Herbaty szlachetne: Przewodnik po świecie egzotycznych aromatów

01 Marca 2011

Herbaty szlachetne w niezwykły sposób uświetnią wyjątkowe spotkanie, pozwolą uroczyście przyjąć ważnego gościa oraz będą niebanalnym prezentem dla przyjaciela.

Herbaty szlachetne: Przewodnik po świecie egzotycznych aromatów

Po oryginalne herbaty szlachetne coraz częściej sięgają nie tylko smakosze. Ich wyjątkowy smak staje się alternatywą dla wielu okazji. Bogactwo dostępnych na rynku odmian i gatunków nierzadko przyprawia jednak o zawrót głowy. Aby dokonać odpowiedniego wyboru, warto dowiedzieć się o nich więcej.

Smaki świata

Przy wyborze herbaty szlachetnej, podobnie jak w przypadku wina, ogromną rolę odgrywa miejsce pochodzenia. W zależności od regionu obydwa te napoje wyróżniają się charakterystycznym, niespotykanym nigdzie indziej smakiem i aromatem. Topografia terenu, klimat oraz odpowiednie podłoże nadają tym produktom jednoznaczne cechy. Przykładowo herbaty indyjskie pochodzące z górzystego terenu Dardżyling, gdzie panuje surowy górski klimat, a fotosynteza zachodzi wolno, posiadają niezwykle subtelne aromaty. Natomiast szlachetne herbaty z płaskowyżu w tropikalnym Assamie wyróżniają się głębokim i treściwym smakiem. Warto jednak podkreślić, iż te cenne niuanse regionalne możemy dostrzec jedynie w herbatach najwyższej jakości, w 100% pochodzących z danego regionu.

Ważne zbiory

Poszukując herbaty o konkretnym, wyrafinowanym smaku warto zwrócić uwagę na to, z jakiego pochodzi ona zbioru. Okazuje się bowiem, iż pora roku w uprawie herbaty ma duży wpływ na jej walory smakowe. Przykładowo herbaty Dardżyling ze zbiorów wiosennych (ang. first flush) są bardzo delikatne w smaku. Jednocześnie posiadają one wyszukany, kwiatowo-muszkatołowy aromat. Z kolei najznakomitsze herbaty z regionu Assam pochodzą wyłącznie ze zbiorów letnich (ang. second flush) i są zbierane zaledwie przez okres 3-5 tygodni w roku, krótko przed nadejściem pory deszczowej.

Luksus opakowany

Kupując herbatę, powinniśmy dokładnie obejrzeć jej opakowanie, a także poświęcić czas na zapoznanie się z zamieszczonymi na nim informacjami. Herbata łatwo wchłania wilgoć i inne zapachy, dlatego bardzo ważne jest, aby została hermetycznie zapakowana. Etykieta powinna zawierać informację o dokładnym składzie herbaty i okresie przydatności do spożycia. Najlepiej jednak jeśli podany jest również okres zbiorów i nazwa plantacji, z której ona pochodzi – te informacje dają nam gwarancję, że napój jest najwyższej jakości.

Strony

× Użyj prawej i lewej strzałki na swojej klawiaturze, aby przeglądać podstrony artykułu
Komentarze (9)
ocena
5/5

Pozostaw pole puste, aby dodać komentarz jako anonim.

Opcjonalnie

Ocena artykułu 1-5

Wpisz wynik równania, aby dodać komentarz

Anonim
(Ocena: 5)
2011-12-29 19:15:48

jeśli już mowa o dilmah, to z ich herbat pijam wyłącznie taką zieloną herbatę z plantacji Elpitiya, kosztuje zdecydowanie mniej niż te z "herbacianych sklepów" a jakość bardzo dobra. ciężko na nią trafić, ale jak ktoś zobaczy to szczerze polecam. a najbardziej lubuję się w yerbach :)

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-03-14 13:48:00

ja bardzo lubię darjeeling. I tak jak Halineczka tez lubię białą herbatę Dilmah-smak jest faktycznie obłędny;)

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-03-09 13:38:19

W prezencie na urodziny dostałam IRVING HERBATA CZARNA DARJEELING w dużych torebkach, super herbata, o niepowtarzalnym smaku:)

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-03-01 19:38:41

darjeeling a nie dardżyling a po drugie assamy są zbierane też w pierwszych zbiorach aczkolwiek rzadko można spotkać je w sprzedaży bo są drogie

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-03-01 18:26:12

Wolę zwykłego yunnana. Najlepszy jest ten w różowym pudełku.

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-03-01 17:18:42

herbata biała jest świetna, ale tylko z herbaciarni, bardzo właśnie się dziwiłam kiedy białą zobaczyłam w torebkach w sklepie, więc spojrzałam na skład i już wiedziałam skąd taka niska cena. biała herbata była tam zmieszana z inną...

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-03-01 15:09:55

polecam zieloną z pigwą:)

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-03-01 13:06:38

ja uwielbiam zieloną

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-03-01 09:37:22

Ja sobie pozwalam raz na jakiś czas zakupić herbatę białą dilmah. I to jest dla mnie luksusowa herbata :) Takich prawdziwych białych na rynku nie ma wiele więc cóż trzeba dobrze trafić :) A smak jest po prostu obłędny :)

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
  • Strona 1 z 1