Kiedy na twarzy pojawiają się nieestetyczne krostki, większość dziewczyn udaje się do apteki w celu nabycia odpowiedniego preparatu albo do dermatologa po receptę. Do powstania trądziku przyczynia się jednak często nasz sposób odżywiania. Niestety nie sprzyja mu życie w biegu, którego doświadcza prawie każdy człowiek. Efektem tego jest pochłanianie dużej ilości gotowych dań, które są ulepszane konserwantami, chipsów, batoników albo sztucznych podtrzymywaczy energii, czyli wszelkiego rodzaju napojów energetycznych.
Odstawienie tych produktów na pewno polepszy stan skóry, ale nie wszyscy są świadomi, że odpowiednią dietą jesteśmy w stanie zwalczyć trądzik. Oczywiście jego przyczyny mogą być różne i nie w każdym przypadku zadziała, ale co szkodzi spróbować? Natura wyposażyła nas w środki niezbędne do walki z chorobami oraz różnymi dolegliwościami, stare metody naszych babć nieraz wprawiały nas w pozytywne zaskoczenie, a lekarzom kazały szeroko otwierać oczy ze zdumienia.
Przyjrzyjmy się, które produkty pomogą zwalczyć trądzik!
Fot. Thinkstock
Kasza zawiera błonnik, który jest pomocny w oczyszczaniu organizmu. Gotuj ją na obiad zamiast makaronu czy ziemniaków, a szybko zobaczysz różnicę w wyglądzie skóry. Poprawi się także Twoje samopoczucie.
Fot. Thinkstock
Buraki oczyszczają krew z toksyn. To sprawia, że polepsza się stan cery. Najlepiej jeść jednego albo dwa buraki na czczo w surowej postaci. Można także pić sok z buraków. Ważna jest oczywiście regularność. Jeżeli będziesz systematyczna, po miesiącu albo nawet wcześniej nastąpi poprawa. Wszystko zależy od stopnia zanieczyszczenia.
Fot. Thinkstock
Soja zawiera z kolei zbawienny dla skóry cynk. W aptekach można nabyć maść cynkową, ale rzecz jasna lepiej jest leczyć się od wewnątrz. Dzięki cynkowi rany goją się szybciej, znika też trądzik. Jego korzystne działanie na tę przypadłość potwierdzają także lekarze. Trzeba jednak uważać, aby nie przedawkować. Nadmiar cynku w organizmie może spowodować dolegliwości żołądkowe.
Fot. Thinkstock
Marchewka ma duży wpływ na urodę. Zawiera ona witaminę A, która poprawia koloryt skóry i dodatkowo wzmacnia ją. Marchewkę najlepiej spożywać w ugotowanej postaci, gdyż wtedy znajduje się w niej najwięcej cennego składniku.
Fot. Thinkstock
Nie jesteś przekonana do grochu czy fasoli? Nadszedł czas, aby to zmienić. Są one źródłem zasobnym w witaminy z grupy B, które korzystnie wpływają na stan skóry, ponieważ łagodzą podrażnienia. Witaminy z tej grupy można znaleźć także w orzechach, wątróbce, jajkach czy drobiu.
Fot. Thinkstock
Zarówno kalafiory, jak i brokuły zawierają cynk, o którego działaniu już wspominałyśmy. Podobnie jest z witaminą A. Do naszej diety powinnyśmy włączyć oba warzywa. Są one także źródłem innych witamin oraz składników, które przyczyniają się do poprawy stanu skóry. Wśród nich można wymienić witaminy z grupy B oraz błonnik pokarmowy.
Zobacz także: Jakie modne diety są tak naprawdę nic niewarte?