Gluten - nie taki zły?

23 Marca 2015

Czy moda na dietę bezglutenową to największa ściema ostatnich lat?

gotowanie

„Moja książka to bestseller” – powiedziała w rozmowie z agencją informacyjną Newseria Lifestyle Agata Młynarska. Dziennikarka dodała, że dostaje mnóstwo listów z podziękowaniami od czytelników, którzy dzięki publikacji zdiagnozowali swoje choroby. „Ogromnie się cieszę, że książka się podoba. Mam takie poczucie, że przynajmniej do czegoś się przydałam”.

Chodzi o książkę „Pyszna zmiana, czyli moje życie bez glutenu”. Agata Młynarska nie jest zresztą jedyną gwiazdą, która dała się uwieść diecie bezglutenowej. Zrobiły to m.in. Madonna, Gwyneth Paltrow i Anne Hathaway, a w Polsce również  Patrycja Kazadi i Kayah. Do stosowania diety bezglutenowej w jednym z wywiadów przyznał się też Tomasz Karolak. „Nie jem pszenicy, a w moim jadłospisie jest bardzo dużo warzyw, których kiedyś nie lubiłem” – powiedział w 2014 roku magazynowi „Flesz”.

Gluten samo zło

Świat ogarnęło bezglutenowe szaleństwo. Zapoczątkowanie mody na dietę bez glutenu przyczyniło się do powstania wielu bezglutenowych produktów – chlebków, ciast, makaronów. Jak grzyby po deszczu zaczęły wyrastać również restauracje oferujące bezglutenowe posiłki. W propagowanie bezglutenowego stylu życia zaangażowało się wielu lekarzy, dietetyków i trenerów.

O co to całe zamieszanie? Gluten to mieszanina białek roślinnych, gluteniny i gliadyny występująca w ziarnach niektórych zbóż, np. pszenicy, życie i jęczmieniu. Podczas wyrabiania ciasta z mąki zawarty w niej gluten w wyniku sieciowania tworzy z wodą strukturę przestrzenną nadającą ciastu ciągliwą konsystencję. Powoduje to uwięzienie pęcherzyków dwutlenku węgla powstającego w cieście, gdy podlega ono fermentacji, co odpowiada za wzrost jego objętości podczas „wyrastania”, a po wypieczeniu otrzymane pieczywo ma porowatą strukturę. Powodowana przez gluten ciągliwość ma również znaczenie w przypadku ciast, które nie podlegają fermentacji, ale są spulchniane za pomocą np. proszków do pieczenia lub, jak np. ciasta makaronowe, nie są w ogóle spulchniane.

Strony

× Użyj prawej i lewej strzałki na swojej klawiaturze, aby przeglądać podstrony artykułu
Komentarze (20)
ocena
4.7/5

Pozostaw pole puste, aby dodać komentarz jako anonim.

Opcjonalnie

Ocena artykułu 1-5

Wpisz wynik równania, aby dodać komentarz

iza.
(Ocena: 3)
2015-03-24 20:30:53

re: Gluten - nie taki zły?

Poczytajcie o wpływie glutenu na schizofrenie. Przeprowadzono wiele badań na ten temat i jest duży wpływ jednego na drugie. Polecam się w to zagłębić jeśli ktoś się interesuje :)

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 1)
2015-03-24 01:48:10

re: Gluten - nie taki zły?

Mam pytanie do tego "artykułu". Mianowicie: piszecie, że odstawienie glutenu jest niebezpieczne i że naraża nas na braki różnych skladników. Nie rozumiem czemu? Przecież gluten sam w sobie ich nie zawiera. Biały chleb to typowy zapychacz, ktory nie jest zbyt zdrowy, a już na pewno nadużywany w dzisiejszych czasach. Druga uwaga. Gdyby na sklepowych półkach 99% produktów nie zawierało śladowych ilości glutenu, nie byłoby potrzeby aż takich ilości beglutenowych produktów w skleach. Wystarczyłby specjalny chleb, makaron, ciastka, bułka tarta. Ale teraz pszenicę ładuje się do konserw, do mięsa mielonego, do żelków! bo jest tanim zapychaczem. Ostatnio przez miesiąc byłam z zalecenia lekarza na diecie bezglutenowej i to był koszmar. I te restauracje bezglutenowe "wyrastające jak grzyby po deszczu"! W Krakowie jest cala jedna i może ze 3, ktore mają po 2-3 pozycje w menu bez glutenu. No rzeczywiście, szaleństwo.

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2015-03-24 10:07:27

Rzecz w tym, że gluten jest nie tylko w białym pieczywie - również w grahamie, pieczywie razowym, zarówno pszennym jak i żytnim. A razowe pieczywo, do tego z własnego wypieku nie jest zapychaczem, więc nie widzę powodu dla którego zdrowa osoba miałaby nie jeść pieczywa pełnoziarnistego. Niestety, wiele osób idzie na dietę bezglutenową, bo to teraz tak samo modne, jak Dukan kilka lat temu.

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2015-03-23 22:05:12

re: Gluten - nie taki zły?

Życie bez przenicy? Bez chleba żytniego? :( płatków owsianych? MAKARONU!? Pierogów? Naleśników? Biszkoptów? Drożdżówek? Piwa? To ja już wolę żeby wnętrzności mi zgniły od tego glutenu

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2015-03-23 21:57:02

re: Gluten - nie taki zły?

A ja od zawsze wpieprzam makarony, sery każdego rodzaju w ilości sporej, codziennie piję mleko... no i ogólnie jem wszytko (oczywiście starając się nie jeść przepołenionych chemią gówien...)i nic mi nie jest, nie mam ani niestrawności, ani wzdęć ani nic innego. No i tak, ważę 50 kg przy 163 cm, kwestia ruszania się - choć w moim przypadku to akurat powinnam jeszcze zintensyfikować

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2015-03-24 01:33:36

No i? Po prostu nie masz ani celiakii ani nietolerancji laktozy.

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2015-03-24 21:57:55

A ja cale zycie pilam kawy z mlekiem, pilam kakao a czasem jakies szejki czy koktajle i masakre mialam z zoladkiem, od razu kibelek i myslalam ze tak po prostu mam, bo jedzone rano, albo ze kawa tak na mnie dziala az w koncu dowiedzialam sie w wieku 22 lat ze mam nietolerancje laktozy i mleko sobie teraz zastepuje tym bez laktozy (jest w biedrze w calkiem ok cenie, sojowe mi nie podeszlo smakowo) i zero za przeproszeniem s8raczek po kawie i innych. Jogurty sery i inne nabialy za to moge jesc i nic mi nie jest

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2015-03-23 21:15:49

re: Gluten - nie taki zły?

mam polewkę ze wszystkich, którzy ulegli tej modzie bo jest zdrowo i wesoło :P

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Ola
(Ocena: 5)
2015-03-23 17:39:58

re: Gluten - nie taki zły?

Jest wiele ludzi uczulonych na gluten...czy to od urodzenia czy z wiekiem dostają alergii...co skutkuje problemami żołądkowo -jelitowymi,itp. I w większości przypadków niejedzenie produktów zbożowych to nie wydzimisie i wyolbrzymianie a jedyne co może pomóc aby wrócić do zdrowia... Więc strasznie denerwują mnie takie generalizujące "artykuły". Sama jestem uczulona i z własnej woli nie jem pączków czy zwykłego chleba...a z musu...

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2015-03-23 21:17:41

tak to prawda, gluten jest zły dla osób na niego uczulonych, ale zapewne artykuł odnosił się do osób, które przestały jeść produkty zawierające gluten ze względu na panującą modę

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2015-03-23 21:59:06

Jak wyżej: jak ktoś jest uczulony to tego nie je. Znałam dziewczynę uczuloną na pieprz: ale czy to oznacza, że trzeba robić całą medialną kampanię i połowa społeczeństwa, która nie jest uczulona na pieprz, ma przestać go jeść? Tak było właśnie z glutenem, poszła jakaś fama, że jest zły i zdrowi ludzie przestali go jest. Znam dziewczynę w pełni na gluten uczuloną, studiuje dietetykę i mówi, że dla zdrowego człowieka odstawienie glutenu może się skończyć bardzo negatywnie.

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2015-03-24 01:52:55

A mnie lekarz gastrolog (!) powiedział, że obecne badania na nietolerancję glutenu sa jeszcze BARDZO niedokladne i najlepszym sposobem na stwierdzenie czy się ma nietolerancję jest odstawienie glutenu na 2 tygodnie. I jesli ktoś się po tym czasie lepiej czuje, to znaczy, że ma nietolerancję. Oczywiście mowa tu była o osobach, ktore mają przewlekłe problemy trawienne.

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2015-03-23 14:25:53

re: Gluten - nie taki zły?

Mnie akurat gluten nie rusza

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2015-03-23 11:32:13

re: Gluten - nie taki zły?

Od kiedy odstawiłam produkty z glutenem przeskakały wyskakiwać mi bolesne gule na brodzie, w dodatku nie mam wzdęć i bóli brzucha.

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2015-03-24 01:54:13

Prawdopodobnie masz nietolerancję, da się z tym żyć ;)

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
ejej
(Ocena: 5)
2015-03-23 09:14:30

re: Gluten - nie taki zły?

Wiele dzieci jest uczulonych na gluten. Mój syn, który ma dodatkowo atopowe zapalenie skóry nie może w ogóle go jeść bo wysypuje go swędzącymi ranami. To chyba dla tej grupy docelowej powinne być tworzony produkty bezglutenowe a nie dla starych-wybrednych, jak nie dunkan to bezgluten

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2015-03-23 22:01:42

No dokładnie tak... tylko, że ludzie z grupy zdrowej, nieuczulonej, zaczęli nader gorliwie przestrzegać diety bezglutenowej, bo taka moda.

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2015-03-24 01:39:18

dzięki modzie na bezglutenowe jedzenie takie osoby jak Ty i Twoje dziecko mają teraz dużo większą dostępność produktów bez glutenu. Nawet w Biedronce można już kupić makaron kukurydziany. Nie wiem po co to narezkanie, niech każdy żre co chce.

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Aga
(Ocena: 5)
2015-03-23 09:05:47

re: Gluten - nie taki zły?

Mnie po spożyciu produktów pszennych boli brzuch, mam wzdęcia, wyskakują mi pryszcze na twarzy, tyję i nie jem glutenu, bo bez niego czuje się LEPIEJ

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
marika
(Ocena: 5)
2015-03-23 22:00:39

A ja uwielbiam produkty zborzowe, nie tyję, nie mam pryszczy na twarzy, wzdęć i brzuch mnie nie boli. Jak ktośj est na coś uczulny to niech tego nie je i tyle, nie rozumiem po co ta nagonka medialna

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz