Kolory potraw wpływają na nasze zdrowie i
samopoczucie. Można w łatwy sposób określić, jakiego koloru
dania są dla ciebie najlepsze, wystarczy rozwiązać prosty test,
który prezentowaliśmy w zeszłym tygodniu wraz z artykułem o
diecie dla koloru czerwonego: „Dieta ze względu na
kolor".
Kolejne kolory za tydzień, dzisiaj prezentujemy dietę dla
koloru zielonego.
Zalecane poniżej pokarmy działają na ciebie oczyszczająco,
regulują ciśnienie krwi, poprawiają trawienie.
Produkty, na których powinnaś oprzeć
jadłospis:
- ciemne mięso drobiowe, np. z indyka,
- warzywa o ciemnozielonych liściach, jak botwina czy
szpinak,
Produkty, które powinnaś ograniczyć:
- tłuszcze zwierzęce (np. mięso i wędliny) oraz roślinne
(np. olej),
- pełnotłuste produkty mleczne.
Wprowadź te wskazówki do swojej diety. Na śniadanie staraj
się jadać to samo, urozmaicaj dopiero obiady i kolacje.
Pierwsze śniadanie:
- 1 filiżanka zielonej herbaty (bez cukru) lub mięty albo
odtłuszczonego mleka (0,5 proc. tłuszczu) z łyżką kakao,
- pojemniczek naturalnego, odtłuszczonego jogurtu (0 proc.
tłuszczu) z łyżeczką dmuchanego ryżu,
Drugie śniadanie:
- zielone jabłko albo świeży ogórek,
- herbata z mięty bez dodatku cukru.
Dzień pierwszy
Obiad:
- talerz zupy kremu z brokułów ze śmietaną,
- talerz różnych warzyw z grilla, przyprawionych oliwą z
oliwek i ziołami, np. rozmarynem.
Kolacja:
- sałatka warzywna z kawałkiem mięsa z indyka (5 dag) z
oliwkami,
- szklanka koktajlu z sałatą, rzeżuchą i selerem.
Dzień drugi
Obiad:
- udko kurczaka w aromatycznych ziołach.
Kolacja:
- szklanka soku z selera, sałaty, marchewki, szczypty bazylii i
pietruszki, z pieprzem i solą,
- 2 kromki razowego chleba z pomidorem,
- surówka z karbowanej sałaty, średniego ogórka, cukinii,
pęczka rukoli i bazylii, soli.
Dzień trzeci
Obiad:
- 10 dag gotowanej ryby z sosem,
- surówka z selera naciowego z łyżeczką oliwy z oliwek i
sokiem z cytryny.
Kolacja:
- 1 róża ugotowanych brokułów z roztartym z solą czosnkiem i
posiekaną natką pietruszki,
- 5 dag ugotowanych ziaren fasoli.