Kategorie
  1. Papilot.pl
  2. >
  3. Zdrowie
  4. >
  5. Odżywianie
  6. >
  7. Czy wszystko, co jest oznaczone symbolem "E" jest szkodliwe dla zdrowia?

2011-03-30

Czy wszystko, co jest oznaczone symbolem "E" jest szkodliwe dla zdrowia?

2011-03-30
  • Strona 1 z 3

Czy wiesz, co oznaczają symbole na etykietach produktów spożywczych? Większość z nich to barwniki i konserwanty, ale nie wszystkie są szkodliwe.

Jedzenie

Jedzenie

Na pewno znasz ten obrazek: wybierasz się na zakupy, sięgasz po jakiś produkt, zerkasz na etykietę i... czym prędzej odkładasz go na półkę, wystraszona ilością symboli „E” w składzie. Są to kody substancji dodawanych do żywności, które zostały zatwierdzone przez Unię Europejską. Stąd litera „E” (Europa), która na etykiecie widnieje razem z numerem, pod jakim występuje dana substancja. Faktycznie, zdecydowana większość z nich to syntetyczne barwniki. Chemiczne konserwanty, jeśli dodaje się je w ilościach zatwierdzonych przez Unię, są bezpieczne. Nie należy jednak spożywać ich w nadmiarze. Ale niektóre „E” to naturalne, zdrowe składniki. Więcej o oznaczeniach z etykiet w osobnym tekście.

Przegląd według danych Federacji Konsumentów:

E 100 (kurkumina) – naturalny, roślinny, żółty barwnik. Uważa się go za nieszkodliwy, ale spożywany w dużych ilościach może powodować nadmierne wydzielanie żółci. Naturalny, roślinny żółty barwnik to również E 101i (ryboflawina), który wstępuje w przyrodzie, zawiera witaminę B2 i jest nieszkodliwy. Do liczby 199 jest jeszcze kilka naturalnych, bezpiecznych barwników. To zielony E 140 (chlorofile i chlorofiliny), pozyskiwany m.in. ze szpinaku. Zielony E 141 (kompleksy miedziowe chlorofilu i chlorofiliny) to barwnik, w którym znajduje się duża ilość miedzi.

Jednak w połączeniu z produktami zwierającymi miedź (np. wodą z miedzianych rur wodociągowych), może doprowadzić do nasilenia odkładania miedzi we krwi. Brązowy E 150a to karmel naturalny, pomarańczowy E 160a jest mieszaniną karotenów i beta-karotenu, który występuje np. w marchwi. W organizmie te związki mogą się przekształcić w witaminę A. Pomarańczowo-czerwony E 160c, czyli kapsantyna i kapsorubina to ekstrakt z papryki, E 160d – likopen – jest ekstraktem z pomidorów, E 162 to czerwień buraczana i betanina, czyli barwnik z czerwonych buraków.

Jednak nie wszystkie naturalne barwniki są nieszkodliwe. E 174 i E 175 to srebro i złoto, które dozwolone są tylko do dekoracji cukierków, czekoladek, pralinek czy likierów. Odradza się ich częste stosowanie. Srebro może odkładać się w tkankach, a do zatrucia wystarczy zaledwie kilka gramów. Wydziela się bardzo powoli z moczem. Z kolei złoto może prowadzić do zaburzeń w obrazie krwi. Są również barwniki, co do których naukowcy nie są pewni, czy nie szkodzą. To m.in. E 161b (luteina) uzyskiwana z liści roślin Tagetes Erecta oraz E 160b (annato, biksyna, norbiksyna) otrzymywany z nasion drzewa tropikalnego Bixa orellana L. Pozostałe symbole „E” do 199 do barwniki syntetyczne, których nie powinni spożywać zwłaszcza alergicy. Niektóre z nich mogą uwalniać jod i upośledzać funkcję tarczycy. Na E 173 (aluminim) powinny uważać osoby chore na Alzheimera. Ale nie wszystkie syntetyczne barwniki są szkodliwe. Do tych bezpiecznych należą m.in. niebieski E 131 (błękit patentowy V) oraz biały E 171, czyli mineralny dwutlenek tytanu.

Grupa „E” od 200 do 299 to konserwanty, które chronią żywność przed pleśnią czy bakteriami. Najpopularniejsze to E 211, czyli benzoesan sodu oraz azotany i azotyny (E 249-252). Wszystkie otrzymuje się syntetycznie. Na większość z nich powinni uważać alergicy. E 210, czyli kwas benzoesowy nie powinien być spożywany zbyt często i nie jest bezpieczny w przypadku alergików. Po jego spożyciu osoby chorujące na astmę czy katar sienny mogą zaobserwować zaostrzenie stanów chorobowych. Na niektóre konserwanty uważać powinni również astmatycy (np. E 221 siarczyn sodu, E 226 siarczyn wapnia czy E 228 wodorosiarczyn potasu). Symbole „E” z przedziału 200-203, 260-270 i 290-299 uważa się za nieszkodliwe. Za najbardziej niebezpieczne uważa się konserwanty od E 200 do E 263.

