Nie trzeba już odmawiać sobie przyjemności jedzenia czekolady. Jak donoszą najnowsze badania, jest ona zdrowsza od owoców! Okazuje się, że gorzka czekolada i kakao mają w swoim składzie więcej substancji odżywczych i przeciwutleniaczy niż słynące z ich wysokiej zawartości jagody, żurawina czy granat.
Kakaowe przekąski to bowiem nie tylko wspaniały smak i aromat, lecz także wyśmienite źródło antyoksydantów i polifenoli - związków niezwykle cennych dla zdrowia i urody. Substancje te mają bardzo korzystny wpływ na nasz system odpornościowy. Działają antybakteryjnie i przeciwzapalnie. Jak twierdzą naukowcy, codzienna porcja czekolady może uchronić nas przed nowotworami i chorobami serca.
Niestety, proces przetwarzania czekolady pozbawia ją cennych związków, dlatego gorący czekoladowy napój traci wszystkie swoje właściwości. Warto również pamiętać, że czekolada zawiera w sobie sporą ilość tłuszczów i cukrów. Trzeba ją więc spożywać z umiarem…
Karina Hefner
Uwaga, coraz trudniej znaleźć partnera! Na jednego faceta przypada aż 10 kobiet!
Rodzi się coraz więcej dziewczynek niż chłopców! Grozi nam scenariusz rodem z "Seksmisji"?
Polacy to RASIŚCI? Nie lubimy Romów, Wietnamczyków i Arabów!
Nie tolerujemy zazwyczaj tego, czego się boimy, czego nie znamy, tego, co wydaje nam się obce.