Dlaczego warto jeść soczewicę?

20 Września 2015

Zapanowała moda na zdrowy styl życia. Wśród polecanych produktów jest soczewica. Co zawiera i jak ją podawać?

soczewica

Soczewica zyskała w ostatnim czasie ogromną popularność w naszym kraju – stało się tak za sprawą zainteresowania Polaków zdrowym odżywianiem. Soczewica jadalna, gatunek rośliny z rodziny bobowatych, uprawiana jest przede wszystkim w Kanadzie, Turcji, Indiach oraz Stanach Zjednoczonych – te cztery kraje wytwarzają w sumie ponad 80 proc. światowej produkcji soczewicy. Owocem soczewicy jadalnej jest zwisający strąk, w którym znajdują się płaskie nasionka.

Soczewica zaliczana jest do grupy roślin strączkowych, cenionych przede wszystkim ze względu na wysoką zawartość białka (do 40 proc.). To właśnie jadalne nasionka soczewicy znajdują się na liście najzdrowszych pokarmów świata. Istnieją różne rodzaje soczewicy. Najczęściej sięgamy po czerwoną i żółtą – obie są bardzo smaczne i delikatne, szybko się gotują i pasują do wielu potraw, zwłaszcza z dodatkiem curry. Równie smaczna i niezwykle sycąca jest soczewica zielona. Podobnie jest z soczewicą czarną (beluga). Natomiast najdłużej gotuje się brązowa (do godziny), czyli niełuskana soczewica czerwona.

Soczewicą zajadano się już w starożytności; to jedna z najdłużej uprawianych roślin przez człowieka. W Grecji czy Rzymie była jedną z głównych pokarmów. Najstarsze wykopaliska, w których natrafiono na nasiona soczewicy, pochodzą z 9100 r. p.n.e. Na polskich ziemiach soczewicę uprawiano już w neolicie.

Soczewicę od dawna ceni się nie tylko ze względu na walory smakowe, ale przede wszystkim odżywcze. Już wiemy, że jest bardzo dobrym źródłem białka, to jednak nie wszystko. Stanowi solidne źródło energii (w 100 g ma ponad 60 g węglowodanów). Na uwagę zasługuje obecność błonnika, który korzystnie wpływa na perystaltykę jelit, zapewnia stały rytm wypróżnień i pomaga pozbyć się z organizmu toksyn. Soczewica to również bardzo dobre źródło witamin – zwłaszcza A, z grupy B, C, K i PP. Nasiona są także znakomitym źródłem potasu (677 mg w 100 g), fosforu (281 mg w 100 g), magnezu, żelaza, cynku, wapnia i sodu.

Strony

Komentarze (2)
ocena
5/5

Pozostaw pole puste, aby dodać komentarz jako anonim.

Opcjonalnie

Ocena artykułu 1-5

Wpisz wynik równania, aby dodać komentarz

fela
(Ocena: 5)
2015-09-26 01:53:06

re: Dlaczego warto jeść soczewicę?

na bio-kraina.pl można dostać ekologiczną soczewicę w różnych kolorach ;) jedzenie nie jest nudne :)

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2015-09-20 00:48:48

re: Dlaczego warto jeść soczewicę?

zadnej soczewicy,nie jestem obeliksem

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
  • Strona 1 z 1