Po oryginalne herbaty szlachetne coraz częściej sięgają nie tylko smakosze. Ich wyjątkowy smak staje się alternatywą dla wielu okazji. Bogactwo dostępnych na rynku odmian i gatunków nierzadko przyprawia jednak o zawrót głowy. Aby dokonać odpowiedniego wyboru, warto dowiedzieć się o nich więcej.
Smaki świata
Przy wyborze herbaty szlachetnej, podobnie jak w przypadku wina, ogromną rolę odgrywa miejsce pochodzenia. W zależności od regionu obydwa te napoje wyróżniają się charakterystycznym, niespotykanym nigdzie indziej smakiem i aromatem. Topografia terenu, klimat oraz odpowiednie podłoże nadają tym produktom jednoznaczne cechy. Przykładowo herbaty indyjskie pochodzące z górzystego terenu Dardżyling, gdzie panuje surowy górski klimat, a fotosynteza zachodzi wolno, posiadają niezwykle subtelne aromaty. Natomiast szlachetne herbaty z płaskowyżu w tropikalnym Assamie wyróżniają się głębokim i treściwym smakiem. Warto jednak podkreślić, iż te cenne niuanse regionalne możemy dostrzec jedynie w herbatach najwyższej jakości, w 100% pochodzących z danego regionu.
Ważne zbiory
Poszukując herbaty o konkretnym, wyrafinowanym smaku warto zwrócić uwagę na to, z jakiego pochodzi ona zbioru. Okazuje się bowiem, iż pora roku w uprawie herbaty ma duży wpływ na jej walory smakowe. Przykładowo herbaty Dardżyling ze zbiorów wiosennych (ang. first flush) są bardzo delikatne w smaku. Jednocześnie posiadają one wyszukany, kwiatowo-muszkatołowy aromat. Z kolei najznakomitsze herbaty z regionu Assam pochodzą wyłącznie ze zbiorów letnich (ang. second flush) i są zbierane zaledwie przez okres 3-5 tygodni w roku, krótko przed nadejściem pory deszczowej.
Luksus opakowany
Kupując herbatę, powinniśmy dokładnie obejrzeć jej opakowanie, a także poświęcić czas na zapoznanie się z zamieszczonymi na nim informacjami. Herbata łatwo wchłania wilgoć i inne zapachy, dlatego bardzo ważne jest, aby została hermetycznie zapakowana. Etykieta powinna zawierać informację o dokładnym składzie herbaty i okresie przydatności do spożycia. Najlepiej jednak jeśli podany jest również okres zbiorów i nazwa plantacji, z której ona pochodzi – te informacje dają nam gwarancję, że napój jest najwyższej jakości.
Jak odszyfrować skróty
Nierzadko na opakowaniu pojawiają się również tajemnicze skróty, które zazwyczaj oznaczają rodzaj liścia i sposób jego przetworzenia. Jednocześnie stanowią wyznacznik jakości herbat i formę ich klasyfikacji. Przykładowo skrót FTGFOP (ang. Finest Tippy Golden Flowery Orange Pekoe) oznacza wyselekcjonowane rasy herbat z dużą ilością wartościowych listków i pączków. Susz tej herbaty powinien lekko lśnić i zawierać złotawe, ładnie skręcone listki. Skrót KGFOP (K to umowne oznaczenie zielonych herbat pochodzących z Dardżylingu, które ma je odróżnić od herbat czarnych - głównie w tym regionie produkowanych, Golden Flowery Orange Pekoe) to wysokiej jakości herbata zielona otrzymana z delikatnych listków, starannie przetworzona, posiadająca cały liść.
Poczuj ten aromat
Wybierając odpowiednią herbatę nie powinniśmy zaniechać wykorzystania zmysłu, jakim jest węch. Herbata wysokiej jakości powinna charakteryzować się intensywnym, swoistym zapachem. Jego brak świadczy o niższej jakości produktu lub jego złym przechowywaniu. Dodatkowo zapach i aromat herbaty pozwoli nam dopasować ów napój do okazji. W przypadku kiedy wybraną herbatę pragniemy podać podczas podwieczorku czy wieczornego spotkania, poszukujmy na ogół delikatnego, subtelnego aromatu. Herbaty o mocniejszej woni i bardziej treściwym smaku polecane są natomiast przy śniadaniu.
Herbata pobudza nasze zmysły, rozpieszcza podniebienie wyszukanym i subtelnym smakiem. Rozkoszowanie się tym napojem pozwoli nam poznać tajemnice najodleglejszych zakątków świata.
Autor: HerbaWera
Zobacz także:
Ekologiczna żywność: Dużo droższa od zwykłej, ale czy faktycznie zdrowsza?
Oto cała prawda o "ekologicznym" jedzeniu. Czy warto wydawać na nią pieniądze?
Na wszelkie chrupki i chipsy wydajemy już miliardy złotych. A wszystko idzie nam w biodra!