Czy glutaminian sodu może Ci zaszkodzić?

05 Kwietnia 2015

Glutaminian sodu stosowany jest w przemyśle spożywczym na szeroką skalę. Czy to bezpieczny składnik?

jedzenie

Sprawdzasz skład produktu. Teoretycznie jest w porządku. Wśród składników odnajdujesz jednak glutaminian sodu. I zapala się lampka. Co to właściwie jest? Jak bardzo może mi zaszkodzić? A może w żywności glutaminian sodu znajduje się w ilościach śladowych, dlatego nie muszę się obawiać?

Glutaminian sodu (E621) to organiczny związek chemiczny, dokładnie: sól sodowa kwasu glutaminowego. Wykorzystywany jest on w przemyśle spożywczym jako wzmacniacz smaku i zapachu. Jest bardzo aromatyczny. Warto wiedzieć, że kwas glutaminowy odpowiada za odczuwanie przez człowieka piątego smaku – umami.

O co dokładnie chodzi? W kuchni dalekowschodniej od lat jako aromatyczny dodatek do potraw wykorzystuje się wodorost kombu. Dokładnie – listownicę japońską. Na początku XX wieku, w 1908 roku, japoński chemik prof. Kikunae Ikeda wyizolował z listownicy związek chemiczny, który odpowiadał za jej niezwykły smak – kwas glutaminowy. Mało kto wie, że to jeden z pięciu podstawowych smaków wykrywanych przez nasze kubki smakowe. Umami oznacza coś pysznego, głębokiego, mięsistego. Samo słowo pochodzi z języka japońskiego i oznacza właśnie coś wyśmienitego, pełnego.

Wkrótce po swoim odkryciu prof. Ikeda rozpoczął produkcję przyprawy będącej oczyszczonym glutaminianem sodu. Nic więc dziwnego, że produkty z jego dodatkiem bardzo nam smakują. Glutaminian sodu to właśnie syntetyczne umami. Wystarczy jego szczypta, by potrawa z przeciętnej stała się pyszna. Dowód? Przyprawy typu maggi czy vegeta zawierają glutaminian sodu, który jest niczym magiczny składnik dopełniający smak.

Glutaminian sodu dodawany jest do dań typu instant, mrożonek, gotowych sosów, żywności puszkowanej oraz w proszku, przetworzonych produktów, konserw itp. Współcześnie otrzymuje się go w procesie chemicznej fermentacji.

Strony

Komentarze (5)
ocena
5/5

Pozostaw pole puste, aby dodać komentarz jako anonim.

Opcjonalnie

Ocena artykułu 1-5

Wpisz wynik równania, aby dodać komentarz

Anonim
(Ocena: 5)
2015-04-05 22:48:22

re: Czy glutaminian sodu może Ci zaszkodzić?

W mojej kuchni w ogóle nie ma gotowych dań, niczego z proszku, kostek rosolowych ani przypraw typu vegeta. Zupełnie nic. Nie miałabym sumienia dawać rodzinie jedzenia bez wartości odżywczej. Pyszny smak potraw można wydobyć używając oryginalnej receptury sosu sojowego, soli morskiej i pieprzu w młynku oraz świeżych albo suszonych ziół. Proste, smaczne i naturalne gotowanie nie jest ani skomplikowane, ani drogie, ani czasochłonne. Wystarczy chcieć, zdrowie na tym niesamowicie korzysta.

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2015-04-05 12:45:00

re: Czy glutaminian sodu może Ci zaszkodzić?

Polecam pozbawione fermentacji suszone drożdże w płatkach (nie te do ciasta). Są naturalnym nośnikiem umami. Do kupienia w sklepach zielarskich i ze zdrową żywnością.

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
kinga
(Ocena: 5)
2015-04-05 09:53:47

nagonka?

Z artykułu wynika, że nie taki diabeł straszny jak go malują. Skąd wobec tego ta nagonka na glutaminian? Wiadomo, nie należy wierzyć we wszystko co jest napisane, ale z drugiej strony ....

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2015-04-05 11:32:50

no bo sam w sobie nie jest zły, zrozum. występuje naturalnie. problem w tym, że jeśli zjesz zwykłą tekturę, to nie będzie Ci ona smakowała. Twój organizm jest na tyle mądry, że na tyle nie będzie Ci ta tektura smakowała, że jej nie zjesz, bo jest niezdrowa. A jak dodasz do tektury MSG, to tektura zacznie Ci smakować, a więc dostarczysz organizmowi czegoś szkodliwego. Tak samo sprawa wygląda z MacDonaldem itp, bez glutaminianu sodu Twój organizm nie domagałby się tego jedzenia (nie smakowałoby Ci), ale że tam jest tyle msg (lub podobnej chemii) to te śmieci zaczynają Ci smakować przez co dostarczasz organizmowi za jego pozwoleniem szkodliwe składniki. To jest po prostu ingerowanie w naturalną kontrolę organizmu.

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
  • Strona 1 z 1