Czy wszystko, co jest oznaczone symbolem "E" jest szkodliwe dla zdrowia?

30 Marca 2011

Czy wiesz, co oznaczają symbole na etykietach produktów spożywczych? Większość z nich to barwniki i konserwanty, ale nie wszystkie są szkodliwe.

jedzenie

Na pewno znasz ten obrazek: wybierasz się na zakupy, sięgasz po jakiś produkt, zerkasz na etykietę i... czym prędzej odkładasz go na półkę, wystraszona ilością symboli „E” w składzie. Są to kody substancji dodawanych do żywności, które zostały zatwierdzone przez Unię Europejską. Stąd litera „E” (Europa), która na etykiecie widnieje razem z numerem, pod jakim występuje dana substancja. Faktycznie, zdecydowana większość z nich to syntetyczne barwniki. Chemiczne konserwanty, jeśli dodaje się je w ilościach zatwierdzonych przez Unię, są bezpieczne. Nie należy jednak spożywać ich w nadmiarze. Ale niektóre „E” to naturalne, zdrowe składniki. Więcej o oznaczeniach z etykiet w osobnym tekście.

Przegląd według danych Federacji Konsumentów:

E 100 (kurkumina) – naturalny, roślinny, żółty barwnik. Uważa się go za nieszkodliwy, ale spożywany w dużych ilościach może powodować nadmierne wydzielanie żółci. Naturalny, roślinny żółty barwnik to również E 101i (ryboflawina), który wstępuje w przyrodzie, zawiera witaminę B2 i jest nieszkodliwy. Do liczby 199 jest jeszcze kilka naturalnych, bezpiecznych barwników. To zielony E 140 (chlorofile i chlorofiliny), pozyskiwany m.in. ze szpinaku. Zielony E 141 (kompleksy miedziowe chlorofilu i chlorofiliny) to barwnik, w którym znajduje się duża ilość miedzi.

Jednak w połączeniu z produktami zwierającymi miedź (np. wodą z miedzianych rur wodociągowych), może doprowadzić do nasilenia odkładania miedzi we krwi. Brązowy E 150a to karmel naturalny, pomarańczowy E 160a jest mieszaniną karotenów i beta-karotenu, który występuje np. w marchwi. W organizmie te związki mogą się przekształcić w witaminę A. Pomarańczowo-czerwony E 160c, czyli kapsantyna i kapsorubina to ekstrakt z papryki, E 160d – likopen – jest ekstraktem z pomidorów, E 162 to czerwień buraczana i betanina, czyli barwnik z czerwonych buraków.

Jednak nie wszystkie naturalne barwniki są nieszkodliwe. E 174 i E 175 to srebro i złoto, które dozwolone są tylko do dekoracji cukierków, czekoladek, pralinek czy likierów. Odradza się ich częste stosowanie. Srebro może odkładać się w tkankach, a do zatrucia wystarczy zaledwie kilka gramów. Wydziela się bardzo powoli z moczem. Z kolei złoto może prowadzić do zaburzeń w obrazie krwi. Są również barwniki, co do których naukowcy nie są pewni, czy nie szkodzą. To m.in. E 161b (luteina) uzyskiwana z liści roślin Tagetes Erecta oraz E 160b (annato, biksyna, norbiksyna) otrzymywany z nasion drzewa tropikalnego Bixa orellana L. Pozostałe symbole „E” do 199 do barwniki syntetyczne, których nie powinni spożywać zwłaszcza alergicy. Niektóre z nich mogą uwalniać jod i upośledzać funkcję tarczycy. Na E 173 (aluminim) powinny uważać osoby chore na Alzheimera. Ale nie wszystkie syntetyczne barwniki są szkodliwe. Do tych bezpiecznych należą m.in. niebieski E 131 (błękit patentowy V) oraz biały E 171, czyli mineralny dwutlenek tytanu.

Grupa „E” od 200 do 299 to konserwanty, które chronią żywność przed pleśnią czy bakteriami. Najpopularniejsze to E 211, czyli benzoesan sodu oraz azotany i azotyny (E 249-252). Wszystkie otrzymuje się syntetycznie. Na większość z nich powinni uważać alergicy. E 210, czyli kwas benzoesowy nie powinien być spożywany zbyt często i nie jest bezpieczny w przypadku alergików. Po jego spożyciu osoby chorujące na astmę czy katar sienny mogą zaobserwować zaostrzenie stanów chorobowych. Na niektóre konserwanty uważać powinni również astmatycy (np. E 221 siarczyn sodu, E 226 siarczyn wapnia czy E 228 wodorosiarczyn potasu). Symbole „E” z przedziału 200-203, 260-270 i 290-299 uważa się za nieszkodliwe. Za najbardziej niebezpieczne uważa się konserwanty od E 200 do E 263.

Strony

Komentarze (31)
ocena
5/5

Pozostaw pole puste, aby dodać komentarz jako anonim.

Opcjonalnie

Ocena artykułu 1-5

Wpisz wynik równania, aby dodać komentarz

mendrol
(Ocena: 5)
2016-09-14 11:23:54

E 171 tu wymieniony jako bezpieczny w rzeczywistości jest zdaniem niektórych lekarzy wręcz rakotwórczy !

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
kundi
(Ocena: 5)
2015-05-13 17:42:38

re: Czy wszystko, co jest oznaczone symbolem

Najpierw przeczytajcie artykuł w całości, a potem mówcie co i jak z tymi E jest nie tak... wziąć spis wszystkich E na zakupy i patrzec na sklady... i na pewno znajdziecie produkty zdrowe, bez tej "chemii".. poza tym co Wy uważacie za chemię? mleko w proszku też byście uważali za chemię? hahhaha żal mi Was.. dokształccie się troche ludzie!

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2014-02-04 16:15:22

re: Czy wszystko, co jest oznaczone symbolem

"Symbole „E” z przedziału 200-203, 260-270 (...) uważa się za nieszkodliwe. Za najbardziej niebezpieczne uważa się konserwanty od E 200 do E 263" - to te 200-203 i 260-263 są szkodliwe czy nie?

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
diam0nd
(Ocena: 5)
2014-10-04 19:16:36

a wiesz co to znaczy WYJĄTKI ?????

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
polak
(Ocena: 5)
2013-11-03 03:07:23

re: Czy wszystko, co jest oznaczone symbolem

"Chemiczne konserwanty, jeśli dodaje się je w ilościach zatwierdzonych przez Unię, są bezpieczne"+"Są również barwniki, co do których naukowcy nie są pewni, czy nie szkodzą"-ale o co chodzi...?

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Podpis...leszek
(Ocena: 5)
2013-05-29 19:54:24

re: Czy wszystko, co jest oznaczone symbolem

Napisz komentarz...Amarant- E123- barwnik spożywczy występujący w winie, wódce i kawiorze Aspartam- E951- słodzik w przekąskach, słodyczach, alkoholach, napojach typu light, produktach dietetycznych – zapraszam do przeczytania wpisu Aspatam-słodka trucizna Azotan potasu- E249- konserwant w mięsach peklowanych i puszkowanych Azotyny i azotany – E249-252- mięso przetworzone, wędliny – polecam wpis Czy wiecie co jecie- wędliny i mięsa- azotany i azotyny Benzoesan wapnia- E213- konserwant występujący w wielu produktach spożywczych, w tym napojach, produktach zbożowych i mięsnych Butylohydroksyanizol- BHA- E320- konserwant stosowany w tłustej żywności, słodyczach, mięsach Chlorek cyny- TIN- E512- antyoksydant, utrwalacz barw w puszkowanych i butelkowanych sokach owocowych Czerń brylantowa- BN- E151- w napojach, sokach, przekąskach, winie, serach Czerwień Allura AC- E129- barwnik spożywczy występujący w sosach, zupkach, napojach zwłaszcza jabłkowych Dwutlenek siarki- E220- konserwant szczególnie w owocach suszonych Glutaminian sodu- MSG- E621- substancja smakowa Karagen- E407- zagęszczacz Kwas benzoesowy- E210- konserwant dodawany do wielu produktów spożywczych min. napojów o niskiej zawartości cukru Propylparaben- E216- konserwant w produktach zbożowych, przekąskach, pasztetach, mięsach i słodyczach Sacharyna oraz jej sole potasowe, sodowe, wapniowe- E954- słodzik w produktach niskokalorycznych Siarczan sodu- E221- konserwant stosowany w produkcji wina Siarczan wapnia- E 226- konserwant stosowany w cistkach, mrożonkach, burgerach – odświeża wygląd żywności Sól sodowa- E466- emulgator Trój i polifosforany- E 451, 452- dodawane do mięsa, żeby wchłaniało i zwiększało wagę ( a tym samym cenę), nie narażając producentów na dodatkowe koszty Związki polioksyetylosorbitolu- E432- 436- Środek zwilżający w aerozolach do produkcji rolnej W następnych częściach będę pisała o tym dlaczego powyższe substancje są szkodliwe i jak wpływają na zdrowie. Źródło: Pat Thomas – Whats in this stuff, Bill Statham Tabele dodatków i składników chemicznych – czyli co jesz i czym smarujesz

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-04-12 13:20:23

lolololollolo

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-03-26 10:19:37

o żal

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-01-20 10:24:57

Higi migi figi sranie w banie ;D

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-07-20 12:34:40

yrFD84 iwkzoymowouv

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2011-07-18 12:25:03

z5082X dfyelrapvabc

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz