Czy mięso z grilla jest szkodliwe? 5 zasad zdrowego grillowania (WAŻNE, zapamiętaj!)

11 Czerwca 2012

Oto, co powinniśmy zrobić, aby jedzenie potraw z rusztu nie zakończyło się groźnym zatruciem.

Mięso z grilla

Moda na grillowanie już na dobre zapanowała w naszym kraju. Jak Polska długa i szeroka, każdy z nas wraz z nastaniem ciepłych dni marzy o potrawach z rusztu. Pochłonięci przygotowywaniem pieczonych przysmaków zapominamy jednak o pewnej istotnej kwestii.

Nieumiejętne przygotowywanie grillowych posiłków może skończyć się poważnymi kłopotami ze zdrowiem. Zatrucie pokarmowe to tylko jedna z możliwości. Tak naprawdę zagrożeń jest znacznie więcej. O czym więc powinniśmy pamiętać, aby jedzenie posiłków w ogrodzie nie zakończyło się katastrofą?

Po pierwsze: Unikaj sztucznych rozpałek

Wiele z nich podczas spalania wydziela substancje rakotwórcze. Lepiej więc do rozgrzania rusztu stosować jedynie naturalne materiały, takie jak chociażby zwykły, szary papier.

Po drugie: Używaj specjalnych tacek do pieczenia

Nie dopuszczaj do tego, aby tłuszcz z mięsa kapał na ogień. Jego zwęglone, trujące cząsteczki unoszą się z dymem i przywierają do mięsa.

Strony

Komentarze (11)
ocena
5/5

Pozostaw pole puste, aby dodać komentarz jako anonim.

Opcjonalnie

Ocena artykułu 1-5

Wpisz wynik równania, aby dodać komentarz

Anonim
(Ocena: 5)
2012-06-11 21:35:44

Ludzie powiedzcie mi co w końcu można jeść? Bo wychodzi na to,że wszystko jest szkodliwe i niezdrowe i powoduje raka :)

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-06-11 17:32:21

a warzywa nawożone końskim szczochem na pewno są najzdrowsze :) poza tym teraz nie ma nawet zdrowych warzyw wszytsko jest nafaszerowane chemią.

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-06-12 03:27:57

wole końskim szczochem niż hormonami i sztucznymi nawozami :p

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-06-11 17:16:31

Powiem wam tak , odkąd poczułam rozpałkę gdy jadłam mięso z grilla to... nigdy już więcej tego nie rusze

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-06-11 15:11:38

Po szóste: mięso w ogóle jest niezdrowe. Zwierzęta faszerowane nie wiadomo czym zeby jak najszybciej przybrać na masie i karmione takimi ilościami paszy ze zamiast tego mozna by wyżywić głodujące regiony świata. Dlatego najlepiej - najzdrowiej- najsmaczniej grilować warzywa! takie jak: cukinia, papryka, cebula, ziemniaki. mmmm

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-06-11 15:30:46

No pewnie, że warzywa są pycha, ale ileż można w kółko jeść same rośliny? Kawał mięcha, w dodatku z grilla - to jest to!

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-06-11 17:33:56

dlatego nie kupuje sie popakowanego miesa w supermarketach, ale szuka sie dobrych sprzedawcow, chocby na bazarkach czy wsiach

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-06-11 20:37:13

ta warzywa sa swietne, tylko ciezko wpierdzielac marchewki i soje, jak sie ma fizyczna prawce. A pozatym mieso od sasiada, ktory ma wlasna chodowle jest bardzo zdrowe i smaczne:P

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-06-11 22:28:18

Może najpierw sama się dowiedz, jak bardzo modyfikują genetycznie te roślinki, którymi tak się zajadasz? A tak poza tym, trudno najeść się samymi owocami i warzywami. W dodatku tak czy siak trzeba jeść ich więcej, żeby nie mieć różnych niedoborów. Rozumiem, ze szkoda Ci zwierząt, ale trochę rozumu nie zazkodzi. I jak napisały poprzedniczki: jeśli wiesz, skąd jest mięso, nie masz się czego obawiać, więc nie pisz głupot. No chyba, ze jesteś redaktorką Papilota...

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-06-11 11:16:14

NIC NOWEGO

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz