Kategorie
  1. Papilot.pl
  2. >
  3. Zdrowie
  4. >
  5. Odżywianie
  6. >
  7. Których produktów spożywczych NIE wolno ze sobą łączyć? Związki ZAKAZANE

2012-05-21

Których produktów spożywczych NIE wolno ze sobą łączyć? Związki ZAKAZANE

2012-05-21
  • Strona 1 z 3

UWAGA, grozi poważnym niebezpieczeństwem!

Hamburger

Hamburger

Pomidory, ogórki, cytryna, ryby, twaróg… Wszystkie te produkty same w sobie są zdrowe i mają bardzo korzystny wpływ na naszą dietę. Okazuje się jednak, że jeśli niewłaściwie zaczniemy ze sobą pewne składniki miksować, możemy swojemu organizmowi wyrządzić poważną krzywdę.

Pamiętaj zatem, aby NIGDY nie łączyć:

Herbaty z cytryną – takie połączenie powoduje, że wytwarza się cytrynian glinu, który odkłada się w mózgu i może doprowadzić do choroby Alzheimera.

Herbaty i kawy z nabiałem - kwas szczawiowy z tych napojów wiąże się z wapniem, pochodzącym np. z twarożku, jogurtu czy sera żółtego, przez co tworzą się tzw. szczawiany. Są one szczególnie niebezpieczne dla dróg moczowych, ponieważ odkładają się w postaci kamieni.

Ryb z olejem – kwasy omega-6 zawarte w oleju słonecznikowym i kukurydzianym redukują działanie kwasów omega-3, które mają doskonały wpływ a oczy, serce i skórę. Najlepiej zatem piec ryby w folii lub gotować je na parze.

  • Strona 1 z 3
  1. Strony:
  2. 1
  3. 2
  4. 3

Komentarze (100). Ocena artykułu 5 na 5

Pozostaw pole puste, aby dodać komentarz jako anonim.

Opcjonalnie

Ocena artykułu (1-5)

Wpisz wynik równania, aby dodać komentarz

  1. danaa (Ocena: 5) 2014-06-13 21:06:34 zgłoś do usunięcia re: Których produktów spożywczych NIE wolno ze sobą łączyć? Związki ZAKAZANE

    Podaj powód, dla którego chcesz usunąć ten komentarz

    Anuluj

    moja znajoma kiedyś połączyła sobie ogórki kiszone i polewę tiramisu,czyli to lubiła jeść

  2. Pozostaw pole puste, aby dodać komentarz jako anonim.

    Ocena artykułu (1-5)

    Wpisz wynik równania, aby dodać komentarz

  3. Anonim (Ocena: 5) 2013-05-28 17:59:55 zgłoś do usunięcia re: Których produktów spożywczych NIE wolno ze sobą łączyć? Związki ZAKAZANE

    Podaj powód, dla którego chcesz usunąć ten komentarz

    Anuluj

    czy można łączyć kefir z surówką? np buraczkami/kapustą i innymi warzywami? no bo jak pomidorów z serem nie można i czy w takim razie można jeść jogurty owocowe np jogurt z truskawkami? truskawki też mają jakieś kwasy?

  4. Pozostaw pole puste, aby dodać komentarz jako anonim.

    Ocena artykułu (1-5)

    Wpisz wynik równania, aby dodać komentarz

  5. Anonim (Ocena: 5) 2012-06-23 17:59:39 zgłoś do usunięcia

    Podaj powód, dla którego chcesz usunąć ten komentarz

    Anuluj

    sraty taty... nie wyobrażam sobie herabaty bez cytryny albo kawy bez śmietanki

  6. Pozostaw pole puste, aby dodać komentarz jako anonim.

    Ocena artykułu (1-5)

