Trądzik znajduje się w czołówce chorób dermatologicznych. Wbrew częstej opinii nie pojawia się tylko u nastolatków – niektóre osoby zmagają się z nim nawet w dojrzałym wieku. Nieestetyczne krostki wyskakują przede wszystkim na twarzy. Poza tym rozwijają się również na szyi, dekolcie i plecach. U osób dorosłych trądzik charakteryzuje się większą ilością zmian zapalnych. Leczenie choroby trądzikowej wymaga konsultacji lekarskiej. A co można zrobić na własną rękę? Zmienić dietę.
Jadłospis, który ma pomóc pozbyć się trądziku, powinien być różnorodny, bogaty w składniki odżywcze, cenne kwasy tłuszczowe i minerały. Warto sięgać po produkty sezonowe, przyjmować dużo płynów i zadbać o właściwą obróbkę produktów.
Remanent na talerzu
Pomocna w leczeniu trądziku jest witamina A, która rozpuszcza się w tłuszczach. Może występować jako retinol (który znajduje się w żywności pochodzenia zwierzęcego) albo karoten (obecny jest w żywności pochodzenia i zwierzęcego, i roślinnego). Witamina A korzystnie wpływa na stan skóry, pomagając leczyć trądzik i spłycając zmarszczki. Znajdziemy ją w jajkach, wątróbce, mleku i wyrobach mlecznych, tranie, żółtych i pomarańczowych owocach oraz warzywach: marchwi, dyni, pomidorach, ziemniakach, morelach, brzoskwiniach, a także w szpinaku, zielonym groszku, boćwinie, pietruszce, koperku, śliwkach.
W diecie powinny znaleźć się produkty bogate w witaminę C, E i witaminy z grupy B. Włącz do jadłospisu płatki owsiane, paprykę, sałatę, agrest, fasolę. Na talerzu muszą znaleźć się produkty zawierające niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 – ryby morskie, orzechy, tran. Zalecane są zdrowe oleje: oliwa z oliwek, olej lniany, kokosowy, rzepakowy, sojowy, słonecznikowy, olej z orzechów włoskich.
Dieta przeciw trądzikowi powinna być bogata w zboża – jedz owsiankę, kasze, pieczywo pełnoziarniste. Do jadłospisu włącz otręby. Możesz je np. dosypać do jogurtu albo wykorzystać jako panierkę (zamiast bułki tartej). Panierkę można również zrobić z płatków – np. owsianych albo gryczanych. Doskonale na cerę z problemami wpłyną rośliny strączkowe (fasola, soczewica, ciecierzyca, soja) – są one bardzo dobrym źródłem białka, witamin, mikro- i makroelementów.
W twojej diecie musi znaleźć się cynk, który uważa się za jeden z najskuteczniej działających pierwiastków w walce z trądzikiem. Dobrym źródłem cynku są: ostrygi, wątroba cielęca, sezam, zarodki pszenne, pestki dyni, kiełki pszenicy, arbuz, gorzka czekolada, fistaszki, nerkowce, orzeszki piniowe, mak, żółtko, kasza jaglana i gryczana, słonecznik i siemię lniane.
Białe pieczywo zmień na razowe. Jasny makaron – na pełnoziarnisty. Włącz do diety brązowy ryż, chudy nabiał, orzechy, awokado, banany, brukselkę, groch, migdały, drożdże, kiełki, chudy drób, owoce morza, suszone owoce (bez cukru).
Trzeba zadbać o to, by w diecie znalazło się dużo płynów. Każdego dnia wypijaj dwa litry niegazowanej wody mineralnej. Sięgaj również po świeżo wyciskane soki owocowo-warzywne, ziołowe herbaty oraz zdrowe koktajle.
Produkty na cenzurowanym
Bardzo ważne jest wyłączenie z diety pikantnych, tłustych potraw, fast foodów oraz soli. Badania naukowe wykazały, że nadmiar tego ostatniego składnika pobudza gruczoły łojowe do pracy, co przyczyna się do powstawania zaskórników. Niewskazane są także słodycze, kolorowe napoje, sztuczne soki, majonez, chipsy, mocna herbata i kawa. Należy unikać cukru, dlatego jeśli nie wyobrażasz sobie picia gorzkiej herbaty albo kawy, czas zmienić nawyki.
Warto zrezygnować ze smażenia lub przynajmniej je ograniczyć – w tym drugim przypadku smaż na oleju kokosowym albo klarowanym maśle. Najlepiej na stan twojej cery wpłyną jednak dania ugotowane na parze albo upieczone.
Odpadają niezdrowe, wysoko przetworzone produkty – słone przekąski, gotowe desery zawierające konserwanty, polepszacze smaku, syrop glukozowo-fruktozowy i barwniki, zupki w proszku, dania typu instant, gotowe sosy itp. Jeśli masz trądzik, zawsze musisz czytać etykiety! Może się okazać, że pozornie zdrowy produkt zawiera całą tablicę Mendelejewa, a na półce obok znajduje się znacznie lepsza jakościowo żywność. Pamiętaj, że jeśli składnik został wymieniony jako pierwszy, to znaczy, że w danym produkcie jest go najwięcej.
– Przy planowaniu posiłków zwróćmy uwagę, aby na naszych talerzach znalazły się witaminy, tłuszcze, jak i składniki mineralne. Pamiętajmy przy tym, że nie możemy przesadzać z dawkowaniem witamin, gdyż ich nadmiar może okazać się równie niekorzystny dla naszego wyglądu, jak ich niedobór – zauważa Luana Oleś z Silvan SPA.
Co oprócz diety?
Pielęgnacja cery trądzikowej powinna być uważna – należy przestrzegać paru zasad. Twarz trzeba przemywać letnią wodą: ani nie gorącą, ani nie zimną. Makijaż powinien być lekki, wykonany kosmetykami przeznaczonymi do cery problematycznej – nie może zatykać porów. Pamiętaj, że wyciskanie krostek może tylko pogorszyć problem. Rzuć palenie, ponieważ papierosy fatalnie wpływają na stan skóry. Ogranicz spożycie alkoholu.
Nie wolno również przesadzać ze słońcem. – Nadmierne wystawianie się na słońce powoduje, że zaczyna nam narastać naskórek, zatykając pory i blokując ujścia łoju, który kumuluje się głębiej w skórze, tworząc cysty zapalne. I przez to jesienią, po kilku tygodniach wakacji, kiedy nawet cieszymy się lepszą skórą, okazuje się, że nasz trądzik przybiera dużo gorszą, dużo boleśniejszą zapalną formę – mówi agencji informacyjnej Newseria Lifestyle dr Agnieszka Bliżanowska, dermatolog, lekarz medycyny estetycznej z Centrum Medycyny i Dermatologii Estetycznej WellDerm.
Leczenie choroby trądzikowej wymaga czasu, a kuracji nie należy przerywać. Powinna być przeprowadzona pod ścisłą kontrolą lekarską.
EPN