Co kryje się w CHLEBIE? (Oj, zdziwisz się!)

10 Lutego 2012

Zobacz, jak oszukują nas producenci pieczywa.

chleb tostowy

Jeszcze do niedawna osoby wyjeżdżające za granicę narzekały na to, że brakuje im dobrego, polskiego pieczywa. Niestety, obecnie również i u nas coraz trudniej jest dostać smakowity, pełnowartościowy chleb.

To, co możemy obecnie znaleźć na półkach z pieczywem to zwykłe zakalcowate gnioty, razowe podróby i nadmuchana wata – zauważa Katarzyna Bosacka autorka książki „Czy wiesz, co jesz?” Chrupiąca skórka i złocisty kolor to tylko pozory. Tak naprawdę kupujemy w sklepach wyroby chlebopodobne, produkty pełne sztucznych polepszaczy i substancji spulchniających.

Aż trudno uwierzyć w te wszystkie oszustwa. Czasem dopiero pewne wydarzenia są w stanie otworzyć nam oczy na tak istotne kwestie. Przekonała się o tym jedna z naszych Czytelniczek:

- Nigdy nie myślałam, że chleb, który kupuję codziennie w osiedlowym sklepie jest tak naszpikowany chemią. Uświadomił mi to dopiero mój kuzyn, który jest przedstawicielem handlowym firmy rozwożącej po piekarniach gotowe mieszanki. Darek zawsze ma przy sobie piękny, kolorowy katalog ze zdjęciami najróżniejszych rodzajów pieczywa...

Strony

× Użyj prawej i lewej strzałki na swojej klawiaturze, aby przeglądać podstrony artykułu
Komentarze (34)
ocena
5/5

Pozostaw pole puste, aby dodać komentarz jako anonim.

Opcjonalnie

Ocena artykułu 1-5

Wpisz wynik równania, aby dodać komentarz

Anonim
(Ocena: 5)
2013-12-10 10:18:49

re: Co kryje się w CHLEBIE? (Oj, zdziwisz się!)

ktos kto porownuje chleb do g....na sam jest gownem.

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-02-12 17:46:04

bzdury! kolejny artykuł bez fachowego obeznania się w temacie! rozpowszechnianie stereotypów i utartych - błędnych informacji wśród mało świadomego społeczeństwa na temat środków spożywczych i tzw poleszaczach (dodatkowych substancji dopuszczonych do żywnosci). Co jest w mieszankach do pieczywa? zazwyczaj w większosci jest to mąka, a te poleszacze wasze wcale tak bardzo nie obniżają ceny produkcji, gdyż nie są to tanie składniki. Przez generalizowanie i straszenie niedługo nikt nie bedzie jadł pieczywa

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-02-12 13:29:57

To po co jjeta ten chlep?!

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-02-11 11:57:29

Ta wy najwięcej wiecie co jest w takim chlebie papilocie! Moi rodzice mają piejarnie i zeroo polepszaczy, nie dodają nic z takich rzeczy! a chlebek idze :)

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-02-10 19:42:00

Mieszkam w Krakowie i twierdzę, ze tutaj najlepsze pieczywo sprzedają w piekarni Buczek. Fakt, ze drogie, ale różnica w pieczywie jest ogromna, chociazby w porównaniu z takim g*wnem z Awiteksu.

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-02-10 21:33:31

Dokładnie... już chyba bułki z Kauflandu są lepsze niż te z Awiteksu...

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
do anonim -turystka
(Ocena: 5)
2013-12-10 10:10:14

Bedac nie dawno w Krakowie skusilam sie kupic pieczywo w piekarni Buczek/Galeria/na lisciach chrzanowych i zakwasie,litewski i jakies buleczki tez super fit i podobno bez polepszaczy pieczywa jedne z najdrozszych w sklepie.Jakiez bylo moje zdziwienie przy degustacji w/w kluch drozdzowy niczym nie odbiegajacy od pieczywa w Hipermarkecie .Po tym turystycznym ubogaceniu zaczelam zglebiac swoja wiedze w tym temacie/dod.ze jestem inz.tech.zywn. 30 lat/otoz piekarnia Buczek jest najwiekszym odbiorca mieszanek do wypieku pieczywa i ciast w jednej z krakowskich hurtowni .Wiecej szacunku do klientow z ktorych przeciez sie panstwo utrzymujecie na rynku i sama reklama czy puste hasla ,ze na lisciach ...i bez polepszaczy i konserwantow nie wystarczy niech ida za tym fakty.To co panstwo w tej chwili serwujecie ludziom to zwykla pasza do tuczu przemyslowego.

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-02-10 18:23:30

ja raz przyszlam do Biedronki patrze a tam taki ładny duzy gruby sztangiel :) a ze lubie sztangle postanowilam sobie go kupic , przyszlam do domu przekroilm go i ZONK ! Oto sztangiel który kupilam okazal się byc pusty w srodku ! nie bylo wogole miąszu !

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-02-10 17:47:33

pieczę własny na ZAKWASIE w piecu piekarskim ... i mój chleb jest trochę mniejszy od kupnego ale waży 2 razy więcej

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-02-11 10:06:38

Piekę, proszę nauczyć się pisać.

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-02-12 10:26:53

"PIECZĘ"!!! hahaha leżę i kwiczę :D

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-02-10 17:15:42

dlatego nie jem chleba, wolę wafle sonko albo wase

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-02-10 13:58:34

A potem się dziwić, że coraz więcej ludzi choruje na nowotwory i inne takie... ;/

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-02-10 13:21:37

sam mam piekarnie wiec moge sie w tym temacie wypowiedziec. jesli chodzi o ukrywanie skladu chleba - praktycznie niemozliwe. chleb jest badany a za ukrywanie skladu są megawielkie kary finansowe. najlepszy jest chleb, jesli jest napisane, ze zostal wytworzony na naturalnym zakwasie (mowie o żytnim). najgorsze są wypieki z marketów,gdzie sami wytwarzają chleb - dostają gotowe mrożonki ciast naszpikowane chemią do granic mozliwosci a w marketach jedynie wypiekają pieczywo i ciepłe schodzi jak woda. dodatkowo nie ma na tym odpiekanym z mrozonek sklady podane, mozna ewentualnie poprosić o to. a te sieciówki są praktycznie bezkarne. najwięcej wymogów sie tyczy piekarni prywatnych. ale ludzie obecnie najwiecej patrza na cene. co sie dziwic ze za pare lat wszystkie prywatne firmy poupadają a nam będą wciskać tanie wyroby chlebopodobne. a ludzie jeszcze sie cieszyc beda ze smaczne (bo chemia nadźgane) i tanie

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-02-10 18:31:30

Smutna prawda...

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz