Dlaczego Polacy marnują jedzenie?

29 Sierpnia 2015

Oto liczby, które szokują: każdego roku w Polsce na zmarnowanie idzie 9 mln ton żywności. Gdzie tkwi przyczyna i jak to zmienić?

eat vogue

Raport dotyczący marnowania jedzenia przygotował Eurostat, czyli Europejski Urząd Statystyczny. Wynika z niego, że na całym świecie aż 1/3 produkowanej żywności jest wyrzucana. W samej Europie to 100 mln ton żywności, która każdego roku trafia na śmietnik. Na tę liczbę składa się ilość żywności zmarnowanej przez Polaków – ok. 9 mln ton. Za dużą część wyrzucanego jedzenia odpowiada co prawda produkcja, gospodarstwa domowe marnują jednak średnio 2 mln ton rocznie.

Takie wyniki plasują nas w niechlubnej czołówce europejskich państw, które marnują żywność na największą skalę. Pod tym względem zajmujemy piąte miejsce – więcej jedzenia wyrzucają tylko Niemcy, Brytyjczycy, Francuzi i Holendrzy. – Marnowanie żywności to przypadłość społeczeństw zachodnich, zamożnych. Z jednej strony chcemy posiadać dużo rzeczy, czujemy potrzebę gromadzenia zapasów, z drugiej strony nie potrafimy ich w sposób sprawny i rozsądny wykorzystać – mówi agencji informacyjnej Newseria Tomasz Lis, rzecznik prasowy firmy Philipiak Milano.

Badanie Millward Brown na zlecenie Federacji Polskich Banków Żywności dowiodło, że do wyrzucania żywności przyznaje się blisko 40 proc. Polaków. Do kosza najczęściej trafiają takie produkty jak: wędliny, pieczywo, warzywa, owoce, jogurty.

Dlaczego żywność się marnuje?

Bo kupujemy jej za dużo. Skutek taki, że wiele produktów traci ważność i trzeba je wyrzucić. Winne jest też niewłaściwe przechowywanie pożywienia, co przyczynia się do szybszego psucia, utraty smaku i wartości odżywczych. Nie bez znaczenia jest również brak pomysłu na wykorzystanie poszczególnych składników.

– Zmiana tego zależy od nas. Jest to dość złożony proces: zarówno planowanie zakupów, przygotowywanie posiłków, przechowywanie żywności w domu, jak i wykorzystanie żywności, która nam została po posiłku – mówi agencji informacyjnej Newseria Biznes Marek Borowski, prezes Federacji Polskich Banków Żywności

Strony

Komentarze (2)
ocena
5/5

Pozostaw pole puste, aby dodać komentarz jako anonim.

Opcjonalnie

Ocena artykułu 1-5

Wpisz wynik równania, aby dodać komentarz

Goodforyou blog
(Ocena: 5)
2015-08-29 16:59:38

re: Dlaczego Polacy marnują jedzenie?

Warto robić zakupy tylko z listy - konkretnie planować zakupy np. na cały tydzień. Dzięki temu uniknie się wyrzucania jedzenia.

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2015-08-29 11:20:40

re: Dlaczego Polacy marnują jedzenie?

Głupota jest to, ze mamy debilny podatek od darowizny, nie jestem w stanie tego zrozumieć. I juz mniejsza, ze zwykły Kowalski wyrzuca trochę jedzenia, ale restauracje, piekarnie itp. Wyrzucają ogrom, jednak wola wyrzucić, bo gdyby biednym oddali musieliby zapłacić podatek. Ktoś sie tym w końcu powinien zając.

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
  • Strona 1 z 1