5 toksyn, które naturalnie wystepują w jedzeniu (Uważaj na nie - MOGĄ ZABIĆ!)

11 Stycznia 2012

Lista groźnych substancji, których przypadkowe zjedzenie może by naprawdę tragiczne w skutkach.

trucizna

Naturalne produkty uchodzą za najbardziej pożądane w codziennej diecie. Nie wszystkie jednak są w pełni bezpieczne dla naszego organizmu, gdyż spożywane w nadmiernej ilości mogą się okazać poważnym zagrożeniem dla zdrowia, a nawet… życia.

Wiosną grubo obieraj ziemniaki

Długo przechowywane zielone pomidory oraz kiełkujące ziemniaki zawierają duże ilości solaniny. Jest to glikozyd, który może wywoływać podrażnienia przewodu pokarmowego objawiające się biegunką, wymiotami, mdłościami, zaburzeniami oddychania czy krążenia. Nie powinno się także zjadać ziemniaków, które miejscami są zielone. Największe ryzyko zatrucia solaniną występuje w okresie wiosennym. Wtedy przechowywane ziemniaki kiełkują, a zawartość solaniny wzrasta. Im ziemniaki dłużej leżą, tym powinno się je grubiej obierać, aby zniwelować ilość toksycznego związku. Kiedy już kiełkują warto zamienić je na inne warzywa albo sięgać wyłącznie po młode ziemniaki.

Unikaj gryzienia pestek

Owoce pestkowe często zawierają substancje trujące właśnie w pestkach. Jednymi z powszechnie stosowanych i lubianych owoców pestkowych są wiśnie. Długotrwałe „żucie” lub pogryzienie pestek wiśni sprzyja natychmiastowemu wytworzeniu cyjanku wodoru w organizmie. Objawami zatrucia tą substancją są wymioty i mdłości. Duże steżenie cyjanku powoduje zaś zaburzenia oddychania, przyspieszenie rytmu serca, a w najgorszym przypadku prowadzi do śmierci.

Jedz tylko „nieobite” jabłka

Wybierając się na zakupy, staraj się wybierać wyłącznie jabłka okazałe, nieuszkodzone i bez śladów stłuczeń. Tego typu uszkodzenia lub widoczny proces psucia w owocach sprzyja powstawaniu tzw. patuliny - toksycznej substancji o działaniu rakotwórczym i mutagennym. Nietsety,wysoka temperatura podczas przygotowywania przetworów z jabłek nadpsutych nie zmniejsza zawartości tego niebezpiecznego składnika. Stąd tak ważne jest, aby na soki owocowe wybierać sztuki zdrowe i nieuszkodzone.  Oprócz tego należy pamiętać, że usunięcie obitej części jabłka, też niczego nie zmienia, ponieważ pleśń – mimo że niewidoczna gołym okiem - przerasta w głąb owocu.

Strony

× Użyj prawej i lewej strzałki na swojej klawiaturze, aby przeglądać podstrony artykułu
Komentarze (29)
ocena
4.9/5

Pozostaw pole puste, aby dodać komentarz jako anonim.

Opcjonalnie

Ocena artykułu 1-5

Wpisz wynik równania, aby dodać komentarz

Anonim
(Ocena: 2)
2017-05-22 10:15:21

kłamstwo na temat pestek

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Kostek
(Ocena: 5)
2016-08-27 12:46:24

Co za debilny artykuł . Moja rodzina od pokoleń zjada nasiona pestek i nikt się nie zatruł. Na domiar złego nikt nie zmarł na raka. To są tak zwane diety cud. Koncerny wymyśliły szkodliwość, ale dobrze zarabiają na lekach. Jeśli lekarz Ci zabroni jeść pestek, to możesz spokojnie wysłać go na dokształcanie.

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-01-17 13:10:07

Nietsety - nowy neologizm papilota :) a wracając do jabłek to tutaj piszą, żeby wybierać te nie obite, które ładnie wyglądają, a ostatnio w TV oglądałam program, w którym mówiono, że przy wyborze jabłek nie powinniśmy się kierować ładnym wyglądem, ponieważ owoce są często pokrywane trującą substancją, aby ładniej wyglądały. I bądź tu człowieku mądry...

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-01-30 12:20:06

Oj tak czytając wszystko to co piszą sama się czasem gubię:) Ja od niedawna zaczełam zdrowo się odzywiać i z ciekawością czytam takie artykuły. Aczkolwiek swoją wiedze zawsze weryfikuje z niedawno znalezioną stroną Vivalavita.pl Polecam jak ktoś chce więcej poczytać o toksynach w jedzeniu i co z czym i jak łączyć żeby zdrowo się odżywiać.

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-01-12 18:13:53

Fugu nie ma smaku, żeby zatruć się ziemniakami trzeba zjeść jakieś 12% masy naszego ciała, a zmielone pestki mają działanie przeciw rakotwórcze

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2014-03-13 21:36:02

Z pestkami całkiem się nie zgodzę. Owszem, zawierają witaminę B17, która ma właściwosći przeciw rakotwórcze, jednak zjedzenie zbyt dużej ilości może nawet dorowadzić do śmierci. Zawierają one cyjanowodór, który jest jedną z najgroźniejszych trucizn

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Sławek
(Ocena: 5)
2014-03-19 08:18:56

Owszem, ale ile kg tych pestek chciałbyś zjeść? Prędzej doprowadzisz do pęknięcia żołądka z przepełnienia niż zatrucia cyjankiem. To są śladowe ilości.

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2014-06-01 21:49:56

Według programu naukowego, który ostatnio udało mi się obejrzeć, do pierwszych widocznych objawów zatrucia wystarczy 10 pestek gorzkich migdałów. Morele, brzoskwinie to ta sama rodzina roślin. Gdy robi się nalewkę wiśniową, owoce powinny być wydrylowane, a pestki najlepiej zanurzyć w nalewce w siateczce, by łatwo było je wyjąć, bo nie powinny być tam dłużej niż 4 tygodnie. Uczono nas tego w szkole chemicznej dobre 20 lat temu.

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-01-12 17:53:21

zielona część ziemniaka to solanina, gdy ziemniak ma w sobie solaninę nie powinno się go spożywać w ogóle, obranie tej części nic nie daje.

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-01-11 13:40:33

Dobrze, jeśli jabłko wypadnie mi z ręki na podłogę to je wyrzucę bo się obije. Paranoja.

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2014-06-01 21:52:03

Inteligencja.. Wystarczy pomyśleć - nie obite na świeżo, parę sekund temu, tylko stłuczone na tyle dawno, że zbrązowiałe w tym miejscu

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-01-11 10:13:52

cyjanek wodoru? Nie! Cyjanowodór!

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-01-11 10:15:22

a właśnie że cyjanek wodoru

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-01-11 10:16:23

co to za nomenklatura? To nie jest sól.

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-01-11 08:43:47

według obliczeń, które robiła na studiach trzeba by zjeśc około 20kg takich ziemnaków, żeby się zatruć ;] ryzyko dla prawdziwych fanów!

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
reds6
(Ocena: 5)
2013-03-02 12:31:49

ale wystarczy kilka małych zielonych ziemniaków i masz gorączkę

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2013-09-20 16:26:17

no chyba k..wa na surowo!

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-01-11 05:53:12

Bajki..

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-01-11 01:30:21

Trujace pestki - propagadna medycznych korporacji. Poczytajcie o witaminie B17 (amigdalina). Zmilone "trujace" pestki moreli jem juz od roku i .... ZYJE :))) Wiec czasmi warto sie doksztlacic niz powielac propagande !

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-01-11 07:14:27

to samo pomyslalam; juz tylu ludzi wie, ze to nieprawda, a oni ciagle swoje... czy ktos im jeszcze wierzy?

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-01-11 10:21:16

dokladnie!

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-01-11 17:26:30

Ja również czytałam o tym i myślę, że to może być prawda. Ta witamina ponoć jest skuteczna w walce z rakiem, a także zapobiega powstawaniu komórek rakowych. Występuje w pestkach moreli, jabłek, ziarnach lnu i łupince migdała. Ja od dzieciństwa lubiłam jeść pestki jabłek - zawsze smakowało mi to migdałowe wnętrze (to właśnie amigdalina). Dopiero potem dowiedziałam się, że są niby trujące i nie wolno jeść. Ale jak widać żyję i mam się całkiem dobrze;) Zachęcam innych do zgłębiania tematu medycyny naturalnej - na pewno zdrowiej na tym wyjdziemy niż na chemii z apteki.

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-01-11 19:40:28

z tego co kiedys słyszałam spora il,ośc tych pestek trzeba by pochłonąc zeby zabiło chyba ok 1 kg na raz albo nawet 3 kg juz dokladnie nie pamietam

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-01-11 21:57:27

Ja za to jako dziecko rozgryzałam pestki wiśni i czereśni, bo smakowało mi "mleczko" (tak to nazywałam z koleżankami), któro jest w środku. Bardzo polecam :)

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-01-11 22:56:31

letril działa przeciwrakowo.\Propaganda lekarzy i firm farmaceutycznych,aż w oczy kłuje

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2012-01-12 16:03:29

to z pestkami to zwykla propaganda !! jedzenie pestek moze przyczynic sie do niewystapienia raka a nawet w zwalczaniu go gdy juz cos sie rozwinie. Weszlam z ciekawosci ze przeczytam cos o pestkach i prosze, wlasnie przez takie twierdzenia od kilku dziesieciu lat rak jest coraz czestszy przez to ze ludziom sie wmawia czego maja nie jesc a co tak naprawde bardzo potrzebujemy! A tamci zarabiaja na raku.

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
danuta
(Ocena: 5)
2015-07-22 10:20:39

ja jem pestki od jabłek bardzo dawno jak tylko sięgam pamięcią i to w nadmiarze bo kiedy robię zaprawy lub jabłeczni albo po prostu zjadam jabłko, zawsze jem pestki i bardzo to lubię robić nawet je rozgryzam.Lubię też inne, od winogron od cytryny itp.mam 63 lata...............

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz