Hamburger z probówki? Sztucznie hodowane mięso ma chronić zwierzęta przed śmiercią...

05 Marca 2012

Wszystko wskazuje na to, że już za kilka lat prawdziwe wyroby mięsne będą w sklepach prawdziwym rarytasem.

mięso

Jak donosi The Daily Telegraph, holenderscy naukowcy z University of Maastricht właśnie pracują nad pierwszym na świecie hamburgerem… z probówki. Proces jego produkcji ma trwać około 8 miesięcy i kosztować ponad 250 tys. euro.

- Jesteśmy pewni, że nasz produkt posmakuje klientom. Będzie przypominał prawdziwe mięso nie tylko swoim smakiem, ale również wyglądem – zachwala prof. Mark Post. Dodaje również: - Jeśli wszystko pójdzie zgodnie z planem, za kilka lat nasza metoda będzie na tyle doskonała, że pozwoli na wytwarzanie baraniny, wieprzowiny i wołowiny na skalę przemysłową. Oczywiście nie oznacza to, że skończy się zabijanie zwierząt w rzeźniach. Staną się one dawcami komórek macierzystych, dzięki czemu z każdego zwierzęcia uda się pozyskać zdecydowanie więcej mięsa, niż teraz.

Co o tym wszystkim myślicie? Popieracie wytwarzanie żywności w laboratoriach?

Maja Zielińska

Zobacz także:

Co cuchnie w lodówce? (Stare jaja, zjełczały ser, nadpsuta wędlina i...)

Jak właściwie przechowywać produkty, aby na długo cieszyć się ich świeżością i dobrym smakiem?

Czym nas karmią fast foody?

Ludzkie włosy, piasek, silikon – to tylko niektóre składniki naszych ulubionych przekąsek.

 

Strony

Komentarze (32)
ocena
5/5

Pozostaw pole puste, aby dodać komentarz jako anonim.

Opcjonalnie

Ocena artykułu 1-5

Wpisz wynik równania, aby dodać komentarz

Anonim
(Ocena: 5)
2012-08-13 15:24:21

Jestem za!!! To by było coś pięknego...

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-03-08 17:33:09

Popieram pomysł, nie jem mięsa od wielu lat i żyję. Mój żołądek to nie cmentarz nie zamierzam popierać barbarzyństwa zabijania tylko po to by ktoś zjadł kotlet i potem go wys...ł.

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-03-07 23:47:20

taa zryjcie chemir, a niedlugo wszyscy padna na raka , tacy madrzy jestescie to wcinajcie probowki z chemia;d

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-03-08 22:12:33

a jesteś pewna co jesz? wieprzowina, którą się tak zajadasz to świnia, która przed śmiercią była trzymana w złych warunkach (to także ma znaczenie dla jakości mięsa), brodząc we własnych odchodach, a ponadto jest karmiona hormonami. jakby tego było mało potem do mięsa, które zostaje przetworzone na Twoją pyszną szynkę dodaje się mnóstwo konserwantów, polepszaczy smaku, a ostatnio nawet (o czym głośno) sól przemysłową. jak widać chemię można wpieprzać nie tylko z probówki. smacznego, hipokrytko.

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-03-07 19:18:47

to wspaniały pomysł!! jak komuś brakuje mięsa niech se zeżre rękę!

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-03-06 18:19:12

Ciekawe jakie będą SKUTKI UBOCZNE bo jakieś muszą być w końcu to nie jest naturalne.

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-03-05 23:34:30

No tak, zwierzęta to muszą być chronione, więc nas najlepiej karmić jakimiś chemikaliami rakotwórczymi. Rozumiem, że bydło jest źle traktowane i zwierzęta męczą się w dusznych ciężarówkach po kilka dni bez wody, ale żeby zamiast poprawiać im warunków, trują nas chemią, która przypomina mięso. Taaa... hodujmy więc świnki, żeby na nie patrzeć.

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-03-05 19:18:13

Zacznijmy od tego ,że sztucznie produkowane mięso , nie będzie w stanie zastąpić nam tego prawdziwego..to zawsze będzie chemia... już dzisiaj możemy się spotkać z chińskim czosnkiem , który tego prawdziwego nie widział.. genetyka postępuje..niestety na naszą (zdrowotną) niekorzyść. Jednak drugim istotnym faktem jest to ,że zwierzęta są masowo mordowane w strasznych warunkach. Często cierpią ,zanim trafią na nasze stoły.. a my często nieświadomi (celowo ,bądź nie) zjadamy je. Polska należy do czołowych eksporterów koni- które trafiają do włoskich rzeźni.. dystans który jest pokonywany jest ogromny, a kontrole nie odbywają się w sposób prawidłowy. zwierzęta nie mają dostępu do wody ,a o paszy już lepiej nie myśleć. W tirach panuje ścisk..a zwierzęta padają na ziemie i często są zadeptywane przez inne. Tą sprawą zajmuje się viva! i walczy ona ,by zwierzęta (nie tylko konie) miały prawo do godnej śmierci. Jak śmiemy nazywać się ludźmi ,jeżeli nie reagujemy na zło które dzieje się tuż obok nas. Nie jestem wegetarianką ,lecz jedyne mięso ,które jem to kurczak. Uważam ,że nie ma nic złego w jedzeniu mięsa, ale powinno być one zdobywane taką drogą ,by zwierzę nie cierpiało.. ale niestety liczne źródła świadczą o tym ,że pod tym względem wciąż jesteśmy prymitywnym gatunkiem.

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-03-05 21:33:55

mysłałam, że eksport żywych koni do Włoch jest już zakazany?

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-03-05 21:37:00

wreszcie ktoś rozsądnie to ujął

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-03-05 21:49:40

niestety.. nie jest zakazany.

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-03-05 18:39:14

Ja tam nie chce takiego mięsa, fuj, wolę normalne, jak taki coś zrobią, to chyba sama sobie będę hodowała kury na rosół na działce :P.

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-03-05 17:53:23

popieram

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-03-05 17:10:15

super by było! pozdrawiam

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz