Dzięki diecie jogurtowej możecie schudnąć do 6 kilogramów w ciągu tygodnia. Odpowiedni dobór produktów nie spustoszy waszych organizmów, jak to czyni większość diet. Jedno jest pewne - rozpoczynając dietę jogurtową, musicie być przygotowane na codzienną dawkę jogurtów w sporej ilości.
Jogurty zagwarantują wam uczucie sytości przez całą długość trwania diety, a dzięki składnikom odżywczym (fosfor, wapń, witaminy) nie musicie się martwić o zdrowie. Macie do wyboru pełną gamę jogurtów: naturalne, owocowe, odtłuszczone, a nawet te o normalnej zawartości tłuszczu. Najważniejsze, żeby zawierały żywe kultury bakterii, które gwarantują dobre trawienie.
Przykładowa rozpiska diety na 3 dni (daje sporą dowolność, możecie jeść owoce, warzywa i różne odmiany pieczywa):
I DZIEŃ:
Śniadanie: 150 g jogurtu owocowego z otrębami lub muesli + grejpfrut + średni świeży banan.
Obiad: warzywa gotowane na parze (marchew, brokuły, groszek, fasola) + szklanka ryżu ugotowanego na sypko i polanego jogurtem naturalnym + garść natki pietruszki.
Kolacja: chłodnik litewski (jogurt naturalny + sok z buraków + surowe ogórki + szczypiorek + jajko).
II DZIEŃ:
Śniadanie: 150 g jogurtu poziomkowego lub śliwkowego + kromka chleba, posmarowana cienko dżemem lub marmoladą + pół grejpfruta.
Obiad: 200 g pstrąga lub dorsza gotowanego w jarzynach + surówka z kiszonej kapusty + marchewka + jabłko.
Kolacja: 50 g jogurtu naturalnego + 3 kiwi + pół pomarańczy.
III DZIEŃ:
Śniadanie: 2 kromki chleba z 2 plastrami szynki drobiowej (np. z indyka lub z kurczaka) + jabłko + 150 g jogurtu naturalnego.
Obiad: kotlet schabowy bez panierki (100 g) + pół szklanki ugotowanego makaronu + pokrojony w plastry duży pomidor, polany sosem na bazie jogurtu (przyrządzony z czterech łyżek jogurtu naturalnego, szczypty soli i pieprzu oraz pół łyżeczki bazylii) + sałatka z połowy awokado + 50 g jogurtu owocowego, odtłuszczonego.
Kolacja: twarożek ze 100 g chudego białego sera, zmieszanego ze 150 g jogurtu owocowego + sałatka z jajka na twardo, 100 g ugotowanych brokułów, połówki papryki i średniej czerwonej cebuli.