Jak szkodzą Ci chipsy?

26 Kwietnia 2015

Lubisz je chrupać? Uważaj. To świństwo, od którego lepiej trzymać się z daleka.

supermarket

Nie oszukujmy się – słone przekąski towarzyszą nam często. Chrupiemy je w pracy, podczas spotkań towarzyskich i imprez, przed telewizorem, komputerem, w kinie, na wycieczce… Uwielbiają je dzieci i dorośli. Można się od nich uzależnić – są smaczne i trudno poprzestać na jednej sztuce. To żaden problem zjeść całą paczkę, szczególnie jeśli ma się kogoś do towarzystwa.

Chipsy to nic innego jak pokrojone w cienkie plasterki ziemniaki, osuszone i obsmażone w głębokim tłuszczu. To jednak za mało, by chips był smaczny, producenci traktują je więc wzmacniaczami smaku, aromatami, przyprawami.

Sprawdziłam skład kilku chipsów. Przykładowa paczka (chipsy ziemniaczane o smaku salsy): ziemniaki, olej roślinny palmowy, preparat aromatyzujący o smaku salsy [cukier, regulator kwasowości (octany sodu), aromaty (zawierają: soję, pszenicę, mleko), wzmacniacz smaku (glutaminian monosodowy), maltodekstryna pszenna, kwas (kwas cytrynowy), barwnik (ekstrakt z papryki)], sól.

Przyjrzyj się jeszcze składowi chipsów ziemniaczanych o smaku zielonej cebulki: ziemniaki, olej roślinny (w tym 32 proc. oleju słonecznikowego w mieszance olejów roślinnych), preparat aromatyzujący o smaku zielonej cebulki [cebula w proszku, serwatka w proszku (z mleka), laktoza (z mleka), cukier, substancja wzmacniająca smak i zapach (glutaminian monosodowy, 5’-rybonukleotydy disodowe), mleko w proszku, aromat, ser w proszku (z mleka), regulator kwasowości (kwas cytrynowy, kwas jabłkowy), barwnik (annato), częściowo utwardzony olej sojowy], sól.

Chipsy powodują choroby

To przykre (i przerażające!), że w chipsach, które można zrobić z ziemniaków, tłuszczu i soli, znajduje się tyle składników. Bardzo groźny jest zwłaszcza utwardzony tłuszcz roślinny – chodzi o tzw. tłuszcze trans, które nazywa się „cichym zabójcą”. Ich spożywanie uważa się za istotny czynnik kancerogenny. Tłuszcze trans dostarczane organizmowi wraz z pożywieniem przyczyniają się do rozwoju chorób miażdżycowych. Dlatego przybywa państw, które wprowadzają ograniczenia odnośnie ich stosowania.

Strony

× Użyj prawej i lewej strzałki na swojej klawiaturze, aby przeglądać podstrony artykułu
Komentarze (8)
ocena
4.8/5

Pozostaw pole puste, aby dodać komentarz jako anonim.

Opcjonalnie

Ocena artykułu 1-5

Wpisz wynik równania, aby dodać komentarz

me0wn
(Ocena: 5)
2017-08-11 10:53:37

Można znaleźć zdrowsze rozwiązanie na przekąskę, jeśli już tak bardzo lubi się chrupać chipsy. Ja np moim dzieciakom podaje chipsy z jarmużu czy z suszonych jabłek, można je zrobić samemu bardzo łatwo i prosto albo zamówić z ekopiramidy za grosze.

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 3)
2017-06-17 20:16:10

utwardzony tłuszcz roślinny jest praktycznie wszędzie w słodyczach itp.

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Herod
(Ocena: 5)
2015-04-27 13:21:11

re: Jak szkodzą Ci chipsy?

W sumie... I TAK WSZYSCY KIEDYŚ UMRZEMY

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2015-04-26 23:42:13

re: Jak szkodzą Ci chipsy?

A co z chrupkami kukurydzianymi? np. Cheetos? :D

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2015-04-26 14:58:05

re: Jak szkodzą Ci chipsy?

W sumie to... Lubię chipsy i dalej będę je jeść :)

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2015-04-26 13:35:50

re: Jak szkodzą Ci chipsy?

ten akrylamid to powstaje też przy zwykłym smażeniu, pieczeniu czy grillowaniu ziemniakow, nawet podczas pieczenia chleba, więc w sumie już powinniśmy wszyscy poumierać na nowotwory. Albo żywić się tylko zieleniną

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2015-04-26 13:07:11

re: Jak szkodzą Ci chipsy?

Od dawna było wiadomo że chipsy są niezdrowe, przynudzacie

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
  • Strona 1 z 1