Czy produkty light są zdrowe?

09 Września 2008

Moda na szczupłą sylwetkę opanowała dosłownie cały świat. Redaktorki z amerykańskiego „Vogue'a” piją tylko Colę Light, ale czy dobrze robią?

Czy produkty light są zdrowe?

Produkty light dają dużą swobodę. Dzięki nim możemy pozwolić sobie na więcej, np. podczas diet. Producenci zachęcają do ich kupowania, zapewniając, że produkty light są zdrowsze, a co najważniejsze, zapobiegają zbędnym kilogramom.

Ale od początku. Co to są produkty light?

Do niedawna, według przepisów Unii Europejskiej, wartość kaloryczna produktu light musi być mniejsza od typowego produktu o co najmniej 30 procent. Obecnie, napisanie przez producentów słowa „light” reguluje szczegółowe rozporządzenie Parlamentu Europejskiego. Otóż każdy twórca takich produktów będzie mógł je nazwać w ten sposób tylko wtedy, gdy ich wartość kaloryczna nie przekracza 40 kcal na 100 gramów produktu stałego i 20 kcal na 100 ml produktu płynnego.

Cukier w wyrobach light zastępuje się słodzikami, aby obniżyć wartość energetyczną. Najpopularniejsze to aspartam (jest 200 razy słodszy niż naturalny cukier). Wystarczy tylko odrobina, aby uzyskać słodki smak. W ten sposób słodzi się większość produktów light, np: dżemy niskocukrowe, colę light, gumy do żucia, czekolady i multiwitaminy.

To niesamowite, ale wypicie szklanki coca-coli light dostarczy ok. 0,6 kcal, podczas gdy zwykła ma ich ponad 100. Pamiętaj, że cola, jaka by nie była, to zawsze cola. Z cukrem czy bez jest tak samo szkodliwa i niebezpieczna dla naszego organizmu. W obu napojach znajduje się bowiem kwas fosforowy (używany jako regulator kwasowości). Zwiększone spożycie fosforu narusza równowagę mineralną, jak również obniża poziom wapnia, co prowadzi do znacznego osłabienia kości i zębów. Pijąc gazowane napoje słodzone aspartamem, nie schudniesz.

Dietetycy polecają nabiał w wersji odtłuszczonej: jogurty, mleko, sery. Zawierają tyle samo wapnia, co wersja pełnotłusta. Mają za to obniżoną wartość kaloryczną, np. żółty ser light zawiera 17 proc. tłuszczu, podczas gdy tradycyjny ok. 50 - 60 proc. Jogurty, margaryny i majonezy light są niskokaloryczne, a więc zdrowsze od tradycyjnych (margaryna ma np. 270 kcal zamiast 740). Powinny je jeść osoby z nadwagą, dbające o serce i właściwy poziom dobrego cholesterolu oraz trójglicerydów.

Pamiętajcie, że niewielka ilość tłuszczu jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Jedząc produkty zawierające niewielkie ilości lub zupełnie pozbawione tłuszczu, narażamy się na niedobory witamin A, E i D (są one rozpuszczalne tylko w tłuszczach). Tłuszcz wspomaga też wchłanianie beta-karotenu i likopenu - substancji zapobiegających chorobom serca i nowotworom. Warto pamiętać, by nie łączyć napojów light z alkoholem. To połączenie bardzo obciąża wątrobę.

Ważne, aby nie jeść wyłącznie produktów light. To kompletnie nie ma sensu, z uwagi na to, że jedząc ciągle czekoladę czy wafelki z dopiskiem light, przytyjemy. Te produkty, pomimo tego, że są odtłuszczone, nadal mają sporo kalorii.

Nadmierne spożywanie odtłuszczonych produktów może być przyczyną biegunek i niestrawności. Czasami powodują zaburzenia snu. Szkodliwe są zwłaszcza dla kobiet w ciąży, karmiących i osób starszych.

Strony

× Użyj prawej i lewej strzałki na swojej klawiaturze, aby przeglądać podstrony artykułu
Komentarze (57)
ocena
5/5

Pozostaw pole puste, aby dodać komentarz jako anonim.

Opcjonalnie

Ocena artykułu 1-5

Wpisz wynik równania, aby dodać komentarz

Dewall
(Ocena: 5)
2013-04-03 22:52:15

re: Czy produkty light są zdrowe?

