Cukier to biała śmierć! Pewnie niejedna z nas spotkała się z tym powiedzeniem. Nie ma się zresztą co dziwić, przecież o zgubnym działaniu cukru wiadomo już od dawna.
Ostatnio jednak okazało się, że pewna substancja słodząca działa na nasz organizm dużo bardziej szkodliwie, niż wszystkie inne. O jaki produkt chodzi?
Naszym wrogiem numer jeden jest tzw. fruktoza spożywcza. Badacze z Uniwersytetu Kalifornijskiego udowodnili właśnie, że substancja ta, jak żadna inna, otępia nasz mózg. Powoduje problemy z pamięcią i koncentracją.
Dodawany do wielu produktów spożywczych sztuczny cukier spowalnia pracę naszego układu nerwowego. Co najgorsze jednak, fruktoza, w przeciwieństwie do glukozy, nie rozkłada się pod hormonów. Najczęściej po prostu od razu zamienia się tłuszcz!
Michalina Żebrowska
Zobacz także:
Nie każda z nas ma to szczęście, że zasypia natychmiast i śpi smacznie do samego ranka.
Zasada TRZECH SEKUND: Czy można zjeść produkty, które spadły nam na podłogę?
Jak szybko zarazki wskakują na jedzenie?