Herbata – z cukrem czy bez?

28 Sierpnia 2009

Gorzka herbata nie przechodzi Ci przez gardło? Wierz nam, nie należysz do wyjątków. Czarna i zielona herbata bez cukru mało komu wydają się smaczne, a przecież ich picie ma być przyjemnością!

Herbata – z cukrem czy bez?
>

Gorzka herbata nie przechodzi ci przez gardło? Wierz nam, nie należysz do wyjątków. Czarna i zielona herbata bez cukru mało komu wydają się smaczne, a przecież ich picie ma być przyjemnością. Nie dla wszystkich jest to jednak tak oczywiste. Nie od dziś wiadomo, że są różne rodzaje herbat: uspokajające, oczyszczające, pobudzające, poprawiające humor i wiele innych. Ich picie rzeczywiście nie musi być szczególnie miłe, zwłaszcza jeśli ma to związek z dietą. Istnieje jednak sposób na to, by pić słodką herbatę i jednocześnie ograniczać kalorie: słodzik.  

Słodzik to nic innego jak chemicznie wytworzony cukier. Jest od niego o połowę mniej kaloryczny, a jego siła słodząca potrafi wielokrotnie przerosnąć tę posiadaną przez cukier, dlatego nie musimy używać go zbyt dużo i dzięki temu spożywamy niewiele kalorii. Dlaczego mówi się więc, że ze słodzikami należy uważać? Ich nadmiar może przyczyniać się do biegunki, część oparta na aspartamie szkodzi ciężarnym, natomiast sacharyna oraz cyklaminiany mają działanie... rakotwórcze. Dla zębów zdrowszy jest słodzik, ale czy nie lepiej ograniczyć spożycie cukru, zamiast do jadłospisu dołączać kolejną porcję chemii?  

Co jeszcze, poza faktem, że cukier jest bardziej naturalny niż słodzik, przemawia za tym, aby skusić się na tradycyjne słodzenie? Przede wszystkim dawka energii, jaką w ten sposób otrzymasz. Cukier zwiększa poziom hormonu szczęścia we krwi. Jest łatwiejszy do strawienia niż produkt stworzony w laboratorium. Jeśli jednak koniecznie chcesz ograniczyć spożywanie kalorii, możesz też używać cukru trzcinowego, który doskonale pasuje do kawy. Oczywiste jest jednak, że jeśli cierpisz na cukrzycę, o naturalnym cukrze możesz pomarzyć. Jeżeli możesz sobie pozwolić na cukier, to nie zapominaj również o innych sposobach słodzenia herbaty.  

Po pierwsze –  miód. Łyżeczka miodu wspaniale łagodzi podrażnienia gardła, dlatego czasami zamiast „faszerować się” tabletkami do ssania, warto wypróbować stary, babciny sposób i dodać miodu do herbaty. Obniża on także toksyczne działanie alkoholu i nikotyny, więc jeśli jesteś uzależniona od papierosów, miód tym bardziej ci pomoże.

Herbatę osłodzisz także... malinowym syropem (lub o innym smaku). Pasuje on zwłaszcza do ziołowej herbaty – takie połączenie rewelacyjnie pobudza i stawia na nogi.   

Wbrew pozorom, od słodkiej herbaty łatwo się odzwyczaić. Już po kilkunastu dniach gorzki napój przestanie ci przeszkadzać. Z pewnością jest to korzystniejsze niż używanie słodzików. Jeśli dbasz o swoje zdrowie, do herbaty wlewaj świeżo wyciśnięty sok z cytryny. Można też pójść śladem Anglików i dodawać mleko lub śmietankę, które także z natury do gorzkich nie należą. Wszystko zależy oczywiście od twoich preferencji.

Może wolisz niesłodzoną herbatę miętową? Tym lepiej dla ciebie. Pamiętaj jednak, że jeśli lubujesz się w coli i słodzonych sokach, żadne słodziki ani mięta ci nie pomogą – zapewne i tak twój organizm otrzymuje za dużo glukozy.  

