GDA to z ang. Guideline Daily Amounts, czyli wskazane dziennie spożycie. Jest to oznakowanie żywności dobrowolnie stosowane przez producentów. Na ten moment nie ma nakazu pokazywania GDA na opakowaniu. Pomimo tego wielu wytwórców żywności przystępuje do programu jej znakowania zgodnie z jego polityką. Zwiększa to nie tylko wiedzę konsumentów na temat zaleceń żywieniowych, ale także zaufanie do producentów.
Wybór ma znaczenie
Cała koncepcja znakowania żywności przez GDA ma pomagać konsumentom w racjonalnym odżywaniu. Przykładowo nie wiedząc, które spośród płatków wybrać wystarczy spojrzeć na wartości GDA na porównywanych produktach. Tam uzyskasz informację, w którym produkcie jest danego składnika więcej lub mniej. Chcąc wybrać zdrowe płatki śniadaniowe porównaj np.: zawartość w nich błonnika pokarmowego. W tych płatkach, w których pokrycie dziennego zapotrzebowania jest wyższe, te są dla zdrowia lepsze. Natomiast osoby, które chcą ograniczać spożycie soli mogą porównywać GDA na tych produktach z tego samego asortymentu pod względem zawartości soli. Tam gdzie będzie jej mniej, ten produkt należy wybrać.
GDA ułatwia konsumentowi żywieniowe wybory w ramach porównywania produktów spośród tego samego asortymentu. Czy ten system sprawdzi się w powszechnie dokonywanych wyborach żywieniowych i wpłynie na poprawę świadomości, to dopiero się okaże.
4 składniki ważne dla zdrowia
Aby móc porównywać między sobą produkty i prawidłowo interpretować oznakowaną GDA żywność, warto na początek zrozumieć istotę tych oznaczeń. Przyjmuje się, że informację o GDA podaje się dla 4 składników, które mają znaczący wpływ na rozwój chorób dietozależnych, a są nimi:
· Energia
· Tłuszcz, w tym także tłuszcze nasycone
· Cukry proste
· Sód
Dodatkowo może zostać zamieszczona informacja o białku, błonniku pokarmowym i witaminach. O tym jednak uznaniowo decydują już sami producenci.
Porównanie zawartości wspomnianych składników odbywa się dla przeciętnego zalecanego dziennego spożycia osoby dorosłej. Ze względu na to, że zapotrzebowania na składniki są różne dla obu płci oraz wielkości aktywności fizycznej jako punkt odniesienia wybrano wartości dla kobiety o niskiej aktywności fizycznej. Wybierając takie wartości uznano, że będzie miało to wpływ na zmniejszenie przejadania się konsumentów. Na produktach przeznaczonych dla dzieci GDA podaje się porównując wskazane przeciętne zalecane dzienne spożycie w tej grupie.
Funkcja informacyjna
GDA pełni rolę informacyjną i nie stanowi szczegółowych zaleceń dla danej osoby. Dane na opakowaniu należy więc traktować jako punkt odniesienia. Jest to także możliwość uzmysłowienia sobie jaki przewiduje się udział poszczególnych składników w codziennym odżywianiu oraz jak ma się to do Twojego odżywiania.
Więcej o dietach i odżywianiu w specjalnej sekcji DIETY, którą współtworzymy wraz z serwisem Vitalia.pl