdzamy skład

Ale sam fakt, że wybierzemy czekoladę zamiast wyrobu czekoladopodobnego nie oznacza jeszcze, że będzie ona wartościowa. Na co należy zwrócić uwagę? Na skład. Zawsze. O stosunku składników świadczy ich kolejność podana na etykiecie. W dobrej czekoladzie jako pierwsze powinno być wymienione kakao (miazga kakaowa albo ziarna kakaowca), a nie np. cukier.

Strony

Komentarze (5)
ocena
4.2/5

Pozostaw pole puste, aby dodać komentarz jako anonim.

Opcjonalnie

Ocena artykułu 1-5

Wpisz wynik równania, aby dodać komentarz

Anonim
(Ocena: 5)
2015-03-05 13:44:52

re: Jak wybrać dobrą czekoladę? (Nieodpowiednia zrujnuje Twoją dietę)

W życiu nie zrezygnowałabym z czekolady! Uwielbiam pełnomleczne, orzechowe, białe, nadziewane krówkami itp. produkty. Tuczą. No i dobra. Mam na to sposób - biorę tabletki odchudzające acetomale i nie mam problemu z jedzeniem ukochanych waweli ^^

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Kita
(Ocena: 5)
2015-01-09 22:04:12

re: Jak wybrać dobrą czekoladę? (Nieodpowiednia zrujnuje Twoją dietę)

Gdzie dostać te dobre czekolady ze stewią i naturalnymi dodatkami? Mam nadzieję że są mleczne, bo gorzkiej nie lubię.

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Marcia
(Ocena: 5)
2015-01-29 16:57:53

Na stewiarnia.pl! Spróbuj czekolady z owocami leśnymi słodzonej stewią- pychotka:)

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 1)
2015-01-09 16:16:31

re: Jak wybrać dobrą czekoladę? (Nieodpowiednia zrujnuje Twoją dietę)

Bardzo dobrą czekoladą gorzką ze stosunkowo dużą zawartościa kakao jest czekolada gorzka Wawel :).

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
xxx
(Ocena: 5)
2015-01-09 11:15:24

re: Jak wybrać dobrą czekoladę? (Nieodpowiednia zrujnuje Twoją dietę)

nie ma to jak porównać pod względem składu czekoladę mleczną nadziewaną z gorzką. lepszym porównaniem byłoby porównanie dwóch gorzkich czekolad z podobnej półki cenowej albo po prostu składów: białej, mlecznej, deserowej, gorzkiej bez nadzień

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
  • Strona 1 z 1