Małgorzata Mrozek   

Zobacz także:

Wojna na kalorie: cukier kontra słodzik!

Jeśli jesteś aktualnie na diecie, zamiast cukru używasz pewnie słodzików. Czy na pewno musisz rezygnować z cukru?

Kawa wywołuje halucynacje!

Picie kawy w nadmiarze niesie ze sobą wiele konsekwencji zdrowotnych, a także, jak dowiedziono, prowadzi do zmiany świadomości.

 

Strony

Komentarze (187)
ocena
5/5

Pozostaw pole puste, aby dodać komentarz jako anonim.

Opcjonalnie

Ocena artykułu 1-5

Wpisz wynik równania, aby dodać komentarz

konrad
(Ocena: 5)
2014-08-04 22:17:36

re: Herbata – z cukrem czy bez?

herbata z cukrem czy bez...najlepiej herbata naturalnie bez cukru, niesłodzona a wcale nie mniej smaczna od słodzonych herbat :) takie jak Tea for Kids, co prawda dla dzieci ale starszym wcale nie zaszkodzi ;p z naturalnego suszu, bardzo smaczne, nie trzeba dosładzać a i same w sobie cukru nie zawierają :)

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-10-23 10:02:37

Zal mi Cie kochana....slodzik to ASPARTAM,zatruwa organizm i moze pomagac rozwijac guzy mozgu!!! ..p.s. 2 rzeczy na Swiecie sa nieskonczone jak mawial Einstein.....wszechswiat i..? No...No....No tak..LUDZKA GLUPOTA!!!

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-04-09 16:59:54

Z miodem to naj sposub bo slodka a do tego miod jest zdrowy i nie ma sie od niego celulitu wiec polecam tylko miod

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-04-09 16:58:28

No oczywiście ze wiekszosci osobą smakuje bardziej herbata sldka i moze to byc zdrowsze gdy dodamy do niej miód w innym wypadku nie jest to dobry pomysl dla zdrowia i diety. Miód jest substancja bardzo zdrowa i od niego nie przytyjecie nie bd celulitu wiec polecam z miodkiem :P

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-02-01 12:24:12

Zamiast cukru można dodawać miód albo stewię (100% naturalny słodzik).

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-01-07 23:01:57

ja herbatę słodziłem 8 łyżeczek czasem 9-10 i patrzyłem tak długo aż stała się mocno czarna teraz przeszłem na parzenie aż będzie taka złotawa i 1-2 łyżeczki i jest przepyszna (zalezy od wody w wodzie mineralnej to czuć herbatę)

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-07-01 10:41:42

Ja stanowczo wolę bez cukru. Lepiej mi smakuje bez jakichkolwiek dodatków :) Można wtedy lepiej docenić sam smak herbaty. Dużo w sumie na temat herbaty dowiedziałem się z bloga klubu miłośników dobrej herbaty :)

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-02-14 15:58:59

Rozstrzyganie, czy herbata ma być z cukrem czy bez, jest trochę bez sensu, bo to kwestie smakowe i ewentualnie dodatkowe kalorie z cukru, ja piję herbatę bez cukru (bo tak lubię), a najczęściej i tak wybieram jakieś połączenia smakowe, aby herbata była smaczniejsza, np. czerwona herbatę wybieram w postaci torebek Irving Tea SPA perfect slim, bo mi smakuje i nie czuję zapachu, charakterystycznego dla czerwonej herbaty.

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-02-01 12:12:04

bzdura. cukier to nie tylko kwestia smaku i kalorii. poczytaj trochę.

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2010-11-20 19:13:00

Jestem z mujczy.

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2010-11-20 16:31:35

"Słodzik to nic innego jak chemicznie wytworzony cukier. Jest od niego o połowę mniej kaloryczny" - kalorie w słodziku??? chyba autor/ka sama myślał/a nad tym artykułem.

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz