Gdzie i jak długo trzymać jedzenie? ABC przechowywania żywności

09 Maja 2011

Podpowiadamy, jak długo, w jaki sposób i w czym należy przechowywać żywność – żeby była smaczna, świeża i zachowała swoją wartość.

przechowywanie żywności

Mądrze urządzona kuchnia gospodyni domowej z prawdziwego zdarzenia to nie tylko funkcjonalne szafki, blaty, urządzenia czy komplet świetnych garnków i sztućców. Każda kobieta powinna wiedzieć również, w czym można (a w czym nie wolno) przechowywać żywność. To bardzo ważne – w przeciwnym wypadku na nic nowoczesne sprzęty i opasłe książki kucharskie. Zwłaszcza że większość z nas popełnia podstawowe błędy podczas przechowywania jedzenia. Sprawdź, gdzie i jak długo można trzymać różne produkty spożywcze. Czy właśnie tak jest w twojej kuchni?

Na zapas

Głównym problemem jest kupowanie zbyt dużej ilości produktów, przede wszystkim na zapas. Zapasy, owszem, są dobre, ale pod warunkiem, że sięgasz po odpowiednie artykuły. Musisz również mieć możliwość przechowywania danych produktów. Główna zasada mówi, żeby zawsze (!) przed kupnem sprawdzać datę ważności na opakowaniu. Do produktów, które warto kupować z zamiarem późniejszego spożycia, należą kasze, makarony, mąki, dżemy oraz konserwy. Kasza, mąka czy makaron powinny być przechowywane w suchym, chłodnym pomieszczeniu – w tym wypadku idealna jest spiżarnia. Możesz tutaj trzymać także dżemy i konserwy (choć te ostatnie warto przechowywać w lodówce). Spiżarnia to świetne miejsce na wszelkie przetwory. Uważaj jednak, gdy raz otworzysz słoik albo puszkę. Są produkty, które trzeba zjeść w ciągu doby po otwarciu opakowania.

Do zamrażalnika

Bardzo dobrym sposobem na przedłużenie przydatności do spożycia poszczególnych produktów jest przechowywanie ich w próżni (są to tzw. vacsy). Specjalna pompka wysysa powietrze – pamiętaj, że to ono jest głównym sprawcą psucia się żywności. W niektórych przypadkach można ponad dwukrotnie dłużej przechowywać produkty niż robimy to zazwyczaj. Jeśli szukasz innego sposobu na przedłużenie trwałości artykułów spożywczych, zacznij je zamrażać. Do zamrażalnika zawsze możesz wrzucić pieczywo albo ser żółty w kawałku – bez uszczerbku na ich wartościach odżywczych i smakowych. Po rozmrożeniu będą jak świeże! O mięcie czy mrożonkach przechowywanych w chłodziarce nawet nie wspominając. Pamiętaj jednak, że niczego nie wolno zamrażać dwukrotnie – możesz się zatruć.

Strony

× Użyj prawej i lewej strzałki na swojej klawiaturze, aby przeglądać podstrony artykułu
Komentarze (22)
ocena
5/5

Pozostaw pole puste, aby dodać komentarz jako anonim.

Opcjonalnie

Ocena artykułu 1-5

Wpisz wynik równania, aby dodać komentarz

Anonim
(Ocena: 5)
2012-02-04 18:26:26

co za brednie rotfl

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-06-03 23:04:42

Otyłość. ŻYWIENIE RACJONALNE; wg: IRL KRAKÓW. BH.502. MOTTO: Człowiek jak każdy organizm żywy na naszej planecie, TYJE z dwóch powodów GŁÓWNYCH. * 1. PIERWSZY POWÓD: To spożycie zbyt dużej ilości tłuszczu, który wchłania się szybko w jelicie cienkim i odkłada jako tłuszcz już ludzki. Tyjemy od tłuszczu w tempie ekspresowym. 2. DRUGI POWÓD: Konsumpcja węglowodanów, ale tylko i WYŁĄCZNIE tych, które po spożyciu produktu zawierającego właśnie węglowodany, podnoszą poziom cukru wysoko, zmuszając trzustkę do wydzielania zbyt dużej ilości INSULINY, co skutkuje utworzeniem trójglicerydów, czyli również tłuszczu, głównie w górnych partiach ciała np. wychudzone osoby, a z fałdami tłuszczu na twarzy. PUENTA KIERUNKOWA: CHLEB typu KR-IRL, zawiera dużo węglowodanów, ale NISKICH, tzn. daje energię, a nie powoduje otyłości oraz tworzy uczucie sytości. Zdecydowanie niezbędny w procesie odchudzania. To kłopot, że nie kupisz tego chleba, nikt go nie piecze, nikt na nim nie zarabia, ale samemu upiec WARTO !! KAŻDY CHLEB UPIECZONY W OPARCIU O JAKĄKOLWIEK MĄKĘ, ZAWIERA WYSOKIE WĘGLOWODANY: Oraz ogrom toksyn tj. konserwanty, spulchniacze, barwniki, polepszacze zapachu i smaku, przyczynia się do plagi otyłości i cukrzycy typu 2, u ludzi, ale u kotów i psów nim karmionych również. * WIEDZĄ O TYM CHIŃCZYCY (1,2 MLD LUDZI) ORAZ HINDUSI (900 MLN): Którzy ciągle pracują i skutecznie się rozmnażają, ponieważ jedzą ogromnie dużo energetycznych węglowodanów, lecz tych niskich w ryżu i w kaszach. Ich energia nie ma sobie równych, nawet w sztukach walki gdzie jest to wyraźnie widoczne. Sukces życia dla współczesnego człowieka to konsumpcja NISKICH węglowodanów, tj. do 26% wzrostu, a wzorem są ludy Dalekiego Wschodu. PIWO jest dozwolone i po piwie się nie tyje, lecz po tym co się przy piwku zje np. tłuszcz i WYSOKIE węglowodany, tj. od 26,01% wzrostu. KONKLUZJA finalna: Ilość żywności należy bezwzględnie dostosować do trybu życia, czyli zapotrzebowania energetycznego własnego organizmu. Najistotniejszym stabilizatorem wyrównywania braków energii u człowieka jest bez wątpienia tzw. CHLEB typu KR-IRL. Wskazana jest także zasadotwórcza cytryna ok. 2,5-4 sztuk/24h. Sok z cytryny neutralizuje kwasowość soków trawiennych pustego żołądka zmniejszając łaknienie. R E F L E K S J A: INDEKS ŻYWIENIOWY, a; INDEKS GLIKEMICZNY, to dwa różne spojrzenia na realia przyrodnicze. IŻ; to identyfikacja ewolucyjnych dokonań przyrody, czyli sfera faktów. IG; to wirtualne poglądy, dezinformacja, obłuda i biznes. ZOBACZ TEŻ; CUKRZYCA typu 2, wg: IRL KRAKÓW. Książka, pt._______: PORADNIK ŻYWIENIOWY człowieka w XXI wieku. Wydanie drugie: zaktualizowane i uzupełnione. *** Skrót adresu strony w Internecie_______: INSTYTUTIRL BH.502. ENGLISH VERSION: Skrót adresu strony w Internecie_______: instytutirl.com.pl

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-05-14 21:58:09

znam swietna stronke, na ktorej rozdaja darmowe gadzety dla każdego! piszcie po wiecej szczegolow na dudik12/malpa/wp.pl

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-05-12 13:40:58

gdzie najlepiej przechowywac jedzenie oto jest pytanie...... niech sie zastanowie cos mnie sie wydaje ze w lodowce.....

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-05-10 11:23:15

Brawo za poprawienie "drzemu", szkoda, że kasujecie komentarze.

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-05-09 17:29:07

miód to jedyny produkt spozywczy który się nie psuje, taka ciekawostka

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-05-09 10:59:24

mrożonki miesiąc? no bez jaj

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-05-09 10:45:59

od kiedy to miód się psuje...

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-05-09 10:03:07

Co do trwałości też można by podyskutować np. jaja-jeżeli mamy okazje kupić jaja świeże ze wsi to możemy je przechowywać, w warunkach chłodniczych oczywiście, nawet 9 miesięcy - a już napewno w niezmienionej jakości wytrzymają 5-6 miesięcy. a na innych jest data ważności więc po co tu pisać, że 6 tygodni -_-

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-05-10 00:37:49

9 miesięcy?hahhaha nie radzę :D

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-05-09 10:02:24

spróbuję włożyć jabłko do chlebaka zobaczymy co z tego bedzie...

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz