Cukier znajduje się w wielu produktach, nawet takich, których nigdy byśmy o to nie podejrzewały. Na przykład w ketchupie. O cukrze mówi się, że jest substancją uzależniającą mocniej niż heroina. Stanowi dla ludzi zagrożenie nie tylko pod względem wizerunkowym jako substancja prowadząca do otyłości, ale także zdrowotnym.
Większość z nas ma słabość do słodyczy. Sklepowe półki zapełnione różnymi przysmakami nie ułatwiają podjęcia decyzji o rezygnacji ze słodyczy bądź ograniczeniu ich spożywania. Dla własnego dobra powinnyśmy jednak zrobić takie postanowienie i wytrwać w nim. Pocieszające jest to, że chociaż cukier szybko uzależnia, jego odstawienie wcale nie jest takie trudne. Oczywiście wszystko zależy od stopnia, w jakim jesteśmy uzależnione. Kiedy sytuacja nie jest dramatyczna, wystarczy stopniowo odmawiać sobie pewnych przyjemności. Można na przykład zacząć od rezygnacji ze słodzenia herbaty. Batoniki i czekolady to jednak poważniejsza sprawa. Dlatego podpowiadamy sposoby, jak można się od nich odzwyczaić.
Zobacz także: Czym grozi niezjedzenie śniadania?
Fot. Thinkstock
Gorzka czekolada może stanowić zamiennik słodyczy. Lepiej nie rezygnować z nich całkowicie, bo prędzej czy później złamiesz się. Nawet jeżeli nie lubisz jej smaku, po kilku próbach przyzwyczaisz się. Znamy osoby, którym się to udało, chociaż na początku nie znosiły gorzkiej czekolady. Wybierając produkt, zadbaj jednak o to, żeby zawierał co najmniej 70% kakao. Taka czekolada jest najzdrowsza.
Zobacz także: Opakowanie kontra rzeczywistość: Na zdjęciu pyszności, a w środku...
Fot. Thinkstock
Ten suplement potrafi zdziałać cuda. Jego spożywanie zmniejsza łaknienie na słodycze, co zostało udowodnione naukowo. L-Glutamina ma pozytywne działanie także w przypadku innych uzależnień, nawet alkoholowych. Spożywanie kilku gram suplementu trzy razy w tygodniu znacznie poprawiło samopoczucie uzależnionych i ograniczyło ich pociąg do alkoholu. L-glutamina poprawia także funkcjonowanie mózgu i wzmacnia układ odpornościowy.
Fot. Thinkstock
Zamiast cukru zacznij wykorzystywać w kuchni gałkę muszkatołową, cynamon, kardamon, korzeń lukrecji czy kolendrę. Są one zdrowe, a smak potraw dzięki ich wykorzystaniu zyskuje na niepowtarzalności. Dobrym pomysłem jest także miód. Jak wiadomo, całkowita rezygnacja ze słodyczy jest raczej niemożliwa, każdy kiedyś się złamie, a miód ma niższy indeks glikemiczny niż czysta glukoza. Poza tym to skupisko minerałów oraz witamin, wykazano także jego działanie bakteriobójcze. Korzeń lukrecji charakteryzuje się działaniem antyalergicznym, a cynamon antyoksydacyjnym. Kardamon z kolei usprawnia przemianę materii.
Fot. Thinkstock
Kiedy będziesz miała nieodpartą pokusę na coś słodkiego, zaserwuj sobie inny przysmak. To musi być potrawa, którą bardzo lubisz. Oczywiście nie powinna być bardzo niezdrowa czy tucząca, bo w ten sposób przejdziesz od jednego problemu do drugiego, o podobnych skutkach. Poeksperymentuj z przygotowywaniem potraw i znajdź taką, która jednocześnie będzie zdrowa i pyszna.
Fot. Thinkstock
Owoce są smaczne i słodkie. Co prawda zawierają cukier, ale i tak są lepszym wyborem niż słodycze, ponieważ korzystnie wpływają na zdrowie. Zawsze noś przy sobie ulubione owoce. Dzięki temu unikniesz nagłej pokusy kupna niezdrowych słodyczy.
Fot. Thinkstock
To jeden z najprostszych sposobów. Zajęcie pozwoli Ci odwrócić uwagę od pokusy zjedzenia szkodliwych słodyczy. Możesz powiesić sobie na ścianie kartkę, na której będziesz zapisywać wszystkie przypadki, gdy wygrałaś z pokusą. Jak tylko na nią spojrzysz, łatwiej unikniesz ulegnięcia kolejnej.
Zobacz także: Co się stanie, jeśli będziesz jeść same owoce?
Fot. Thinkstock
To zalecenie jest podstawą, jeżeli chcesz zmniejszyć pociąg do słodyczy. Uzależniający cukier może być ukryty pod tajemniczymi i niewinnie brzmiącymi nazwami, na przykład: sacharoza, melasa czy dekstroza. Mniej cukru w diecie oznacza mniejszą pokusę zjedzenia słodyczy.