Jak uzdrowić swoje posiłki?

Nie katorżniczą dietą, a odpowiednimi nawykami żywieniowymi zapewnisz sobie zdrowie, energię i świetny wygląd.
Jak uzdrowić swoje posiłki?
18.11.2012

Z badań płyną smutne wnioski – aż 84 proc. Polek nie jest zadowolonych ze swojego wyglądu. Pokrywa się to z raportem Polskiego Towarzystwa Badań nad Otyłością, które dowiodło, że nadwaga i otyłość w naszym kraju dotyczą już ponad połowy kobiet i więcej niż 60 proc. mężczyzn. Z kolei badania TNS OBOP mówią, że Polki, które chcą schudnąć, zwykle przechodzą na dietę; aż 82 proc. z nich ogranicza jedzenie. Z jakim skutkiem? Same wiemy najlepiej. Na szczęście są inne sposoby, aby wyglądać i czuć się lepiej. Oto garść podpowiedzi.

Nie omijaj posiłków

To bardzo częsty błąd osób, które chcą zrzucić nadwagę – jedzą dwa, góra trzy posiłki, odmawiając sobie jedzenia. Tyle że taka taktyka jest bardzo niezdrowa i przy tym wyjątkowo nieskuteczna. Aby schudnąć, musisz jeść. Omijanie posiłków zrujnuje twój metabolizm i sprawi, że wrócisz do dawnej wagi – niewykluczone, że z nawiązką. To nie wszystko; gdy organizmowi będzie brakować kalorii, zacznie odkładać „zapasy”, o braku składników odżywczych nie wspominając. Podczas trawienia spalane są kalorie, które uwalniają energię – ta sprawia z kolei, że przestajesz być ociężała i zmęczona. Dlatego nigdy nie odmawiaj sobie śniadania, które naładuje twoje akumulatory na cały dzień, i staraj się jeść 5-6 posiłków dziennie.

food

Jedz powoli

Ataki obżarstwa drastycznie spowalniają metabolizm. Nie służy nam także jedzenie w pośpiechu, byle jak i byle gdzie. Jeśli zależy ci na zdrowiu i zgrabnej sylwetce, zacznij celebrować posiłki. Udowodniono, że aby się najeść, wystarczy długo przeżuwać pierwszych kilka kęsów. Dzięki takiej sztuczce twój mózg otrzyma sygnał, że żołądek jest już pełen. Poza tym jedzenie naprędce jest bardzo niezdrowe i może skończyć się przykrymi dolegliwościami, sprawia również, że połykasz więcej powietrza – stąd wzdęcia i nadmierne gazy. Ciesz się jedzeniem, smakuj je, starannie przeżuwaj, a wyjdzie ci to tylko na zdrowie.

Podziel się swoim posiłkiem

Możesz to zrobić w wielu sytuacjach – w domu oddaj część swojej jajecznicy partnerowi, w pracy poczęstuj kanapką zapracowanego kolegę, w kawiarni podziel się ciastkiem z przyjaciółką. Jeśli często jesz w mieście, poproś o połowę porcji i pamiętaj, że nie musisz zjeść wszystkiego, co znalazło się na talerzu. Masz swoje ulubione ciasteczka? Zjedz dwa, a trzecie oddaj. Uważaj na promocje – nawet jeśli są korzystne, zastanów się, czy będziesz w stanie zjeść obiad z dwóch dań. I nie przechowuj przekąsek po szafkach. Staraj się unikać pokus.

Ewa Podsiadły-Natorska

Zobacz także:

Jak pohamować wilczy apetyt?

Możesz dać sobie z nim radę!

Dlaczego warto pić zieloną herbatę?

Poznaj szereg jej zalet.

food

Spożywaj kolorowe dania

Większość Polaków je dania nijakie, jasno-brązowe, w których dominuje kawał mięsa i fura ziemniaków. Tymczasem siła tkwi… w kolorze. Chodzi o to, aby na twoim talerzu znalazła się cała gama świeżych warzyw. Taka żywieniowa „tęcza” pełna marchewek, buraków, brokułów, pomidorów, papryki, kalafiora, cebuli czy selera zapewni ci zdrowy posiłek. Dodaj do tego również trochę owoców. Przekonasz się, że im bardziej kolorowy będzie twój talerz, tym zdrowszy się okaże. I jeszcze jeden trik– aby jeść mniej, podawaj posiłki na niewielkich, ciemnych talerzach. Jedzenie wydaje się wtedy mniej apetyczne, poza tym tak podane posiłki wyglądają na większe niż są w rzeczywistości.

Nie zapominaj o przyprawach

Jedzenie bez przypraw nie tylko gorzej smakuje, ale jest również znacznie mniej zdrowe. Warto sięgnąć zwłaszcza po te, które podkręcają metabolizm – imbir, chili, pieprz kajeński czy guaranę. Bardzo dobre efekty da również przyprawianie posiłków rozmarynem, koperkiem, pietruszką, majerankiem, miętą, bazylią, kminkiem, jałowcem czy gałką muszkatołową. Z kolei na liście ziół, które korzystnie wpływają na przemianę materii, redukują tkankę tłuszczową i usprawniają pracę jelit, jest łopian, szałwia lekarska, mniszek pospolity, pokrzywa czy krwawnik pospolity. Zrezygnuj natomiast z kalorycznych dressingów i majonezu.

food

Postaw na pełne ziarno

Zrobisz bardzo dobrze dla swojej sylwetki, zdrowia i samopoczucia, jeśli zrezygnujesz z pszennych produktów i postawisz na te z pełnego ziarna. Pełnoziarnisty chleb czy makaron nie tylko są bardzo zdrowe, ale również smaczne. Przede wszystkim zawierają więcej naturalnych składników takich jak witaminy, cenny błonnik czy pierwiastki (magnez, cynk, fosfor, niacynę, kwas foliowy, żelazo), nie ma w nich także konserwantów czy różnych sztucznych składników, które zazwyczaj obecne są w napompowanych, spulchnionych bochenkach chleba czy bułkach.

Spożywaj nabiał niskotłuszczowy

To trik podobny do zamiany produktów pszennych na te z pełnego ziarna. Rezygnując z wysokotłuszczowego nabiału i stawiając na ten niskotłuszczowy, w prosty sposób „uzdrowisz” swoje posiłki. Twój ulubiony jogurt, twarożek, śmietana czy mleko okażą się znacznie zdrowsze (i przyjazne sylwetce), jeśli będą miały nie więcej niż 2 proc. tłuszczu. Z badań wynika, że spożywanie produktów niskotłuszczowych albo odtłuszczonych zmniejsza spożycie kalorii aż o 35 proc. Również mleko dodawane do kawy czy herbaty (gdy przygotowujesz bawarkę) powinno być chude.

Polecane wideo

Komentarze (35)
Ocena: 5 / 5
Anonim (Ocena: 5) 23.11.2012 15:53
Zgadzam się ze wszystkimi radami. Jakiś czas temu zmieniłam swoje zasady żywienia, bo robiłam się okrągła jak kulka, byłam wiecznie zmęczona i nie wyspana. Na początku chciałam się po prostu odchudzić, ale dietetyk polecił podejść do tego inaczej. Bo odchudzanie kojarzy nam się z pewnym etapem w naszym życiu - dziwnym etapem, nienaturalnym. A zdrowo odżywiać powinniśmy się cały czas. Uwielbiam jeść kanapki z warzywami, rukolą, kiełkami. Nie lubię prostych, np. tylko z szynką, wolę dodać sałatę, ogórka. Lubię wcinać przekąski takie jak jabłka, gruszki, winogrona, czasem chudy ser żółty, orzechy. Właściwie nie wychodzę z domu bez jakiejś przekąski i wody mineralnej, bo jak złapie mnie na mieście głód to mam jak go zaspokoić. :) Jak mnie najdzie ochota na coś słodkiego to lubię zjeść jogurt naturalny z owocami. Ważne, by jogurt miał dużą zwartość białka, bo tak najzdrowiej. No i jedna z najważniejszych zasad - rozkoszujmy się posiłkiem! Jemy za szybko, zbyt byle jak, nie przykładamy wagi do tego co mamy na talerzu. Powinniśmy się nauczyć czegoś od Włochów - oni to potrafią cieszyć się posiłkiem, chyba dla tego tak lubię tam jeździć. :)
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 18.11.2012 15:02
za bardzo kocham jeść :(
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 18.11.2012 12:16
pomyśleliście też o tym samym czytając słowo "łopian"? :D gangnam style! hahaha
zobacz odpowiedzi (2)
Anonim (Ocena: 5) 18.11.2012 11:13
dobry pomysł to dodawanie do kanapek i sałatek kiełków (ja osobiście najbardziej lubię kiełki brokułów)
zobacz odpowiedzi (2)
Anonim (Ocena: 5) 18.11.2012 09:57
"[...] zrezygnujesz z pszennych produktów i postawisz na te z pełnego ziarna". Bo przecież każda duża dziewczynka wie, że pszenica rośnie od razu bez otrębów.
zobacz odpowiedzi (18)

Polecane dla Ciebie