    Wpisz wynik równania, aby dodać komentarz

  7. Anonim (Ocena: 5) 2012-05-27 23:06:54 zgłoś do usunięcia

    Podaj powód, dla którego chcesz usunąć ten komentarz

    Anuluj

    wow, to powinnam w takim układzie, natychmiast umrzeć, albo być bardzo chora. Tak się składa, że te rzeczy łącze i większość mojej rodziny i jakimś cudem nic nam nie jest..bzdury

  8. Pozostaw pole puste, aby dodać komentarz jako anonim.

    Ocena artykułu (1-5)

    Wpisz wynik równania, aby dodać komentarz

  9. Anonim (Ocena: 5) 2012-05-23 12:45:43 zgłoś do usunięcia

    Podaj powód, dla którego chcesz usunąć ten komentarz

    Anuluj

    Bzdura , kawa z mlekiem i herbata z cytryna...

  10. Anonim (Ocena: 5) 2012-05-24 12:34:04 zgłoś do usunięcia

    Podaj powód, dla którego chcesz usunąć ten komentarz

    Anuluj

    właśnie herbata z ctryną to prawda... poczytaj sobie

  11. Pozostaw pole puste, aby dodać komentarz jako anonim.

    Ocena artykułu (1-5)

    Wpisz wynik równania, aby dodać komentarz

  12. Anonim (Ocena: 5) 2012-05-23 0:41:44 zgłoś do usunięcia

    Podaj powód, dla którego chcesz usunąć ten komentarz

    Anuluj

    "Ta tematyka to kolejny fenomenalny wymysł "nowoczesnej dietetyki". Ma to mniej więcej takie znaczenie w praktyce żywienia jak wybór pokarmów w kontekście koloru oczu. Jeżeli pokroimy pomidora to generalnie nie musimy się obawiać że ogórek "połknie" nam witaminę C, bo skutecznie uprzedzi go nóż. Będzie po prostu szybszy. ;) Gdybyśmy w taki sposób zaczęli analizować łączenie pokarmów, to generalnie wszystko trzeba by było jeść osobno. A czasami nie było by sensu nawet jeść pojedynczych produktów. Na przykład kasza gryczana jest źródłem magnezu, ale ma błonnik, który akurat osłabia jego wchłanianie. A gdybyśmy do tego zestawu dorzucili jeszcze kefir, to wg tego typu teorii mogła by nam grozić nie tylko nerwica ale także osteoporoza.:) Panie Macieju, niech ten serek twarogowy nadal bez obaw kumpluje się z pomidorem :)" Poradnie Dobry Dietetyk: Ostrów Wielkopolski dr Dariusz Szukała

  13. Pozostaw pole puste, aby dodać komentarz jako anonim.

    Ocena artykułu (1-5)

    Wpisz wynik równania, aby dodać komentarz

  14. Anonim (Ocena: 5) 2012-05-22 22:01:31 zgłoś do usunięcia

    Podaj powód, dla którego chcesz usunąć ten komentarz

    Anuluj

    czysta chemia.... o o magnezie i wapniu słyszeliście?

  15. Pozostaw pole puste, aby dodać komentarz jako anonim.

    Ocena artykułu (1-5)

    Wpisz wynik równania, aby dodać komentarz

  16. Anonim (Ocena: 5) 2012-05-22 21:57:10 zgłoś do usunięcia

    Podaj powód, dla którego chcesz usunąć ten komentarz

    Anuluj

    Tutaj wpisz treść komentarza do Których produktów spożywczych NIE wolno ze sobą łączyć? Związki ZAKAZANE...

