Cud-warzywo dla przyszłych mam

Dawniej kalafior traktowano jak talizman chroniący przed złem. Dziś wiadomo, że rzeczywiście ma on cudowne właściwości, szczególnie dla kobiet w ciąży.
Cud-warzywo dla przyszłych mam
29.07.2008

Kalafior to znakomite urozmaicenie diety każdej przyszłej mamy. Zawarte w nim substancje wspomagają układ immunologiczny i chronią przed wieloma chorobami. To cenne źródło prowitaminy A, witamin z grupy B (zwłaszcza kwasu foliowego, który jest niezbędny do prawidłowego rozwoju płodu) oraz witamin C i K. Zawiera również tak potrzebne w okresie ciąży: wapń, fosfor, magnez i żelazo, a duża ilość błonnika pomaga zwalczyć chroniczne zaparcia. Związek siarki (sulforan), który tak intensywnie pachnie podczas gotowania, pobudza enzymy zwalczające raka.

Surowy kalafior zachowuje wszystkie wartości odżywcze. W wysokiej temperaturze traci on do 75% witaminy C. Aby uniknąć gotowania, przygotuj więc chrupiącą przekąskę na zimno. Zetrzyj kalafior na tarce, dodaj odrobinę majonezu i gotowe!

Polecane wideo

Komentarze (18)
Ocena: 5 / 5
Anonim (Ocena: 5) 11.08.2008 00:24
mmmm.....PYCHOTKA;]
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 31.07.2008 10:06
A co z kobietami, które są w ciąży i mają chorą tarczyce?! Kalafior zabroniony jest. Trzeba myśleć o wszystkich, a nie tylko o zdrowych kobietach.
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 30.07.2008 12:24
tez lubie kalafiora ale nie jestem przekonana do tego na ziomno...
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 29.07.2008 21:40
[quote="anemone"]heh mogłabym wcinać tylko kalafior;P w końcu to niecałe 20 kcal na 100g więc 200 kcal na 1 kg. I nic się od tego nie przytyje;D[/quote] ale widać że za to lubisz inne tuczące jedzonko :P
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 29.07.2008 20:47
nie lubie kalafioru...
odpowiedz

Polecane dla Ciebie