Jak odżywiać się zdrowo, gdy na zapchanych żywnością sklepowych półkach, najczęściej znajdujemy chemię, konserwanty, cukier i tłuszcz? Współczesny konsument jest coraz bardziej świadomy swoich wyborów. Cóż z tego, skoro produkty z najwyższej rzadko znajdują się na wyciągnięciu ręki, a ich ceny nie mieszczą się w granicach wyznaczonych w napiętym domowym budżecie? Rezultat to tanie zakupy, dyktowane uzależniającym smakiem: cukru, glutaminianu sodu i aromatów.
Jak ustrzec się tycia i towarzyszącej mu anemii? Zanim padniesz ofiarą tego największego paradoksu żywieniowego wszechczasów przypomnij sobie dietetyczną listę przebojów, dzięki której twoje menu będzie zawsze zdrowe! Oto 6 składników diety, z których nie powinnaś rezygnować. Stanowią zalecenia większości dietetyków, dlatego warto dodać je do listy zakupów!
Orzechy - niekwestionowany lider
Dlaczego znalazły się na pierwszym miejscu rankingu? Mało kto ich nie lubi. Są smaczne i co ważniejsze służą do podjadania i przegryzania między posiłkami! Przede wszystkim jednak, jako konsumenci mamy gwarancję, że żaden producent, nie jest w stanie „zepsuć” ich na tyle, by stały się bezwartościowym, jeśli chodzi o wartości odżywcze, produktem. Migdały i orzeszki ziemne to istny ratunek dla naszych oczu, codziennie poddawanych męczarniom związanym z pracą przy komputerze. Orzechy to również niezastąpiona inwestycja na przyszłość: jedząc je, zmniejszasz ryzyko zachorowania na cukrzycę i nadciśnienie!
Oryginalna oliwa z oliwek
Odkąd pojawiła się na półkach polskich sklepów, stała się cenionym przysmakiem dodawanym do sałatek i smażonych dań. Mało kto wie, że rodzime oleje (chociażby rzepakowy, czy lniany) są równie zdrowe co oliwy z oliwek. Jeśli jednak jesteś fanem smaku oryginalnej oliwy typu virgin, nie będziemy cię do niej zniechęcać – wręcz przeciwnie. Oliwa z oliwek przechowywana w odpowiedni sposób to bogactwo substancji odżywczych takich jak jednonienasycone kwasy tłuszczowe i przeciwutleniacze, które zmniejszają prawdopodobieństwo zachorowania na raka.
Czosnek dla zapracowanych
Jedni go nienawidzą, inni nie mogą bez niego żyć. Ze względów żywieniowych, to nieodzowna przyprawa obecna w polskiej kuchni niemal od zawsze lub domowy sposób na wzmocnienie odporności, walkę z bakteriami czy przeziębieniem. Jego dobroczynne właściwości udowodniono naukowo! Ich sekret tkwi w allicynie – to związek, który zapobiega infekcjom, niestrawności, wrzodom żołądka, jelit, a nawet i nadciśnieniu krwi, czyli wszystkim problemom, które mogą wiązać się z szybkim i stresującym trybem życia.
Bogactwo brokuł
Kolejnym ratunkiem dla reprezentantów pokolenia, które nie może obejść się bez komputera i wiecznego pośpiechu są brokuły. To nieocenione źródło witaminy C oraz substancji takich jak karotenoidy i indole, chroniące przed rakiem płuc, piersi i jelita grubego. Powinnaś je polubić również ze względu na wzrok – znajdujące się w brokułach luteina i zeaksantyna pomagają wzmocnić zmęczone oczy. Dzięki witaminie E, zadbasz o piękno skóry i dobrą kondycję włosów, natomiast błonnik pomoże ci zaspokoić swój apetyt, pozbyć się zbędnych toksyn z organizmu i usystematyzować poziom stężenia cukru we krwi.
Tłusto, ale zdrowo: ryby
Przekonaj się do ryb - wbrew pozorom to nie tylko mrożone paluszki rybne i filety w klejącej się panierce z mąki. Tłuste ryby, takie jak chociażby sardynki, śledź, makrela, łosoś i karp, można przyrządzić na wiele pysznych sposobów. Rybne danie to całe mnóstwo kwasów tłuszczowych omega-3. Warto pamiętać, że dwóch z nich: DHA i EPA nie znajdziesz w żadnym innym produkcie spożywczym. Spożywanie unikalnego „rybnego tłuszczu” pomoże ci wzmocnić własne zdolności poznawcze, a w przyszłości ustrzegą przed Parkinsonem i Alzheimerem, reumatyzmem i bólem stawów. Dieta wzbogacona w kwasy omega 3 zmniejsza ryzyko powstawania zakrzepów krwi, które wiążą się z nagłą śmiercią również młodych osób…
Niezbędne przyprawy
Mało kto wie, że większość używanych przez nas przypraw to efektywne przeciwutleniacze, które mogą wspomóc naszą zdrową dietę. Używaj wszystkich naturalnych rodzajów aromatycznych dodatków do dań – zarówno tych suszonych, jak i świeżych! Na zimowe dni szczególnie polecamy imbir. Jego korzeń działa przeciwzapalnie i rozgrzewająco, a w dodatku może stanowić pomoc w walce z bólem mięśni i stawów. Aby schudnąć, nie musisz stosować uciążliwych diet. Wystarczy zdrowe menu i nieco ruchu. Jeśli zależy ci jednak na tym, by wypróbować jedną ze znanych metod odchudzania lub ograniczyć liczbę spożywanych kalorii, zrezygnuj z tłustego mięsa, bezwartościowej mąki pszennej i słodyczy!
Oliwka Mostowska
Co jeść w kolejnych fazach cyklu menstruacyjnego?
Odpowiednia dieta poprawi humor, złagodzi nieprzyjemne objawy PMS, a nawet ułatwi zajście w ciążę!
Wyniszczająca dieta z lat 30-tych ubiegłego wieku powraca? Ile osób, by schudnąć, hoduje w swym ciele obrzydliwego pasożyta?