  17. Pozostaw pole puste, aby dodać komentarz jako anonim.

    Ocena artykułu (1-5)

    Wpisz wynik równania, aby dodać komentarz

  18. Anonim (Ocena: 5) 2012-05-22 21:14:54 zgłoś do usunięcia

    Podaj powód, dla którego chcesz usunąć ten komentarz

    Anuluj

    Ja to jakoś wszystko ze sobą łącze :P

  19. Pozostaw pole puste, aby dodać komentarz jako anonim.

    Ocena artykułu (1-5)

    Wpisz wynik równania, aby dodać komentarz

  20. Anonim (Ocena: 5) 2012-05-22 16:38:56 zgłoś do usunięcia

    Podaj powód, dla którego chcesz usunąć ten komentarz

    Anuluj

    buahahhaha

  21. Pozostaw pole puste, aby dodać komentarz jako anonim.

    Ocena artykułu (1-5)

    Wpisz wynik równania, aby dodać komentarz

  22. Anonim (Ocena: 5) 2012-05-22 16:05:44 zgłoś do usunięcia

    Podaj powód, dla którego chcesz usunąć ten komentarz

    Anuluj

    Ja jem to wszystko chyba juz po mnie xD

  23. Pozostaw pole puste, aby dodać komentarz jako anonim.

    Ocena artykułu (1-5)

    Wpisz wynik równania, aby dodać komentarz

  24. Anonim (Ocena: 5) 2012-05-22 15:14:09 zgłoś do usunięcia

    Podaj powód, dla którego chcesz usunąć ten komentarz

    Anuluj

    Z tą herbatą to nie do końca prawda :) Nie można dodawać cytryny do niezaparzonej herbaty lub w trakcie (gdy np. w kubku znajduje się torebka z liśćmi) , natomiast gdy w kubku jest już tylko esencja spokojnie można dodać cytrynę :)

  25. Anonim (Ocena: 5) 2013-05-09 14:47:21 zgłoś do usunięcia

    Podaj powód, dla którego chcesz usunąć ten komentarz

    Anuluj

    właśnie!

  26. Pozostaw pole puste, aby dodać komentarz jako anonim.

    Ocena artykułu (1-5)

    Wpisz wynik równania, aby dodać komentarz

  27. Anonim (Ocena: 5) 2012-05-22 9:49:21 zgłoś do usunięcia

    Podaj powód, dla którego chcesz usunąć ten komentarz

    Anuluj

    niestety, ale to prawda, od kiedy interesuję się trochę żywnością i chodzę dobrowolnie na wykłady poświęcone zdrowemu odżywianiu wiele się o tym mówi, to my mamy głupie nawyki, że łączymy te produkty ze sobą i nie jesteśmy świadomi tego jak mogą one nam zaszkodzić, jemy byle co i potem byle jak funkcjonujemy, co 3 osoba ma raka lub już się w niej rozwija, a to właśnie przez nieświadome odżywianie się

  28. Pozostaw pole puste, aby dodać komentarz jako anonim.

    Ocena artykułu (1-5)

    Wpisz wynik równania, aby dodać komentarz

  29. Anonim (Ocena: 5) 2012-05-21 22:50:08 zgłoś do usunięcia

    Podaj powód, dla którego chcesz usunąć ten komentarz

    Anuluj

    to nic nie możemy jeść ... żyjmy samym powietrzem które niszczy nam płuca

  30. Anonim (Ocena: 5) 2012-05-22 16:22:04 zgłoś do usunięcia

    Podaj powód, dla którego chcesz usunąć ten komentarz

    Anuluj

    Jakieś problemy z czytaniem? ;)

  31. Pozostaw pole puste, aby dodać komentarz jako anonim.

    Ocena artykułu (1-5)

    Wpisz wynik równania, aby dodać komentarz

  32. Anonim (Ocena: 5) 2012-05-21 22:39:21 zgłoś do usunięcia

    Podaj powód, dla którego chcesz usunąć ten komentarz

    Anuluj

    a moze niech napisza artykul dlaczego nie mozna laczyc kobiety z mezczyzna?! hahahaha

  33. Pozostaw pole puste, aby dodać komentarz jako anonim.

    Ocena artykułu (1-5)

    Wpisz wynik równania, aby dodać komentarz

  34. Anonim (Ocena: 5) 2012-05-21 22:14:58 zgłoś do usunięcia

    Podaj powód, dla którego chcesz usunąć ten komentarz

    Anuluj

    co to za bzdury???????????????

  35. Pozostaw pole puste, aby dodać komentarz jako anonim.

    Ocena artykułu (1-5)

    Wpisz wynik równania, aby dodać komentarz

  36. Anonim (Ocena: 5) 2012-05-21 22:13:47 zgłoś do usunięcia

    Podaj powód, dla którego chcesz usunąć ten komentarz

    Anuluj

    Herbaty z cytryną – takie połączenie powoduje, że wytwarza się cytrynian glinu, który odkłada się w mózgu i może doprowadzić do choroby Alzheimera. Podobno jak sie posłodzi to cukier zwalcza ten cytrynian glinu :PP

  37. Pozostaw pole puste, aby dodać komentarz jako anonim.

    Ocena artykułu (1-5)

    Wpisz wynik równania, aby dodać komentarz

  38. Anonim (Ocena: 5) 2012-05-21 19:47:01 zgłoś do usunięcia

    Podaj powód, dla którego chcesz usunąć ten komentarz

    Anuluj

    A ja łącze wszystko co podane i trzymam się nieźle ;p ;) kto takie bzdury pisze?! wiadomo że każdy to łączy od dawna.. jakby nie bylo można to byłoby wiadomo ;/

  39. Anonim (Ocena: 5) 2012-05-21 20:27:06 zgłoś do usunięcia

    Podaj powód, dla którego chcesz usunąć ten komentarz

    Anuluj

    dokładnie ;) ja też jem/piję to, co zostało tu wymienione i odpukać czuję się dobrze

  40. Pozostaw pole puste, aby dodać komentarz jako anonim.

    Ocena artykułu (1-5)

    Wpisz wynik równania, aby dodać komentarz

  41. Anonim (Ocena: 5) 2012-05-21 17:49:32 zgłoś do usunięcia

    Podaj powód, dla którego chcesz usunąć ten komentarz

    Anuluj

    Gdyby moja babcia to słyszała, umarłaby ze śmiechu. Idę ukroić babkę od babci zaparzyć kwausię. Smacznego!

  42. Pozostaw pole puste, aby dodać komentarz jako anonim.

    Ocena artykułu (1-5)

    Wpisz wynik równania, aby dodać komentarz

  43. Anonim (Ocena: 5) 2012-05-21 17:38:31 zgłoś do usunięcia

    Podaj powód, dla którego chcesz usunąć ten komentarz

    Anuluj

    snowwhitecosmeticsvictim.blogspot.com blog o kosmetykach i makijażach. Zapraszam !!!

  44. Pozostaw pole puste, aby dodać komentarz jako anonim.

    Ocena artykułu (1-5)

    Wpisz wynik równania, aby dodać komentarz

  45. Anonim (Ocena: 5) 2012-05-21 17:37:15 zgłoś do usunięcia

    Podaj powód, dla którego chcesz usunąć ten komentarz

    Anuluj

    Ogórek + pomidor = utrata witaminy C Ogórek zawiera minimalne ilości witamin, minerałów i… kalorii. Można więc objadać się nim bezkarnie. Nie stanowi on zagrożenia ani dla wątroby, ani dla figury. Na pozór – idealny składnik sałatek. A jednak tak nie jest! Wszystko za sprawą jednego z jego specyficznych składników – askorbinazy, enzymu utleniającego witaminę C. Łyżeczka soku z ogórków zniszczy całą witaminę C w 3 litrach soku z pomidorów. Kilka plasterków ogórka, dodanych do sałatki z pomidorów, papryki i natki pietruszki (bogactwo witaminy C), pozbawi całą sałatkę tej witaminy. Dietetycy radzą: ogórki jadaj, ale bez innych warzyw. Pomidor + biały ser = atak na stawy W wielu dietach odchudzających występują w pozornie zgodnym duecie. Chudy ser idealnie współgra z pomidorem. Niestety, bardzo częste jedzenie takiego zestawu może skończyć się bolesną chorobą stawów! Liczne kwasy (cytrynowy, jabłkowy, chlorogenowy i kumarynowy), które decydują o charakterystycznym smaku pomidora, łączą się z wapniem zawartym w serze. Powstają nierozpuszczalne kryształki, które odkładając się w stawach, wywołują przy każdym ruchu silne bóle. Oczywiście, nie musimy obawiać się tej przykrej dolegliwości po zjedzeniu jednej czy kilku porcji pomidora z serem. Ale stosowanie takie diety przez kilka tygodni może już być zagrożeniem. Herbata + ciasto = strata witaminy B1 Puszyste ciasto drożdżowe z mocną i aromatyczną herbatą koi skołatane nerwy? Nic bardziej błędnego. Garbniki, nadające herbacie gorzkawy smak, działają na błonę śluzową przewodu pokarmowego i ograniczają wchłanianie białek oraz wiążą wapń, magnez, żelazo, cynk, miedź i inne ważne dla organizmu biopierwiastki. Niszczą również witaminę B1, a ciasto drożdżowe jest wyjątkowo zasobnym jej źródłem. To ona decyduje o sprawnym działaniu układu nerwowego. Dlatego do ciasta drożdżowego bezpieczniej jest pić słabszy napar z herbaty. Ryba + olej słonecznikowy = szybsze starzenie Ryby morskie są prawdziwym eliksirem młodości. Zawierają niezwykły składnik – kwasy tłuszczowe omega-3. Tłuszcz ten neutralizuje prostaglandyny, powodujące zmiany zapalne w stawach, choroby nowotworowe oraz zaburzenia w funkcjonowaniu układu nerwowego. Swoistym rywalem omega-3 są kwasy omega-6, występujące w oleju słonecznikowym oraz kukurydzianym. Jeśli w organizmie jest dużo kwasów omega-6, a mało omega-3, te pierwsze tłumią korzystne działanie tych drugich – zły stosunek kwasów tłuszczowych w naszej diecie jest jednym z ważniejszych czynników przyspieszających starzenie się organizmu. Dorośli i dzieci powinni jadać ryby przynajmniej dwa razy w tygodniu. Wielkim błędem jest smażenie ich na oleju bogatym w kwasy tłuszczowe omega-6 – słonecznikowym i kukurydzianym, zaś najlepszym rozwiązaniem pieczenie, gotowanie na parze lub grillowanie. Nie łącz też ryb z majonezem czy z sałatką z sosem winegret. Kupując szprotki lub sardynki w puszce, wybieraj te w sosie własnym albo oliwie. Czerwone mięso + wino = ryzyko anemii Starsze podręczniki zalecają podawać do wołowiny, wieprzowiny i dziczyzny wytrawne czerwone wino (młodsze nie są już tak rygorystyczne w doborze trunków). Znawcy sztuki kulinarnej twierdzą, że smaki trunku i mięsa idealnie ze sobą współgrają. Ale dietetycy nie są szczególnie zachwyceni takim połączeniem. Garbniki zawarte w winie ograniczają wchłanianie żelaza z przewodu pokarmowego, a bogatym źródłem tego pierwiastka życia jest właśnie czerwone mięso. Za połączeniem czerwonego wina z ciemnym mięsem przemawiają zatem względy smakowe, ale zdrowotne – już nie. Ziemniaki + masło = zagrożenie dla figury Ziemniaki są niskokaloryczne. Dwa duże ugotowane kartofle dostarczają zaledwie 100 kcal. Łyżeczka masła natomiast to tylko 60 kcal. Oba produkty nie są więc bombą kaloryczną. Zjadane oddzielnie są wręcz godne polecenia. Ale zjadane łącznie – niestety, tuczą! Dlaczego tak się dzieje? Ziemniaki są dobrym źródłem łatwo przyswajalnych węglowodanów. Mają bardzo wysoki indeks glikemiczny. Oznacza to, że po zjedzeniu kartofli gwałtownie podnosi się poziom glukozy we krwi. By go obniżyć, trzustka produkuje duże ilości insuliny. Działa ona nie tylko na poziom glukozy. Jest także odpowiedzialna za pracę komórek tłuszczowych. Mobilizuje je do zaopatrywania się w zapasową energię. Tłuszcze z pokarmu magazynowane są wówczas nieomal w całości. Właśnie dlatego połączenie łatwo przyswajalnych węglowodanów z tłuszczem stanowi zagrożenie dla figury. Wystrzegajmy się zatem dodatku masła, oleju, oliwy itp. do owoców, cukru, białej mąki i niektórych warzyw (marchew, ziemniaki, buraki). Unikaj tych połączeń * Kiwi + żelatyna Owoc zawiera związek, który rozkłada kolagen, a żelatyna składa się głównie z kolagenu. Dlatego galaretka z kiwi nigdy się nie zetnie. By unieszkodliwić ten związek, kiwi należy sparzyć. * Czosnek + drożdże Czosnek to zabójca bakterii, wirusów i grzybów. Nawet niewielki jego dodatek do ciasta z drożdżami (grzybami) sprawia, że takie ciasto nie wyrośnie. By nadać ciastu nutę czosnkową, lepiej po upieczeniu np. posmarować je ząbkiem czosnku. * Herbata z cytryną? Lepiej bez! W liściach herbacianych znajduje się wiele cennych składników chroniących przed rakiem czy udarem mózgu. Cytryna natomiast jest bogatym źródłem witaminy C. Połączenie tych dwóch składników powinno dawać eliksir zdrowia. Tymczasem jest odwrotnie. Listki herbaty zawierają sporo glinu, który oskarżany jest o powodowanie zmian w mózgu (choroba Alzheimera). W naparze z herbaty występuje on w formie nieprzyswajalnej dla organizmu. Można więc pić herbatę bez lęku o zdrowie. Dodatek soku z cytryny powoduje, że nieprzyswajalny glin zmienia się w łatwo wchłaniany cytrynian glinu. Dlatego lepiej unikać picia mocnej herbaty z dużą ilością soku z cytryny. * Grzyby nie lubią alkoholu Popularne powiedzenie mówi: "wszystkie grzyby są jadalne, ale niektóre tylko raz". Myli się ten, kto sądzi, że chodzi tu tylko o muchomory i inne trujące gatunki. Jedząc smażone czy duszone grzyby jadalne również można trafić do szpitala, zwłaszcza gdy grzybowe danie popijemy winem, piwem czy wódką. Alkohol ścina bowiem specyficzną odmianę białka grzybów, które stają się niestrawne. Powoduje to poważne kłopoty trawienne, ale nie prowadzi do ciężkich powikłań. Te zdarzają się, kiedy zje się czernidłaka pospolitego. Ten jadalny i bardzo smaczny grzyb zawiera korynę – toksynę blokującą rozkład alkoholu w ludzkim organizmie. Jeżeli w ciągu dwóch dni po zjedzeniu tych grzybów zostanie wypity alkohol – nawet w bardzo niewielkich ilościach (np. w kroplach ziołowych) – dochodzi do gwałtownych reakcji, które, zależnie od okoliczności, mogą doprowadzić nawet do śmierci

  46. Anonim (Ocena: 5) 2012-05-21 20:10:49 zgłoś do usunięcia

    Podaj powód, dla którego chcesz usunąć ten komentarz

    Anuluj

    przeczytałabym ale tak bardzo mi się nie chce

  47. Pozostaw pole puste, aby dodać komentarz jako anonim.

    Ocena artykułu (1-5)

    Wpisz wynik równania, aby dodać komentarz

  48. Anonim (Ocena: 5) 2012-05-21 17:36:27 zgłoś do usunięcia

    Podaj powód, dla którego chcesz usunąć ten komentarz

    Anuluj

    "Spożywanie herbaty z cytryną nie jest szkodliwe, jeśli jest ona odpowiednio przygotowana. Nie należy dolewać soku z cytryny w trakcie parzenia, gdyż zawarty w nim kwas powoduje wytrącanie się z liści herbaty trującego dla organizmu aluminium. Nie oznacza to jednak, że musimy się pozbawiać tego smacznego i niezastąpionego w zimowe wieczory napoju. Należy jedynie pamiętać aby dodać cytrynę dopiero po wyjęciu woreczka/fusów ze szklanki." "Jest jeszcze jedna ważna kwestia - biały miąższ cytryny sprawia, że zawarty w niej nieprzyswajalny przez nasz orgaznizm glin przemienia się w łatwo przyswajalny cytrynian glinu. A ten jest szkodliwy dla zdrowia, dlatego herbatę należy pić z samym sokiem wyciśniętym z cytryny, a nie należy wrzucać do niej całego plasterka - jak to wiele osób robi."

  49. Pozostaw pole puste, aby dodać komentarz jako anonim.

    Ocena artykułu (1-5)

    Wpisz wynik równania, aby dodać komentarz

  50. Anonim (Ocena: 5) 2012-05-21 17:34:53 zgłoś do usunięcia

    Podaj powód, dla którego chcesz usunąć ten komentarz

    Anuluj

    Ukończyłam szkołę gastronomiczna i w życiu nie słyszałam czegoś takiego głupiego. Owszem świeżego ogórka nie powinno lączyć się z pomidorem ale reszta? Kawe jak najbardziej należy łączyć z nabiałem tzn. mlekiem bo wypłukuje ona magnez, wapń z organizmu. Ponadto oleje np .słonecznikowy jest bardzo zdrowy i wątpie żeby miał coś wspólnego z 'redukcja kwasów omega 3 i 6'. Papilot przestań wypisywać głupoty!!

  51. Anonim (Ocena: 5) 2012-05-21 22:56:51 zgłoś do usunięcia

    Podaj powód, dla którego chcesz usunąć ten komentarz

    Anuluj

    widze ze mialas wysoki poziom nauczania w tym gastronomie

  52. Pozostaw pole puste, aby dodać komentarz jako anonim.

    Ocena artykułu (1-5)

    Wpisz wynik równania, aby dodać komentarz

  53. Anonim (Ocena: 5) 2012-05-21 17:19:07 zgłoś do usunięcia

    Podaj powód, dla którego chcesz usunąć ten komentarz

    Anuluj

    o herbacie z cytryną i pomidorach z ogórkiem słyszałam.... ale o reszcie nie

  54. Pozostaw pole puste, aby dodać komentarz jako anonim.

    Ocena artykułu (1-5)

    Wpisz wynik równania, aby dodać komentarz

  55. Anonim (Ocena: 5) 2012-05-21 17:17:28 zgłoś do usunięcia

    Podaj powód, dla którego chcesz usunąć ten komentarz

    Anuluj

    herbate z cytryna pije zawsze, a szszegulnie pije sie ja przeciez jak sie jest chorym! wiec o co tu chodzi?

  56. Anonim (Ocena: 5) 2013-03-23 16:49:12 zgłoś do usunięcia

    Podaj powód, dla którego chcesz usunąć ten komentarz

    Anuluj

    radzę zajrzeć do słownika, a nie mądrować się. Na przeziębienie najlepsze jest gorące mleko+czosnek+ciepła kołdra.

  57. Pozostaw pole puste, aby dodać komentarz jako anonim.

    Ocena artykułu (1-5)

    Wpisz wynik równania, aby dodać komentarz

  • Komentarze strona 1 z 3

Popularne tagi