Ekologiczna żywność: Dużo droższa od zwykłej, ale czy faktycznie zdrowsza?

28 Lutego 2011

Oto cała prawda o "ekologicznym" jedzeniu. Czy warto wydawać na nią pieniądze?

Ekologiczna żywność: Dużo droższa od zwykłej, ale czy faktycznie zdrowsza?

Jak pokazują najnowsze badania, ekologiczne warzywa czy owoce wcale nie są takie zdrowe. To kolejny mit, którym karmili nas do tej pory producenci żywności.

Okazuje się, że ekologiczne warzywa uprawiane przy pomocy tylko nawozów organicznych są mniej pożywne i smakują nieco gorzej od tych, które rosną dzięki chemii. I tak na przykład, brokuły hodowane na sztucznych nawozach mają w swoim składzie znacznie wyższy poziom przeciwutleniaczy. Podobnie jest z ziemniakami, które zawierają więcej witaminy C. Lepszy aromat i smak mają również rosnące dzięki chemii pomidory.

Specjaliści od spraw konsumenckich radzą więc przestać wierzyć w rewelacyjne skutki ekologicznych produktów. Jak sami twierdzą, lepiej czasem kupić produkt w zwykłym supermarkecie. Zaoszczędzimy przynajmniej trochę pieniędzy. Żywność ekologiczna jest bowiem droższa nawet o jedną trzecią od tej uprawianej przy pomocy nawozów sztucznych.

Karina Hefner

Zobacz także:

PORADA DIETETYCZNA: Jak dodać sobie energii w senny dzień?

Przedstawiamy listę produktów, dzięki którym zwalczysz senność i niemoc nawet w ja bardziej leniwy dzień. Uwaga, wcale nie polecamy kawy ani napojów energetyzujących!

Dobra wiadomość dla czekoladoholiczek: Czekolada jest zdrowsza od owoców!

Wspaniała wiadomość dla wszystkich wielbicieli słodyczy!

Strony

Komentarze (32)
ocena
5/5

Pozostaw pole puste, aby dodać komentarz jako anonim.

Opcjonalnie

Ocena artykułu 1-5

Wpisz wynik równania, aby dodać komentarz

sdfdsfds
(Ocena: 5)
2013-12-02 12:06:15

re: Ekologiczna żywność: Dużo droższa od zwykłej, ale czy faktycznie zdrowsza?

a co ma smak do jakości? Tu chodzi o to, aby żywność miała więcej witamin i była zdrowsza, a nie o to, żeby pomidor był bardziej czerwony.

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-03-03 11:32:26

Osobiście nie widzę różnicy smakowej między żywnością organiczną a konwencjonalną. Czytałam dzisiaj na iwoman artykuł, w którym przytaczane są liczne badania an ten temat. Według 194 ekspertów od żywności, którzy testowali smak produktów, pomidory z upraw nieekologicznych, były bardziej soczyste i słodsze od tych z produkcji organicznej. Analizy wykazały, że zwykłe brokuły miały więcej antyoksydantów, a pomidory więcej witaminy C, od tych ekologicznych.

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-03-01 18:58:42

Dalej podtrzymuję zdanie, że autorka artykułu powinna się cofnąć w swojej edukacji do gimnazjum.

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-03-01 18:53:56

ha, tytuł zmieniony :P

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-03-01 14:57:26

NA PEWNO NIE WMÓWICIE MI ŻE MARCHEWKA CZY MALINY Z MOJEGO OGRÓDKA KTÓRE NIE WIDZIAŁY ŻADNYCH PESTYCYDÓW SĄ MNIEJ ZDROWE OD TYCH KUPIONYCH W REALU CZY TESCO!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-03-01 18:59:33

łeee, warzywa z Twojego ogródka mają oczy?

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-02-28 23:37:48

A może każdemu człowiekowi przydałby się słownik języka polskiego, NIE MA czegoś takiego jak żywność ekologiczna,skóra ekologiczna, pralnia ekologiczna itp. ekologia jest taką socjologią tylko, że odnosi się do organizmów żywych. Poprawna nazwa to żywność organiczna albo naturalna. Przestańcie używać słowa EKOLOGIA gdy nie znacie jego poprawnego znaczenia!!! Żywność organiczna ZAWSZE będzie lepsza :)

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-03-01 18:54:37

a jest żywność nie organiczna? Chyba, że jesz kredę.

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-02-28 19:29:57

No i gdzie te argumenty, że eko żywność nie jest lepsza? Bo jakoś, że więcej witaminy C w ziemniakach i więcej przeciwutleniaczy a brokułach, to do mnie nie przemawia. A "argumenty" mówiące o pożywności i smaku przemilczę. Nawozy sztuczne to chemia. Chemia i koniec, syf, trucizna.

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-03-01 18:55:52

Ty też jesteś Chemią. Jakbyś nie wiedziała. Komputer to też Chemia, więc uciekaj od niego jak najdalej

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-02-28 16:38:13

Skąd te informacje? Czyżby własne przemyślenia ?! Większych bredni nigdy nie czytałam! Radzę autorce artykułu poszerzyć swoją znikomą wiedzę.

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-02-28 15:28:51

ekologiczne to nie tylko niepryskane, ale takze uprawianie minimum 10 km od drogi, czy miasta, na pewno warzywa uprawiane z dala od ruchu uliocznego zawieraja mie j metali ciezkich, wiec sa zdrowesze

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-02-28 13:29:10

jak moga byc smaczniejsze po nawozach sztucznych ;/ przeciez to logiczne ze nie ma to jak zywnosc naturalna nawozona naturalnymi hmm odchodami? ;p soczyste i smaczniutkie owoce warzywka..

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-02-28 13:54:25

to się słonko nazywa obornik .... a to że nawożona środkami chem. żywność jest niekiedy smaczniejsza zależy właśnie od tych nawozów

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz