W dzisiejszych czasach niewiele osób decyduje się na robienie domowych przetworów. Wolimy raczej pójść do supermarketu i kupić gotowy produkt. Na sklepowych półkach możemy przecież znaleźć konfitury i dżemy, które swoim wyglądem do złudzenia przypominają powidełka przygotowane przez babcię. Niestety, w rzeczywistości, w kolorowych słoiczkach z przetworami aż roi się od chemii – zauważa Fakt.pl.
W dżemach ze sklepowych półek znajduje się mnóstwo konserwantów. Piękny wygląd produktów to zasługa specjalnych zagęstników i substancji żelujących. Obecne w przetworach owoce również nie mają najlepszej jakości. Zwykle są nadpsute i nieświeże. Ich naturalny smak zastępowany jest odpowiednim aromatem oraz dużą ilością syntetycznego słodziku.
Co gorsze, często producenci żywności nie informują nas rzetelnie o tym, co tak naprawdę znajduje się w ich produktach. Aby przeczytać dane o składzie danego dżemu, trzeba by posiadać lupę. Często etykiety są po prostu fałszowane.
Nawet nie zdajemy sobie sprawy, jak bardzo niebezpieczne mogą być chemikalia zawarte w kupnych marmoladach. Na ich negatywne działanie szczególnie mocno narażone są kobiety w ciąży, astmatycy oraz dzieci.
Sztuczne substancje powodują nie tylko zatrucia pokarmowe czy alergie, lecz także znacznie poważniejsze dla naszego zdrowia konsekwencje. Jak twierdzą lekarze, w dużym stężeniu prowadzą one nawet do powstawania nowotworów!
Alicja Piechowicz
Zobacz także:
Co jeść, żeby mózg pracował na pełnych obrotach, a centymetrów w biodrach nie przybywało?
Kiszone ogórki i kapusta to typowo polskie przysmaki, których skosztowania nie potrafimy sobie odmówić. Zagraniczni przybysze uważają je za zepsute i nie mają odwagi tknąć. Kto ma rację?