Jak pokazują najnowsze badania, ekologiczne warzywa czy owoce wcale nie są takie zdrowe. To kolejny mit, którym karmili nas do tej pory producenci żywności.
Okazuje się, że ekologiczne warzywa uprawiane przy pomocy tylko nawozów organicznych są mniej pożywne i smakują nieco gorzej od tych, które rosną dzięki chemii. I tak na przykład, brokuły hodowane na sztucznych nawozach mają w swoim składzie znacznie wyższy poziom przeciwutleniaczy. Podobnie jest z ziemniakami, które zawierają więcej witaminy C. Lepszy aromat i smak mają również rosnące dzięki chemii pomidory.
Specjaliści od spraw konsumenckich radzą więc przestać wierzyć w rewelacyjne skutki ekologicznych produktów. Jak sami twierdzą, lepiej czasem kupić produkt w zwykłym supermarkecie. Zaoszczędzimy przynajmniej trochę pieniędzy. Żywność ekologiczna jest bowiem droższa nawet o jedną trzecią od tej uprawianej przy pomocy nawozów sztucznych.
Karina Hefner
Zobacz także:
PORADA DIETETYCZNA: Jak dodać sobie energii w senny dzień?
Przedstawiamy listę produktów, dzięki którym zwalczysz senność i niemoc nawet w ja bardziej leniwy dzień. Uwaga, wcale nie polecamy kawy ani napojów energetyzujących!
Dobra wiadomość dla czekoladoholiczek: Czekolada jest zdrowsza od owoców!
Wspaniała wiadomość dla wszystkich wielbicieli słodyczy!