Zielona herbata zaliczana jest do grona najstarszych napojów na świecie. Napój ten wywodzi się bowiem z Chin, gdzie pije się go od 4000 lat.
Choć pochodzi z tego samego krzewu, co doskonale nam znana czarna herbata, różni się od niej jednak sposobem wytwarzania, a co za tym idzie - smakiem i aromatem. Nie jest poddawana fermentacji, dzięki czemu zachowuje wartościowe substancje. Jej niezwykła i bardzo zróżnicowana aktywność lecznicza wynika przede wszystkim z działania polifenoli: katechin, garbników, kofeiny, a także mikroelementów, takich jak fluor, wapń, żelazo, potas, sód, cynk oraz witamin (A, B1, B2, C, E, K).
Jeżeli do tej pory nie przepadałaś za zieloną herbatą, po przeczytaniu tego artykułu z pewnością zmienisz zdanie. Oto 15 niepodważalnych dowodów, dla których warto codziennie pić ten wspaniały eliksir zdrowia!
Nie musisz rano pić kawy, aby zwalczyć senność. Dużo zdrowszym rozwiązaniem będzie napar z zielonej herbaty. Dlaczego? Otóż zawiera on kofeinę, która w przeciwieństwie do tej „kawowej” nie działa gwałtownie na nasz organizm, za to dłużej. Zieloną herbatę parz jednak maksimum 2-3 minuty, w przeciwnym wypadku jej działanie będzie relaksujące, a nie pobudzające.
Zwiększa nawet o 7 proc spalanie tłuszczu podczas wysiłku fizycznego, przyśpiesza przemianę materii, zapobiega otyłości, a tym samym pomaga w kontrolowaniu wagi ciała.
Zielona herbata posiada związki o działaniu psychoaktywnym, które pomagają się skupić. Dzięki niej szybciej zapamiętujemy i kojarzymy.
Jest najbogatszym źródłem fluoru spośród wszystkich pokarmów, dzięki czemu chroni zęby przed próchnicą i parodontozą.
Substancje zawarte w zielonej herbacie przeciwdziałają wolnym rodnikom, które są sprawcą starzenia się.
Herbata oczyszcza cerę i organizm z toksyn, będących jedną z przyczyn cellulitu. Wzmacnia cebulki włosowe. Wyciągi herbaciane używane są do produkcji wielu kosmetyków.
Regularne picie zielonej herbaty zmniejsza o 12 proc. ryzyko wystąpienia raka piersi. Prócz tego wzmacnia odporność organizmu, obniża poziom cholesterolu we krwi i zapobiega chorobom serca.
Dzięki taninom, zielona herbata jest dobrym środkiem leczniczym w chorobach o podłożu zapalnym (grypa, biegunka, stany zapalne śluzówki jamy ustnej lub dziąseł).
Zawarty w herbacie fluor korzystnie wpływa na układ kostny, a epigalokatechina - EGC pobudza wzrost aktywności enzymu, przyczyniającego się do mineralizacji oraz wzrostu kości nawet o 79 proc.
EGCG, znajdujące się w zielonej herbacie, pomaga podnosić odporność organizmu, zatem powinna być ona spożywana przez osoby ze skłonnością do przeziębień i łapania wirusów.
Dzięki goryczom reguluje wydzielanie żółci, pobudza trawienie, neutralizuje nadkwaśność gastryczną.
Regularne picie zielonej herbaty poprawia samopoczucie, a także zmniejsza ryzyko zachorowania na depresję o 44 proc. Za pozytywne działanie zielonej herbaty odpowiada prawdopodobnie jeden z aminokwasów w niej zawarty - teanina.
Osoby zarówno palące, jak i niepalące, które nie mają w zwyczaju picia zielonej herbaty, są pięć razy bardziej narażone na wystąpienie raka płuc, niż osoby które piją chociażby jedną filiżankę zielonego napoju dziennie.
Przeciwutleniacze zawarte w zielonej herbacie wpływają na tkanki oka. Picie herbaty może chronić oko przed stresem oksydacyjnym, który powoduje choroby siatkówki, jaskrę oraz związane z wiekiem zwyrodnienia plamki żółtej.
Takie składniki zielonej herbaty, jak witamina C oraz kofeina, pomagają zwalczyć tzw. syndrom dnia poprzedniego. Napój doskonale nawadnia również organizm, który po mocno zakrapianej imprezie staje się odwodniony.
Ważne! Pijąc zieloną herbatę należy mieć na uwadze, że „co za dużo, to niezdrowo”. Zbyt duże ilości napoju mogą bowiem sprzyjać powstawaniu kamieni nerkowych, a także obniżać przyswajalność składników mineralnych. Najbezpieczniej pić zatem 2-3 szklanki dziennie.
Maja Zielińska
Zobacz także:
Te potrawy sprawiają, że nasze ciało brzydko pachnie (nie chodzi tylko o kwestię oddechu)
Jeżeli je zjesz, nie pomogą nawet najładniejsze perfumy.
Smaczne i zdrowe produkty poniżej 50 kalorii
Zbilansowane menu powinno zawierać praktycznie wszystkie produkty w odpowiednich proporcjach.