Jak donosi The Daily Telegraph, holenderscy naukowcy z University of Maastricht właśnie pracują nad pierwszym na świecie hamburgerem… z probówki. Proces jego produkcji ma trwać około 8 miesięcy i kosztować ponad 250 tys. euro.
- Jesteśmy pewni, że nasz produkt posmakuje klientom. Będzie przypominał prawdziwe mięso nie tylko swoim smakiem, ale również wyglądem – zachwala prof. Mark Post. Dodaje również: - Jeśli wszystko pójdzie zgodnie z planem, za kilka lat nasza metoda będzie na tyle doskonała, że pozwoli na wytwarzanie baraniny, wieprzowiny i wołowiny na skalę przemysłową. Oczywiście nie oznacza to, że skończy się zabijanie zwierząt w rzeźniach. Staną się one dawcami komórek macierzystych, dzięki czemu z każdego zwierzęcia uda się pozyskać zdecydowanie więcej mięsa, niż teraz.
Co o tym wszystkim myślicie? Popieracie wytwarzanie żywności w laboratoriach?
Maja Zielińska
Zobacz także:
Co cuchnie w lodówce? (Stare jaja, zjełczały ser, nadpsuta wędlina i...)
Jak właściwie przechowywać produkty, aby na długo cieszyć się ich świeżością i dobrym smakiem?
Ludzkie włosy, piasek, silikon – to tylko niektóre składniki naszych ulubionych przekąsek.