Moda na grillowanie już na dobre zapanowała w naszym kraju. Jak Polska długa i szeroka, każdy z nas wraz z nastaniem ciepłych dni marzy o potrawach z rusztu. Pochłonięci przygotowywaniem pieczonych przysmaków zapominamy jednak o pewnej istotnej kwestii.
Nieumiejętne przygotowywanie grillowych posiłków może skończyć się poważnymi kłopotami ze zdrowiem. Zatrucie pokarmowe to tylko jedna z możliwości. Tak naprawdę zagrożeń jest znacznie więcej. O czym więc powinniśmy pamiętać, aby jedzenie posiłków w ogrodzie nie zakończyło się katastrofą?
Wiele z nich podczas spalania wydziela substancje rakotwórcze. Lepiej więc do rozgrzania rusztu stosować jedynie naturalne materiały, takie jak chociażby zwykły, szary papier.
Nie dopuszczaj do tego, aby tłuszcz z mięsa kapał na ogień. Jego zwęglone, trujące cząsteczki unoszą się z dymem i przywierają do mięsa.
Przypalone mięso jest bardzo szkodliwe dla zdrowia. Naukowcy twierdzą, że zwiększa ryzyko zachorowania na nowotwór.
Tak samo jak nazbyt zwęglone, tak i niedopieczone potrawy mogą przyczynić się do wielu nieprzyjemnych dolegliwości zdrowotnych. Tak naprawdę niewiele trzeba, aby doprowadzić do poważnego zatrucia pokarmowego.
Zawierają bardzo dużo soli, jak i innych sztucznych polepszaczy smaku. Lepiej do pieczenia wykorzystać własne zioła i przyprawy. Będą zdrowsze i bardziej aromatyczne.
Alicja Piechowicz
Zobacz także:
Żywieniowy przełom: Sól jednak jest zdrowa?
Pora obalić kolejny dietetyczny mit. Co jest gorsze - nadmiar soli czy jej niedobór? Co szybciej zabija?
Mango na cenzurowanym: Niby owoc, ale tuczy jak słodycze. Co takiego w nim jest?
Dietetycy bija na alarm!