Ile błonnika potrzebujesz?

27 Listopada 2015

Pamiętaj o błonniku! – alarmują dietetycy. Dlaczego jest tak ważny i ile go potrzebujemy?

zdrowe odżywianie

Błonnik, nazywany również włóknem pokarmowym, to zbiorcza nazwa grupy substancji pochodzenia roślinnego, które nie ulegają trawieniu w przewodzie pokarmowym, nie są też przez nasz organizm wchłaniane. Błonnik jest mieszaniną substancji o charakterze polisacharydowym (celuloza, hemicelulozy, pektyny, gumy, śluzy) i niepolisacharydowym (ligniny, kutyny). Polisacharydy to cukry złożone, grupa węglowodanów i biopolimerów.

W błonniku znajdują się substancje zarówno rozpuszczalne, jak i nierozpuszczalne w wodzie. Do tych pierwszych należą: pektyny, obojętne hemicelulozy, gumy, śluzy roślinne i polisacharydy algowe. Ich zadaniem jest regulowanie procesów trawienia i wchłaniania pokarmu. Z kolei celuloza, hemicelulozy i lignina to frakcja nierozpuszczalna. Są bardzo potrzebne naszemu organizmowi, ponieważ działają jak miotełka, zapobiegając zaparciom. Termin „błonnik pokarmowy” obejmuje również część skrobi, która znana jest jako skrobia oporna (znajduje się w roślinach strączkowych, częściowo zmielonych ziarnach oraz niektórych płatkach śniadaniowych) – nie podlega ona trawieniu w jelicie cienkim i niestrawiona trafia do jelita grubego.

Błonnik nierozpuszczalny znajduje się w produktach pełnoziarnistych, płatkach, kaszach, nasionach, orzechach, warzywach.

Błonnik rozpuszczalny obecny jest w owocach, warzywach korzeniowych, ziarnach owsa i jęczmienia, nasionach roślin strączkowych.

Niestrawiony błonnik pokarmowy trafia do jelita grubego, gdzie podlega częściowej albo całkowitej fermentacji pod wpływem bakterii jelitowych. W tym procesie wytwarzają się rozmaite produkty uboczne, takie jak krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe i gazy jelitowe. Korzystny wpływ błonnika pokarmowego na zdrowie jest związany zarówno z fermentacją, jak i obecnością produktów ubocznych.

Ile błonnika potrzeba?

Zgodnie z wytycznymi Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) dzienne spożycie błonnika u osób dorosłych powinno wynosić 20-40 g. By maksymalnie wykorzystać wszystkie korzystne cechy błonnika pokarmowego, należy stosować urozmaiconą dietę i spożywać różne produkty będące źródłem błonnika. Instytut Medycyny przy Narodowej Akademii Nauk Stanów Zjednoczonych zaleca, aby dobowe spożycie błonnika wyniosło 14 g/1000 kcal.

Strony

× Użyj prawej i lewej strzałki na swojej klawiaturze, aby przeglądać podstrony artykułu
Komentarze (3)
ocena
3.3/5

Pozostaw pole puste, aby dodać komentarz jako anonim.

Opcjonalnie

Ocena artykułu 1-5

Wpisz wynik równania, aby dodać komentarz

Wiola
(Ocena: 5)
2016-06-28 08:38:07

Dokłądnie super sprawa na jelita, ja codziennie stosuję colosanex i czuję ogromną różnicę.

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Gosia
(Ocena: )
2016-08-10 14:09:34

Dokładnie tak ja stosuję ten sam preparat colosanex, mi jego regularne stosowanie przyniosło ogromną ulgę.

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
kaśka
(Ocena: 5)
2015-11-27 08:23:36

re: Ile błonnika potrzebujesz?

Błonnik i to odpowiedni pomaga mi skończyły sie problemy z zaparciami. Z czystym sumieniem polecam lekturę książki odchudzanie z elementami fizjologii i biochemii. Mozna jeść zdrowo niedrogo i wyglądać jak trzeba

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
  • Strona 1 z 1