Czym zastąpić cukier w diecie?

01 Maja 2014

Cukier krzepi. Podobno. Dietetycy alarmują jednak, że spożywamy go za dużo i powinniśmy z niego zrezygnować. Czym go zastąpimy?

jedzenie

Zalecenia Światowej Organizacji Zdrowia są jasne: musimy słodzić mniej. Według ekspertów WHO dzienne spożycie cukru nie powinno przekraczać pięciu płaskich łyżeczek – 25 g. A jeszcze do niedawna dzienna norma wynosiła 50 g. Pięć łyżeczek cukru może nie wydawać się dużą ilością, a jednak chodzi tutaj głównie o cukier ukryty w różnych produktach. Np. standardowa puszka coli ma aż 35 g cukru, a zatem według wytycznych WHO w ogóle nie powinniśmy jej spożywać.

– Biały cukier nie jest potrzebny organizmowi, ponieważ oprócz energii, której źródłem są przecież również inne węglowodany, nie dostarcza żadnych innych składników odżywczych. To dlatego nazywany jest „pustymi kaloriami” – zauważa Beata Straszewska ze Stewiarnii.

Nie da się jednak ukryć, że rozstanie z cukrem może być bardzo trudne. Szczególnie jeśli nie wyobrażasz sobie gorzkiej herbaty albo masz słabość do wypieków i deserów. Co wtedy? Spróbuj zastąpić cukier czymś równie słodkim, ale znacznie zdrowszym. Naprawdę jest w czym wybierać.

Trzcinowy – tak, ale…

Do niedawna pokutowało przekonanie, że od tradycyjnego cukru białego (buraczanego) zdrowszy jest cukier brązowy (trzcinowy). I faktycznie zawiera on więcej składników odżywczych takich jak żelazo, potas, magnez czy wapń. Ma też nieznacznie mniej kalorii, ale jednocześnie jest mniej słodki, dlatego zazwyczaj używamy go więcej. Gorzej sprawa przedstawia się natomiast z indeksem glikemicznym – w cukrze brązowym jest on wyższy niż w cukrze białym, co przekłada się na wyższy poziom cukru we krwi. A wyrzuty insuliny przyczyniają się do hipoglikemii i potęgują uczucie głodu.

Cukier trzcinowy można uznać za lepszy zamiennik cukru buraczanego, pod warunkiem, że będzie on nierafinowany. Klasyczny cukier sprzedawany jako brązowy często barwiony jest karmelem, trudno zatem uznać, że to zdrowsza wersja białego cukru.

Co z fruktozą?

Naturalnym środkiem zastępującym cukier jest fruktoza, o 70 proc. słodsza od sacharozy. Jest to cukier występujący w owocach. Organizm wolniej go przyswaja, dlatego ma o 1/3 niższy indeks glikemiczny od sacharozy. Fruktoza korzystnie działa na serce. Naukowcy ostrzegają jednak przed nadmiernym spożywaniem cukrów prostych, a fruktoza do nich należy. Według WHO cukry proste nie powinny stanowić więcej niż 10 proc. dziennej dawki energii.

Strony

Komentarze (23)
ocena
4.8/5

Pozostaw pole puste, aby dodać komentarz jako anonim.

Opcjonalnie

Ocena artykułu 1-5

Wpisz wynik równania, aby dodać komentarz

ewelka
(Ocena: 5)
2015-11-05 10:17:06

re: Czym zastąpić cukier w diecie?

ja zastąpiłam tradycyjny cukier ksylitolem z oleofarmu, smakuje tak samo, a ma znacznie mniej kalorii :)

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2015-03-08 13:53:33

re: Czym zastąpić cukier w diecie?

Jeśli nie ma potrzeby to ...niczym :) Należy tylko pamiętac o tym, żeby brać acetomale - inaczej możemy zacząć tyć - mając ku temu predyspozycje. Sam cukier w ilościach jak do herbaty itp nie jest szkodalwy az tak.

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2014-06-28 00:14:58

re: Czym zastąpić cukier w diecie?

można zastępować a można zrezygnować. sama przestałam używać cukru do słodzenia napojów, piję więcej wody a soki bez cukru i konserwantów z oleofarm. różnica jest ogromna, czuję smak potraw a nie cukier ;)

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2014-05-04 01:06:12

re: Czym zastąpić cukier w diecie?

Myślałam, że to fat cat xD

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2014-05-02 11:45:08

re: Czym zastąpić cukier w diecie?

Czy ktoś może rozwinąć temat stewii? Gdzie można ją kupić? jaka jest cena? Z tego co wyczytalam na forach trzeba uważać ponieważ czesto ma gorzki posmak.

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2014-05-01 20:26:37

re: Czym zastąpić cukier w diecie?

na insulinoodpornosc jak znalazl ......

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
inferno
(Ocena: 1)
2014-05-01 19:41:28

Kaloszami

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2014-05-01 15:07:19

re: Czym zastąpić cukier w diecie?

Nie napisaliście, że ksylitol również jest polecany dla diabetyków.

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2014-05-01 15:03:35

re: Czym zastąpić cukier w diecie?

Próbowałam zupełnie zrezygnować ze słodzenia, bez skutku. Używam ksylitolu, w moim odczuciu jest odrobinę mniej słodki od cukru. Na kubek herbaty przypadały 2 łyżeczki sacharozy, przy ksylitolu ta ilość wynosi 2 i 1/3 łyżeczki. Gatunek, pojemność kubka i woda te same. Używam ksylitolu również do wypieków. Jedyną wadą jest cena, średnio 25 zł/kg.

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
anonim
(Ocena: 5)
2014-05-01 13:18:24

re: Czym zastąpić cukier w diecie?

STEWIA jest najlepsza bardzo słodka nawet nie czuć w kawie czy w herbacie ze nie ma cukru ja slodzilam 1 lyczeczke cukru a teraz slodze pol lyzeczki stewi i jest bardzo slodka POLECAM GORĄCO :)))

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz