Czy picie mleka jest zdrowe?

Sprawdź, czy warto zastąpić mleko krowie tym zrobionym z migdałów lub ryżu.
Czy picie mleka jest zdrowe?
Fot. Thinkstock
14.02.2016

Coraz częściej świadomie rezygnujemy z niektórych pokarmów, chociaż nie ma ku temu medycznego uzasadnienia. Glutenu nie jedzą osoby u których nigdy nie stwierdzono celiakii, a od mleka stronią ci, którzy wcale nie mają problemu z nietolerancją laktozy. To wyłącznie nasz wymysł, który jest podyktowany z jednej strony troską o zdrowie, a z drugiej – modą. Coraz częściej nie wierzymy w zapewniania, że mleko jest zdrowe.

Faktem jest, że mleko to bogate źródło wapnia, które wzmacnia nasze kości. Napój ten ma działanie antyoksydacyjne, a zdaniem niektórych naukowców jego regularne picie może opóźnić rozwój chorób nowotworowych. Faktem jest również, że niektóre pokarmy zawierają jeszcze więcej wapnia, mleko może być silnym alergenem, niekiedy wywołuje wzdęcia i biegunkę i jest tłuszczem zwierzęcym, który niezbyt korzystnie wpływa na naszą sylwetkę.

Najważniejsza sprawa to obserwacja reakcji organizmu. Jeśli nie zauważasz negatywnych skutków, nie musisz się zastanawiać, czy owsianka na mleku jest zdrowa, czy może jednak lepiej użyć wody.

 

picie mleka

© Newscom/StarStock

Czy mleko bez laktozy jest zdrowe?

 

Tego typu produkt jest coraz łatwiej dostępny. Mleko bez laktozy pojawiło się także na pułkach dyskontów i to w niemal takiej samej cenie, co mleko pełnowartościowe. Przeznaczone jest przede wszystkim dla osób, które cierpią na nietolerancję laktozy, ale coraz chętniej sięgają po nie także osoby bez konkretnych wskazań medycznych.

Nie jest to najmądrzejsze rozwiązanie. Nieuzasadnione unikanie cukru mlecznego na krótką metę niczego nie zmienia, ale w dłuższej perspektywie może się skończyć odwrotnym skutkiem. W organizmie powstaje coraz mniej laktazy, co może skutkować ostatecznie nietolerancją laktozy.

Chcemy dobrze, a sami wpędzamy się w chorobę.

 

picie mleka

© Newscom/StarStock

Czy mleko ryżowe jest zdrowe?

 

Mleko ryżowe, jak sama nazwa wskazuje, to napój pochodzenia roślinnego. W przeciwieństwie do zwykłego mleka nie zawiera w sobie żadnych tłuszczów roślinnych. Nie znajdziemy w nim także laktozy, której niektórzy są zmuszeni unikać oraz cholesterolu, który w zwiększonej ilości działa bardzo niekorzystnie.

Niestety, mleko takie nie ma w sobie zbyt wiele białka i wapnia, których nasz organizm wymaga. Zwiekszona jest za to zawartość węglowodanów, co nie spodoba się osobom dbającym o linię. Najczęściej słodzone jest zwykłym cukrem.

Obecne w mleku ryżowym witaminy są dodawane przez producentów osobno, więc nie jest to produkt w 100 procentach naturalny.

 

picie mleka

© Newscom/StarStock

Czy zsiadłe mleko jest zdrowe?

 

Popularny w Polsce produkt, który powstaje w wyniku skwaśnienia mleka. Co ważne – niepasteryzowanego i niesterylizowanego, czyli zawierającego znacznie więcej wartości odżywczych, niż mleko UHT. Fermentacja nachodzi w sposób zupełnie naturalny, co zawdzięczamy obecnym w mleku bakteriom.

Choć kwaśnienie i fermentacja nie brzmią zbyt dobrze, zsiadłe mleko nie jest produktem zepsutym. Napój ten ma dobroczynny wpływ przede wszystkim na nasz układ pokarmowy, regulując jego działanie. Zapobiega biegunkom i zaparciom. Mnóstwo w nim witamin i składników mineralnych.

W procesie produkcji laktoza, czyli cukier mleczny, jest rozkładana przez bakterie, więc piciu zsiadłego mleka nie towarzyszą efekty uboczne charakterystyczne dla nietolerancji laktozy (wzdęcia, ból brzucha, rozwolnienie).

 

picie mleka

fot. Thinkstock

Czy mleko migdałowe jest zdrowe?

 

Popularne zwłaszcza wśród wegan, którzy stronią od wszelkich produktów pochodzenia zwierzęcego. Mleko migdałowe, jak sama nazwa wskazuje, powstaje z pasty migdałowej. Nie zawiera cholesterolu, ani tym bardziej laktozy. To zdecydowanie najzdrowszy zamiennik dla mleka krowiego, bo nie jest tłuste i jest bogate np. w kwasy Omega-3.

Zawiera selen, potas, żelazo, wapń czy cynk, a także witaminę E – naturalny przeciwutleniacz. Jest mało kaloryczne.

Wady? Jest dosyć drogie, niewskazane osobom, u których podejrzewa się nietolerancję na orzechy i nie jest tak bogate w substancje odżywcze, jak nieprzetworzone migdały.

 

Polecane wideo

Komentarze (8)
Ocena: 4.5 / 5
mama (Ocena: 5) 30.05.2016 14:11
Zgadam się mleko krowie w cale nie jest takie zdrowe, ja mojemu dziecku w więszkości daje roślinne które co więcej sama robię. Krowie podaję od święta :P Ja sama muszę stosować np. Lactazę prebi bo mam sptraszne problemy po krowim mleku. Krowie mleko jest dla cieląt.
odpowiedz
Pracownik (Ocena: 1) 15.02.2016 21:33
Mój zawód jest związany z pracą na mleczarniach w całych Niemczech. Ten system produkcji niczym nie odbiega od tego w naszym mleczarniach. Krowy ukierunkowane pod odbiór mleka są jak maszyny. A poza tym każde mleko jest całkowicie pozbawione natury. Na magazynach zalega sterta syntetycznych odpowiedników składników mleka. Bo każde po procesie pasteryzacji jest wyjałowione. A każdy... chce zarobić. Sztuczny wapń będący w mleku odprowadza się szybciej do układu wieńcowego niż kostnego powodując tam blaszkę . (Faceci nawet wysportowani odchodzą na zawały i to wcale cholesterol tego nie robi ) . Powiem wam tylko tyle . Na zakładzie ,którym tutaj pracuję ten sam koncern co produkuję detergenty ,daje prefabrykaty w workach do produkcji przetworów mlecznych....
odpowiedz
Kamila (Ocena: 5) 15.02.2016 17:01
Chodziłam na dietetykę do szkoły policealnej. Nie dlatego, że potrzebowałam tego do pracy. Po prostu chciałam wiedzieć więcej, każdemu to polecam. Okazuje się, że mleko wcale nie jest przymusem - tzn nie trzeba go pić. Wszystko zależy od tego czy ktoś je lubi! Nasz organizm sam da nam znać czy go potrzebuje. Można je zastępować różnymi produktami mlecznymi, niekoniecznie trzeba pić takie z butelki ze sklepu.
zobacz odpowiedzi (1)
Anonim (Ocena: 5) 15.02.2016 13:12
się także na pułkach ….. Pani redaktor… błagam
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 14.02.2016 14:24
Mam pełną tolerancję na laktozę, codziennie polski czy owsianka na mleku na ścianie to u mnie rytual od dobrych 15 lat. I mleko musi mieć co najmniej 3,2% bo chudsze to prawie jak woda. Jakos nadwagi nie mam, ale fakt - nie jem zbyt dużo słodyczy i chipsów, staram się ruszać, choć biegam dopiero od 4 miesięcy, a wagę mam te sama od jakichś 10 lat. Nawet jak ta w życiu się odchudzałam to nawyków śniadaniowych nie zmieniałam. Co prawda 10kg gubilam w 6-7 miesięcy, ale przynajmniej efekt jest trwały :P
zobacz odpowiedzi (1)

Polecane dla Ciebie