Współcześni ludzie są bardzo zabiegani. Większość z nich mnóstwo czasu spędza w tygodniu na dojazdach lub stojąc w korkach, dlatego hurtowe zakupy żywnościowe robią najczęściej w weekendy. Niestety, sterty jedzenia przechowywane w lodówce w nieodpowiedni sposób, bardzo szybko się psują i wydzielają nieprzyjemny zapach.
- Jeśli chcesz dłużej przechowywać domowe zapasy, musisz stosować się do kilku zasad. Lodówka powinna być regularnie myta, temperatura w środku nie może przekraczać sześciu stopni, a poszczególne produkty powinny być odpowiednio rozmieszczone na półkach – wyjaśnia Fakt.pl.
Serwis podaje również 8 zasad prawidłowego układania żywności w chłodziarce. Oto one:
1. Jajka przechowuj na drzwiach lodówki, a nie w kartonowych lub plastikowych wytłaczankach ze sklepu. Opakowania przyspieszają psucie się jaj.
2. Izoluj surowe mięso od innych produktów. Trzymane na tej samej półce, co desery, wędliny, czy sałatki spowoduje, że szybciej stracą swą świeżość.
3. Nie myj warzyw i owoców, ponieważ w ten sposób szybciej złapią pleśń. Produkty te przechowuj w zamykanych szufladkach na dole lodówki. Opłucz je wodą dopiero przed spożyciem.
4. Szczelnie owijaj masło i margarynę – wtedy nie będą wysychać. Nie zostawiaj również w pudełku z masłem noża, ponieważ jest to niepotrzebne źródło bakterii.
5. Zawsze zamykaj pudełka z sałatkami. Otwarte szybciej łapią bakterie i krócej zachowują swoją świeżość.
6. Nie przechowuj ananasów oraz brzoskwiń w otwartej puszce. Jeśli nie chcesz, aby szybko się zepsuły, przełóż je do szklanej lub ceramicznej miski.
7. Wędliny przechowuj w papierze, a nie w folii. Dzięki temu zapewnisz im odpowiednią cyrkulację powietrza i zapobiegniesz pleśni.
8. Świeżo ugotowane pierogi zawsze trzymaj w szczelnie zamkniętym pudełku. Nie kładź ich bez przykrycia obok surowego mięsa, ryb, czy jaj, ponieważ po krótkim czasie nie będą nadawały się do spożycia.
Maja Zielińska
Zobacz także:
Ludzkie włosy, piasek, silikon – to tylko niektóre składniki naszych ulubionych przekąsek.Zimowa dieta na mrozy