Niestety polska kuchnia obfituje w niezdrowe rzeczy. Niezdrowe nie tylko ze względu na olbrzymie ilości tłuszczu, ale także z powodu sporych dawek soli albo cukru w daniach na naszych stołach. Dieta nie jest naszą mocną stroną. Przyjrzyjmy się negatywnym skutkom umiłowania do tych białych proszków.
Czy można całkowicie wyeliminować sól z naszej diety?
"Nie, ponieważ sól jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu - to główne źródło sodu, a sód warunkuje pracę naszych mięśni i nerwów".
Jakie są skutki nadmiernego spożywania soli?
"Przede wszystkim wzrost ryzyka wystąpienia nadciśnienia tętniczego, a co za tym idzie, zawału serca i choroby nerek".
Czy można się od soli odzwyczaić?
"Żeby odzwyczaić się od nadmiernie słonego smaku, potrzebujemy zaledwie 48 godzin. Zmniejszaj więc ilość używanej w kuchni soli regularnie. Spróbuj ugotować ziemniaki, makaron czy ryż bez solenia wody. Nie stawiaj soli na stół i nie dosalaj niczego z przyzwyczajenia, jeszcze przed spróbowaniem, szczególnie zup i kanapek".
Jakie są skutki nadmiernego spożywania cukru?
"W pierwszym rzędzie należy wymienić otyłość oraz (szczególnie u dzieci) próchnicę. Największą wadą słodyczy jest to, że zaspokajają głód tylko pozornie - szybko, ale na krótko, bo proste cukry błyskawicznie docierają do krwi, ale też szybko są z niej usuwane. Batonik to dobre rozwiązanie przed klasówką, egzaminem lub rozmową kwalifikacyjną - natychmiastowy zastrzyk energii dla twojego mózgu, który korzysta właśnie tylko z glukozy".
Czym zastąpić cukier?
"Żeby po zjedzeniu długo odczuwać sytość, należy pokochać produkty, w których znajdziemy błonnik. Należą do nich pełnoziarnisty chleb, kasze i ciemny, nieczyszczony ryż. Niestety, żeby odzwyczaić się od stosowania nadmiernych ilości cukru, potrzeba aż trzech miesięcy, ale warto stopniowo zmniejszać jego ilość w diecie. Na dobry początek polecam polubienie gorzkiej herbaty i kawy z mlekiem, ale bez cukru".
A jak się pan zapatruje na różnego rodzaju słodziki?
"Nie jestem zwolennikiem słodzików, bo tak samo jak i cukier mają zalety oraz wady. Z tym, że tych drugich jest zdecydowanie więcej. Jeśli nie potrafimy przełknąć gorzkiej herbaty, dodajmy do filiżanki łyżeczkę miodu - miód nadaje aromat, unikalny smak i jest zdrowy".