Produkty Light.. kto teraz nie chce być light.. Niestety mało kto wie jak bardzo szkodliwe są one dla naszego zdrowia.. Mało kto wie ,że pijąc napój Light do naszego organizmu dostaje się duża dawka metanolu !! Dużo większa niż pijąc alkohol.. Zapraszam do artykułu : Aspartam - czym nas trują www.trenujmyrazem.pl/2013/04/produkty-light-czy-sa-nam-potrzebne-aspartam-jako-silna-trucizna/

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2010-05-21 10:59:22

zacieła sie czy co

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2009-04-19 22:04:00

o genetycznie modyfikowanym mięsku i roślinkach też możecie znaleźć na youtube.pl - polecam :>

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2009-04-19 22:01:00

Polecam obejrzeć film na youtube.pl o aspartamie, tam jest 6 części tego filmu. Polecam to film na faktach, oglądajcie go uważnie. Informacje które są dodane przeze mnie (ale nie są moje) na dole o aspartamie i sakrulozie można z łatwością znależć na stronach internetowych. pIlona

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2009-04-19 21:56:00

Czy jednak konsumenci mogą ufać tym badaniom? Większość badań przedstawionych FDA było niepublikowanymi badaniami przeprowadzonymi na zwierzętach laboratoryjnych przez samo Tate & Lyle i dlatego łatwo je oskarżyć o potencjalną stronniczość.Przetestowano jedynie pięć osób, a te krótkoterminowo i często jednorazowo. Badania te w sposób oczywisty nie mogą reprezentować ewentualnego skutku stosowania sukralozy w prawdziwym świecie.Po zastrzeżeniach wyartykułowanych przez FDA co do bezpieczeństwa stosowania sukralozy u diabetyków, dostarczono pięć dodatkowych badań przeprowadzonych na ludziach. 1 kwietnia 1998 FDA dopuścił sukralozę do ograniczonego użycia, a rok później dopuścił ją jako słodzik do powszechnego zastosowania.Niektóre pytania dotyczące bezpieczeństwa sukralozy, które pojawiły się po dostarczeniu dowodów do FDA, pozostały bez odpowiedzi. Badania te zawierają niepokojące odkrycia dotyczące zwierząt, które wystawione na wysokie dawki sukralozy doświadczały: • kurczenia się grasicy i śledziony • powiększenia wątroby i nerek • zahamowaniu wzrostu dojrzałych osobników i noworodków W końcowym raporcie FDA kilka badań dostarczonych przez McNeila okazało się mieć 'bezproduktywne' rezultaty lub były one 'niewystarczające' żeby wyciągnąć z nich jasne wnioski. Wśród nich były następujące: • test sprawdzający aktywność klastogenów (umiejętność rozpadu chromosomów) sukralozy, i test poszukujący aberracji chromosomalnej w ludzkich limfocytach wystawionych na działanie sukralozy • serię trzech badań toksykologicznych przeprowadzonych na zwierzętach • badanie laboratoryjne używające tkanki nowotworowej (chłoniaka) myszy, która pokazywała, że sukraloza była 'nikle mutageniczna' (zdolna do powodowania mutacji komórek) Klastogeniczne, genotoksyczne i mutageniczne substancje - wszystkie one są potencjalnym czynnikiem ryzyka rozwoju raka. Oprócz tego uznano również za niewystarczające badania, które śledziły bardzo specyficzne 'anty-produkcyjne' skutki działania sukralozy i jej produktów rozpadu, szczególnie w odniesieniu do produkcji spermy. Jest to niepokojąc ze względu na fakt, że inne 'chlorocukry' takie jak 6-chloroglukoza, są w fazie badań jako środki powstrzymujące produkcję spermy.Ponadto zarząd zauważył, że McNeil nie wyjaśnił w sposób satysfakcjonujący spadku wagi ciała zauważonej u zwierząt karmionych sukralozą i stwierdził że 'są potrzebne dodatkowe badania do rozwiązania tej kwestii'. Dziwne, że w obronie produktu, który 'smakuje jak cukier', McNeil argumentował, że utrata wagi była spowodowana 'zmniejszoną smakowitością diety zawierającej sukralozę'.Recenzenci FDA odkryli również, że przy dawce od połowicznej do wysokiej była tendencja 'zmniejszania się ilości białych ciałek krwi i limfocytów wraz ze zwiększaniem dawki'.To zostało odrzucone przez FDA jako nie mające 'znaczenia statystycznego'; u zdrowych zwierząt i ludzi tak może istotnie być, ale co się stanie kiedy jednostka z już osłabionym systemem immunologicznym spożyje sukralozę?Tate & Lyle twierdzi, że jakiekolwiek długotrwałe niepokoje dotyczące sukralozy nie mają podstaw, a jedynie mała ilość (15-20 %) sukralozy jest wchłaniana i ulega rozpadowi w ludzkich jelitach. Pozostała ilość przechodzi przez organizm w stanie niezmienionym i jest wydalana wraz z moczem i kałem. To samo w sobie wywołuje ważne pytania. • Co się dzieje z sukralozą, która jest spłukiwana w toalecie? Pozostaje stabilna, czy wchodzi w reakcję z innymi substancjami (np. chlorem obecnym w wodzie używanej do podlewania roślin czy drobnoustrojami) i tworzy nowe składniki? • Czy sukraloza i jej pochodne są bezpieczne dla środowiska? Czy są szkodliwe dla życia wodnego i dzikich zwierząt? • Czy sukraloza nie pojawi się w naszych zbiornikach wody pitnej, w sposób w jaki pojawiły się już pewne substancje chemiczne, zwiększając po cichu naszą ekspozycję na nią? I czy ta ekspozycja będzie bezpieczna?

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2009-04-19 21:55:00

Życie po aspartamie Nie istnieje żaden sztuczny słodzik na rynku, o którym można by bez cienia wątpliwości stwierdzić, że jego spożycie jest bezpieczne dla zdrowia człowieka. Zarówno sacharyna, jak i cyclamate i acesulfame-K okazało się, że powodują raka u zwierząt. Nawet rodzina względnie łagodnych słodzików znanych jako polyols, sorbitol czy mannitol, może zakłócać pracę żołądka, jeśli spożyje się je w większej ilości.NutraSweet jest przekonana, że jej nowy oparty na aspartamie słodzik, Neotame, jest 'rewolucyjny' ale to tylko pozory, jest on jedynie bardziej stabilną wersją aspartamu. Taka sytuacja otwiera szeroko rynek dla sukralozy. Sukraloza, sprzedawana jako Splenda, została odkryta w 1976 przez naukowców w cukrowni brytyjskiej Tate & Lyle. Cztery lata później Tate & Lyle połączył siły z Johnson & Johnson w celu rozwinięcia i komercjalizacji sukralozy pod flagą nowej firmy - McNeil Specialty Products (obecnie nazywa się McNeil Nutritionals).Sukraloza została zaakceptowana przez ponad 60 jednostek nadzorujących na całym świecie, a dzisiaj jest obecna w ponad 3 000 produktów sprzedawanych na świecie. W Stanach Zjednoczonych Coca-Cola wprowadziła nowy napój dietetyczny słodzony Splendą, a inni producenci napojów będą podążać tym tropem. Splenda jest reklamowana, jako 'zrobiona z cukru, więc smakuje jak cukier' — twierdzenie które jest obecnie przedmiotem gorącej prawnej debaty w Stanach Zjednoczonych. Podczas gdy prawdą jest, że cukier, czy też cukroza, jest materiałem wyjściowym z którego powstaje sukraloza, to jej struktura chemiczna sukralozy różni się do cukru zasadniczo.W złożonym procesie chemicznym cukier jest przetwarzany między innymi wraz fosgenem (substancja chemiczna używana podczas I Wojny Światowej, a obecnie powszechny składnik w produkcji plastików, pestycydów i barwników) w reakcji której trzy atomy chloru zastępują trzy hydroksylu (wodór i tlen) grupy naturalnie przyczepionej do cząsteczki cukru.W wyniku procesu powstaje 1,6-dichloro-1,6-deoksy-beta-D-fruktofuranozydo-4-chloro-4-deoksy-alfa-D-galaktopiranozyden (znana również jako trichlorogalaktosukrozą lub cukralozą), nowa substancja chemiczna, którą Tate & Lyle nazywa 'rozpuszczalnym w wodzie węglowodanem'.Przyjęcie klasyfikacji Tate & Lyle's, wg której sukraloza jest węglowodanem zwiększa niepokój o to, czy nadaje się ona do stosowania jako dodatek żywnościowy. Chlorowane węglowodany należą do klasy związków chemicznych znanych jako chlorocarbons. Lista tych związków, zawierająca znane trucizny niszczące zdrowie ludzi i zatruwające środowisko, zawiera: • Polichlorowane bifenyle (PCBs) (więcej) • Chlorowane węglowodory alifatyczne • Chlorowane węglowodory aromatyczne takie jak DDT • Pestycydy chlorowcoorganiczne takie jak aldryny and dieldryny (więcej zobacz poz. 62 i 63) • Chlorowane etery aromatyczne takie jak polichlorowane dioksyny (PCDD) i polichlorowane dibenzofurany (PCDF) (więcej)

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2009-04-19 21:54:00

Aspartm a cukrzyca Amerykańskie Towarzystwo Diabetologiczne (ADA) zaleca tę chemiczną truciznę osobom chorym na cukrzycę. (I to wydaje się być logiczne, bo aspartam nie zawiera cukru.) Zgodnie z badaniami przeprowadzonymi przez H.J. Roberts'a, specjalisty diabetologa, członka ADA i autorytetu w dziedzinie środków słodzących, aspartam 1°) Prowadzi do wywołania cukrzycy klinicznej, 2°) Osłabia kontrolę cukrzycową u chorych na insulinie lub lekach doustnych, 3°) Prowadzi do pogorszenia powikłań cukrzycowych takich, jak retinopatia, katarakta, neuropatia i gastropareza, 4°) Powoduje drgawki. W stwierdzeniu dotyczącym spożywania produktów zawierających aspartam przez chorych na cukrzycę lub hipoglikemię, Roberts mówi: "Niestety u wielu pacjentów w mojej praktyce i innych, których widziałem podczas konsultacji, rozwinęły się poważne metaboliczne, neurologiczne i inne komplikacje, które mogły być przypisane specyficznie produktom zawierającym aspartam. Zostało to udowodnione przez "Utratę kontroli cukrzycowej, intensyfikację hipoglikemii, występowanie przypuszczalnych "reakcji insulinowych" (włącznie z drgawkami), które okazały się być reakcją na aspartam i wystąpienie pogorszenia, czy pozorowania powikłań (szczególnie osłabienia widzenia i neuropatii) w czasie używania tych produktów. "Dramatyczna poprawa takich cech po odstawieniu aspartamu i szybki, przewidywalny ich nawrót po tym, jak pacjent ponownie spożywał p rodukty zawierające aspartam, świadomie lub przypadkowo." Roberts idzie dalej mówiąc: Żałuję, że inni lekarze oraz Amerykańskie Towarzystwo Diabetologiczne (ADA) nie przekazuje pacjentom i konsumentom właściwych ostrzeżeń opartych o te powtarzające się odkrycia, które zostały opisane w moich, niezależnych od żadnej korporacji, badaniach i publikacjach." Blaylock stwierdził, że excitotoxins takie jak wchodzące w skład aspartamu mogą wywoływać cukrzycę u osób genetycznie podatnych na tą chorobę.(5)

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2009-04-19 21:53:00

Aspartam, zwany także Canderel, Nutrasweet (symbol E 951) to syntetyczna, substancja słodząca, neurotoksyna zawierająca szkodliwy wręcz trujący alkohol metylowy, który wątroba zamienia w formaldehyd, kancerogenny gaz stosowany powszechnie do produkcji klejów, żywic czy materiałów wybuchowych. Stwierdzono, że aspartam może wywoływać raka mózgu, chłoniaki, białaczkę oraz nowotwory szczególnie nerek, nerwów obwodowych, ślepotę, zaburzenia w życiu seksualnym, niekontrolowaną agresję podobną do objawów ADHD, migrenę/bóle głowy zawroty głowy, napady epilepsji, nudności, drętwienia, skurcze mięśni, przybieranie na wadze, wysypki, depresje, zmęczenie, drażliwość, częstoskurcz serca, bezsenność, problemy z widzeniem, utrata słuchu, palpitacje serca, trudności z oddychaniem, ataki niepokoju, niewyraźna wymowa, utrata smaku, szum w uszach, zawroty głowy, utrata pamięci i bóle stawów. Badacze i lekarze studiujący niekorzystne działanie aspartamu stwierdzili, że jego spożywanie może się przyczynić do wywołania lub pogorszenia stanu w następujących chorobach chronicznych: guzy mózgu, stwardnienie rozsiane, epilepsja, chroniczny syndrom zmęczenia, choroba parkinsona, choroba alzheimera, opóźnienie umysłowe, chłoniak, wady wrodzone, fibromyalgia, i cukrzyca. Jak widać trochę tego jest. Aspartam znajduje się w dietetycznych napojach typu light, gumach do żucia, często słodzimy nim kawę i herbatę. Zawierają go niskokaloryczne jogurty, owocowe napoje gazowane, płatki śniadaniowe, sosy do lodów, syropy do kawy, ketchupy i ciastka bez cukru, napoje i batoniki odżywcze, miętusy, kakao błyskawiczne. Na opakowaniach tych produktów powinno być napisane, że zawierają aspartam.

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2008-11-04 09:23:00

a jogurty 0% tluszczu,bez cukry firmy sanok? co o nich sadzicie?

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2008-10-21 03:52:00

[quote="Gosc"][quote][b]Gosc[/b] nie uwierzycie ale u nmie w Niemczech cole light lekarze polecaja przy zatwardzeniu...... i najlepiej 1 litr w ciagu dnia....[/quote] tacy ludzie to glupcy chcący nabrać innych[/quote] Tutaj sie nie zgodze.. Cola light i podroby normalnej coli dzialaja przeczyszczajaco szczegolnie na pusty zoladek :P :P Tak samo jak duze ilosci czarnej kawy :P :P

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz