Dlaczego warto jeść awokado?

08 Września 2015

To jeden z najzdrowszych produktów na świecie! Trzeba je docenić, bo korzystny wpływ awokado na nasz organizm jest niezaprzeczalny.

awokado

Awokado, czyli smaczliwka wdzięczna, to owoc tropikalny pochodzący z wiecznie zielonych drzew z rodziny wawrzynowatych. Awokado było prawdopodobnie wykorzystywane już 7000 lat p.n.e. – uprawiali je Majowie i Aztekowie. Pochodzi z Ameryki Środkowej. Dzisiaj awokado uprawiane jest głównie w Meksyku, Izraelu, na Florydzie, w Australii, Nowej Zelandii i Afryce Południowej.

Owoce awokado zaczynają dojrzewać dopiero po zerwaniu z drzewa, więc sezon na nie trwa cały rok! To dobra wiadomość, bo ten niepozorny zielony owoc jest skarbnicą zdrowia. Istnieje wiele powodów, dla których warto na stałe włączyć awokado do swojego jadłospisu.

Moc dobroczynnych substancji

Niektórzy martwią się, że awokado jest tłuste. Tak, ale to zdrowe tłuszcze, bardzo potrzebne naszemu organizmowi! Awokado jest znakomitym źródłem jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, które obniżają stężenie tzw. złego cholesterolu LDL we krwi. Kwasy te zapobiegają chorobom serca i obniżają wysokie ciśnienie.

Awokado to również bardzo dobrze źródło cennej witaminy E zwanej eliksirem młodości i płodności. Witamina E jest silnym przeciwutleniaczem – opóźnia procesy starzenia i zabezpiecza organizm przed groźnymi chorobami, w tym nowotworami. Witamina E korzystnie wpływa na stan skóry, odpowiada za dobry wzrok, zapewnia wigor i energię, sprzyja prokreacji, a także jest zalecana w ciąży, ponieważ odpowiada za prawidłowy rozwój dziecka.

Na uwagę w awokado zasługuje glutation – kolejny przeciwutleniacz, który chroni komórki organizmu przed uszkodzeniem. Glutation to ponadto substancja odtruwająca. Potocznie nazywa się go „naturalnym strażnikiem zdrowia człowieka”.

Cenne w awokado są również: beta-sitosterol, który blokuje wchłanianie cholesterolu w jelitach; kwas foliowy (witamina B9) chroniący przed chorobami serca, a przyszłym mamom pomagający uchronić rozwijające się dziecko przed wadami cewy nerwowej; luteina – cenna substancja chroniąca przed nowotworami i chorobami oczu; potas, który reguluje gospodarkę wodną organizmu; magnez, który zapewnia dobrą pamięć i koncentrację, usprawnia przemianę materii i wpływa na właściwe funkcjonowanie mięśni.

Strony

Komentarze (2)
ocena
5/5

Pozostaw pole puste, aby dodać komentarz jako anonim.

Opcjonalnie

Ocena artykułu 1-5

Wpisz wynik równania, aby dodać komentarz

justa
(Ocena: 5)
2015-11-05 09:26:13

re: Dlaczego warto jeść awokado?

ja też lubie awokado, a ostatnio odkryłam olej z awokado oleofarmu i teraz juz nic innego nie stosuje do sałatek, jest pyszny i w dodatku słyszałam że pomaga na bóle stawów, więc od razu zamówiłam tez dla babci :)

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2015-09-08 12:15:40

re: Dlaczego warto jeść awokado?

Uwielbiam awokado :)

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
  • Strona 1 z 1