Co jeść, żeby mieć zdrowe oczy i lepiej widzieć?

Podpowiadamy, co powinnaś jeść, aby wzmocnić osłabione oczy. Sprawdź swoje nowe menu!
Co jeść, żeby mieć zdrowe oczy i lepiej widzieć?
02.02.2011

W naszym kraju ponad 10 mln osób nosi okulary. Suche powietrze, dym z papierosów, spaliny, godziny spędzone przed komputerem i telewizorem bardzo szkodzą naszym oczom. A przecież wzrok to nasz najcenniejszy zmysł, dlatego powinniśmy o niego szczególnie dbać. Oczom można pomóc, odpowiednio modyfikując dietę. W naszym codziennym jadłospisie powinny znaleźć się składniki niezbędne do ich prawidłowego funkcjonowania.

Witamina A

Żeby długo cieszyć się dobrym wzrokiem, należy przede wszystkim zadbać o to, żeby organizmowi dostarczać witaminy A. Jej brak może doprowadzić m.in. do „kurzej ślepoty”, która objawia się zaburzeniami widzenia w warunkach słabego oświetlenia. Jeśli w menu znajdzie się witamina A, ryzyko zwyrodnienia plamki żółtej oka zmniejszy się aż o połowę! Poza tym regularne spożywanie tej witaminy pobudza produkcję specjalnego śluzu nawilżającego oko. Należy spożywać przede wszystkim warzywa oraz owoce bogate w beta-karoten, czyli prowitaminę A, która w organizmie przekształca się w witaminę A – ma ona zdolność zwalczania wolnych rodników, które szkodzą oczom. Które produkty mają jej najwięcej? Przede wszystkim marchew, pomidory, brokuły, morele, brzoskwinia, mango, szpinak, szczaw, botwina, czerwona papryka, dynia, cykoria i papaja. Niezbędny jest także tłuszcz, dlatego w naszej kuchni nie powinno zabraknąć oleju czy oliwy z oliwek. Witaminę A można również znaleźć w wątróbce, maśle, margarynie, rybach, pełnotłustym mleku czy żółtku jaja, gdzie występuje w postaci retinolu.

Witaminy C i E

Jednak dla prawidłowego funkcjonowania wzroku niezbędne są także inne witaminy, m.in. C i E. Ta pierwsza potrzebna jest do procesu fotosyntezy kolagenu, który zapewnia trwałość naczyń krwionośnych oka. W przypadku jej braku może dojść do krwotoków i wylewów przedspojówkowych. Witamina C występuje m.in. w cytrusach, porzeczkach, truskawkach, kiwi, winogronie i ziemniakach. Z kolei witamina E zwiększa wchłanianie beta-karotenu w jelicie cienkim, co ma wpływ na przyswajenie witaminy A. Można ją znaleźć – podobnie jak witaminę A – w produktach pochodzenia zwierzęcego, czyli mięsie, podrobach, nabiale i warzywach takich, jak orzechy, marchew, brokuły, szpinak i soja. Z osobnego tekstu dowiesz się, gdzie szukać witamin o tej porze roku. Pamiętaj jednak, że z dostarczaniem organizmowi witamin nie należy jednak przesadzać – jeśli chodzi o wzrok, hiperwitaminoza może być równie niebezpieczna jak awitaminoza. W przypadku uzupełniania niedoborów witamin A, C i E z suplementacji, należy najpierw skontaktować się z lekarzem.

słaby wzrok

Antocyjany

Żeby przez długie lata cieszyć się dobrym wzrokiem, same witaminy nie wystarczą. Niezbędne są również tzw. antocyjany, czyli naturalne, rozpuszczalne w wodzie barwniki występujące w owocach i warzywach. Dlatego śmiało sięgajmy po jagody, aronię, żurawinę, winogrona, borówkę, truskawkę, wiśnie i czerwoną kapustę. Te produkty poprawiają jakość widzenia u osób krótkowzrocznych. Antocyjany chronią także naczynia krwionośne, usprawniają przepływ krwi w nich i pobudzają wytwarzanie rodopsyny – dzięki niej widzimy po zmroku. Mają również działanie przeciwzapalne i przeciwbakteryjne. Innymi naturalnymi barwnikami, które mają bardzo duże znaczenie dla oczu, są karotenoidy. To przede wszystkim luteina i zeaksantyna. Zapobiegają one m.in. zaćmiu czy zwyrodnieniu plamki żółtej. Barwnik luteina występuje przede wszystkim w białku jaja kurzego i w komórkach tłuszczowych. Z kolei zeaksantyna znajduje się głównie w roślinach zbożowych (kukurydza), zielonym groszku oraz szpinaku. 

Kwasy tłuszczowe

Oczom potrzebne są również kwasy tłuszczowe omega-3. Dlatego należy spożywać tłuste ryby, takie jak łosoś, makrela, tuńczyk, śledź, a także oleje roślinne – olej słonecznikowy, lniany i rzepakowy. Przyszłe mamy powinny pamiętać, że kwasy omega-3 biorą udział w rozwoju siatkówki oka u płodu. Co więcej, ich spożywanie pozwala złagodzić objawy zespołu suchego oka, a także chroni przed jaskrą, ponieważ obniża ciśnienie śródgałkowe. Wzrok będzie dobry przez długie lata, jeśli zaczniesz jeść pieczywo pełnoziarniste i będziesz unikać produktów light, ponieważ oczy potrzebują tłuszczu. Smaruj pieczywo masłem lub margaryną (uważaj jednak, bo niektórzy nie mogą spożywać margaryny!), a do warzyw dolewaj olejów roślinnych. Nabiał nie jest dobrym źródłem witaminy A.

jak wzmocnić oczy

Minerały

Dla oczu niezbędne są minerały – mangan, selen i cynk. Ten ostatni bierze udział w wytwarzaniu rodopsyny. Rodopsyna potęguje także działanie enzymów usuwających wolne rodniki oraz umożliwia wykorzystanie zapasów witaminy A, które zbierają się w wątrobie. Selen, miedź i mangan także wymiatają wolne rodniki. Ponadto, miedź utrzymuje wiązania kolagenowe, co zapewnia trwałość naczyń krwionośnych oka. Cynk można znaleźć przede wszystkim w nasionach strączkowych (grochu i fasoli), kaszy gryczanej, owocach morza, orzechach, produktach zbożowych, mięsie i rybach. Z kolei selen znajdziesz w kukurydzy, orzechach i rybach. Manganu szukaj przede wszystkim w czarnej herbacie, orzechach i syropie klonowym.

Prawidłowa dieta nie tylko chroni wzrok, ale także pomaga uporać się ze zmęczonymi oczami. Odpowiedni dobór składników odżywczych i witamin zapobiega m.in. zaczerwienieniu, łzawieniu, szybszemu męczeniu, puchnięciu oka czy uczuciu piasku pod powieką.

Julia Wysocka

Zobacz także:

Palming – gimnastyka wzroku

Jeśli bolą cię oczy i masz słaby wzrok, zacznij uprawiać gimnastykę wzroku.

Jesteśmy o krok od okulistycznej rewolucji!

Naukowcy są na tropie opracowania metody sztucznego widzenia.

Polecane wideo

Komentarze (27)
Ocena: 5 / 5
Maja (Ocena: 5) 20.02.2019 12:28
wg. terapiasokami.pl/oczy-soki warto wdrożyć do swojej diety soki warzywne z marchwią i selerem. Od jakiegoś czasu pije takie soki i rzeczywiście wzrok się poprawił i ogólnie zdrowie. Mam też więcej energii, krócej śpię.
odpowiedz
Tatiana (Ocena: 5) 27.02.2018 11:51
Ja swój wzrok wspomagam razem z suplementem diety retinoprotector, który jest idealnym uzupełnieniem diety przy schorzeniach wzroku. Zamówiłam go ze strony nowoczesnezioła.pl jest naprawdę skuteczny!
odpowiedz
surma (Ocena: 5) 31.05.2016 14:54
Mam mega suche oczy i dlatego muszę regularnie używać starazolinu niebieskiego, żeby je nawilżać i łagodzić skutecznie podrażnienia.
odpowiedz
arna (Ocena: 5) 30.01.2016 19:51
Wiem, że odpowiednia dieta bardzo dobrze robi na oczy i staram się o to dbać, ale też staram się regularnie nawilżać oczy, bo to zapobiega podrażnieniom. Dobrze się do tego sprawdzają krople starazolin hydrobalance, czyli sztuczne łzy, które niedawno mi polecono w aptece
zobacz odpowiedzi (1)
tomek (Ocena: 5) 29.11.2014 03:07
ja miaem wade od dziecka nosiłemokulary do szkołoły alepo za szkoła ściagałem bo nie wygodne były wzrok nie wiem czy sie pogorszył czy polepszył ale w wojsku nie potrzebowałemokularów miałemnajleprze wyniki w strzelaniu nie wiem jkwidzi zdrowe oko nie nysle o tym ale przeczytam wszyysko niby miałem sporą wade niby plusy puźniej plusów nie mam astygmatyzm to najbardziej możliwe ale jak nie pije nie mam
odpowiedz

Polecane dla Ciebie