Co cuchnie w lodówce? (Stare jaja, zjełczały ser, nadpsuta wędlina i...)

24 Lutego 2012

Jak właściwie przechowywać produkty, aby na długo cieszyć się ich świeżością i dobrym smakiem?

smród w lodówce

Współcześni ludzie są bardzo zabiegani. Większość z nich mnóstwo czasu spędza w tygodniu na dojazdach lub stojąc w korkach, dlatego hurtowe zakupy żywnościowe robią najczęściej w weekendy. Niestety, sterty jedzenia przechowywane w lodówce w nieodpowiedni sposób, bardzo szybko się psują i wydzielają nieprzyjemny zapach.

- Jeśli chcesz dłużej przechowywać domowe zapasy, musisz stosować się do kilku zasad. Lodówka powinna być regularnie myta, temperatura w środku nie może przekraczać sześciu stopni, a poszczególne produkty powinny być odpowiednio rozmieszczone na półkach – wyjaśnia Fakt.pl.

Serwis podaje również 8 zasad prawidłowego układania żywności w chłodziarce. Oto one:

1. Jajka przechowuj na drzwiach lodówki, a nie w kartonowych lub plastikowych wytłaczankach ze sklepu. Opakowania przyspieszają psucie się jaj.

2. Izoluj surowe mięso od innych produktów. Trzymane na tej samej półce, co desery, wędliny, czy sałatki spowoduje, że szybciej stracą swą świeżość.

3. Nie myj warzyw i owoców, ponieważ w ten sposób szybciej złapią pleśń. Produkty te przechowuj w zamykanych szufladkach na dole lodówki. Opłucz je wodą dopiero przed spożyciem.

Strony

Komentarze (19)
ocena
5/5

Pozostaw pole puste, aby dodać komentarz jako anonim.

Opcjonalnie

Ocena artykułu 1-5

Wpisz wynik równania, aby dodać komentarz

Anonim
(Ocena: 5)
2012-02-24 17:12:34

Osoby piszące dla papilota czytają fakt!

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-02-24 17:10:58

Na papilocie nie ma nigdy nic nowego tylko artykuły z innych stron, dodane z kilkudniowym opóźnieniem, oprócz tego tylko reklamy sieciówek z ubraniami z poprzednich kolekcji.

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-02-24 17:08:44

Nie zakładajcie konta na papilocie - nauczycie się liczyć :)

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-02-24 17:08:08

Kolejny artykuł z faktu

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-02-24 17:09:19

też to zauważyłam. żenada

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-02-24 17:06:25

Papilot usuwa niewygodne dla siebie komentarze. Osoby które się tym zajmują są naprawdę żałosne.

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-02-24 17:05:37

Papilot kopiuje wszystko z Faktu i innych gazet oraz z innych stron internetowych. Papilot nigdy nie miał własnego artykułu który wcześniej nie ukazałby się gdzieś indziej.

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-02-24 16:50:47

a ja zawsze trzymałam jajka w wytłoczkach :/

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-02-24 14:04:38

"Nie przechowuj ananasów oraz brzoskwiń w otwartej puszce. Jeśli nie chcesz, aby szybko się zepsuły, przełóż je do szklanej lub ceramicznej miski." - a miska to niby zamknięta będzie? xD

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-02-24 16:50:12

chodzi o to że puszka jest z tworzywa które ułatwia psucie się produktu

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-02-24 10:14:24

kurde, muszę przełożyć jajka do półki na drzwiach

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-02-24 10:13:30

fajnie wiedzieć takie rzeczy... a ja zawsze myłam warzywa przed włożeniem do lodówki

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz