Po 40-ce tempo przemiany materii znacznie spada. Dlatego powinnaś jeszcze staranniej komponować swoją dietę. Niestety, należy liczyć się również z tym, że na spodziewane efekty odchudzania będziesz musiała poczekać dłużej niż kiedyś. Nie jest to jednak problem, szczególnie, że jak wiele kobiet twierdzi, prawdziwe życie zaczyna się po 40-ce :).
Na co zwrócić szczególną uwagę?
Dla skóry, aby opóźnić starzenie: Przeciwutleniacze - znajdziesz je w sałacie, szpinaku, marchwi, pomidorach i ogórkach. Komponuj z tych składników sałatki - to prawdziwy eliksir młodości o wybornym smaku.
Dla dobrego humoru: Układ nerwowy wzmocnisz, zażywając magnez. Możesz przyjmować albo gotowy suplement diety, który kupisz w aptece bez recepty, albo wzbogacić dietę o warzywa liściaste. Poza tym nie zapominaj o rybach i roślinach strączkowych bogatych w witaminy z grupy B.
Przykładowy dzienny jadłospis dla kobiet w wieku 40 – 49 lat:
Wartość kaloryczna: 1000 kcal
ŚNIADANIE - ok. 250 kcal
Kanapka z polędwicą i jajkiem (cienka kromka chleba pełnoziarnistego, 3 cienkie plasterki polędwicy sopockiej, jajko na twardo, pomidor, 1/2 papryki).
II ŚNIADANIE - ok. 100 kcal
Koktajl z kiwi (małe opakowanie chudego jogurtu naturalnego, małe kiwi).
OBIAD - ok. 330 kcal
Grillowana wołowina z pieczarkami i sosem cebulowym.
PODWIECZOREK - ok. 110 kcal
5 połówek orzechów włoskich, małe jabłko.
KOLACJA - ok. 210 kcal
Cienka kromka chleba pełnoziarnistego i pasta rybna (1/2 kostki chudego twarogu, 2 - 3 łyżki chudego mleka, zielenina, przyprawy, 2 kwaszone ogórki, mały pomidor).