  • Strona 1 z 3
  1. Strony:
  2. 1
  3. 2
  4. 3

Komentarze (28). Ocena artykułu 5 na 5

Pozostaw pole puste, aby dodać komentarz jako anonim.

Opcjonalnie

Ocena artykułu (1-5)

Wpisz wynik równania, aby dodać komentarz

  1. Anonim (Ocena: 5) 2014-02-04 16:15:22 zgłoś do usunięcia re: Czy wszystko, co jest oznaczone symbolem

    Podaj powód, dla którego chcesz usunąć ten komentarz

    Anuluj

    "Symbole „E” z przedziału 200-203, 260-270 (...) uważa się za nieszkodliwe. Za najbardziej niebezpieczne uważa się konserwanty od E 200 do E 263" - to te 200-203 i 260-263 są szkodliwe czy nie?

  2. diam0nd (Ocena: 5) 2014-10-04 19:16:36 zgłoś do usunięcia

    Podaj powód, dla którego chcesz usunąć ten komentarz

    Anuluj

    a wiesz co to znaczy WYJĄTKI ?????

  3. Pozostaw pole puste, aby dodać komentarz jako anonim.

    Ocena artykułu (1-5)

    Wpisz wynik równania, aby dodać komentarz

  4. polak (Ocena: 5) 2013-11-03 3:07:23 zgłoś do usunięcia re: Czy wszystko, co jest oznaczone symbolem

    Podaj powód, dla którego chcesz usunąć ten komentarz

    Anuluj

    "Chemiczne konserwanty, jeśli dodaje się je w ilościach zatwierdzonych przez Unię, są bezpieczne"+"Są również barwniki, co do których naukowcy nie są pewni, czy nie szkodzą"-ale o co chodzi...?

  5. Pozostaw pole puste, aby dodać komentarz jako anonim.

    Ocena artykułu (1-5)

    Wpisz wynik równania, aby dodać komentarz

  6. Podpis...leszek (Ocena: 5) 2013-05-29 19:54:24 zgłoś do usunięcia re: Czy wszystko, co jest oznaczone symbolem

    Podaj powód, dla którego chcesz usunąć ten komentarz

    Anuluj

    Napisz komentarz...Amarant- E123- barwnik spożywczy występujący w winie, wódce i kawiorze Aspartam- E951- słodzik w przekąskach, słodyczach, alkoholach, napojach typu light, produktach dietetycznych – zapraszam do przeczytania wpisu Aspatam-słodka trucizna Azotan potasu- E249- konserwant w mięsach peklowanych i puszkowanych Azotyny i azotany – E249-252- mięso przetworzone, wędliny – polecam wpis Czy wiecie co jecie- wędliny i mięsa- azotany i azotyny Benzoesan wapnia- E213- konserwant występujący w wielu produktach spożywczych, w tym napojach, produktach zbożowych i mięsnych Butylohydroksyanizol- BHA- E320- konserwant stosowany w tłustej żywności, słodyczach, mięsach Chlorek cyny- TIN- E512- antyoksydant, utrwalacz barw w puszkowanych i butelkowanych sokach owocowych Czerń brylantowa- BN- E151- w napojach, sokach, przekąskach, winie, serach Czerwień Allura AC- E129- barwnik spożywczy występujący w sosach, zupkach, napojach zwłaszcza jabłkowych Dwutlenek siarki- E220- konserwant szczególnie w owocach suszonych Glutaminian sodu- MSG- E621- substancja smakowa Karagen- E407- zagęszczacz Kwas benzoesowy- E210- konserwant dodawany do wielu produktów spożywczych min. napojów o niskiej zawartości cukru Propylparaben- E216- konserwant w produktach zbożowych, przekąskach, pasztetach, mięsach i słodyczach Sacharyna oraz jej sole potasowe, sodowe, wapniowe- E954- słodzik w produktach niskokalorycznych Siarczan sodu- E221- konserwant stosowany w produkcji wina Siarczan wapnia- E 226- konserwant stosowany w cistkach, mrożonkach, burgerach – odświeża wygląd żywności Sól sodowa- E466- emulgator Trój i polifosforany- E 451, 452- dodawane do mięsa, żeby wchłaniało i zwiększało wagę ( a tym samym cenę), nie narażając producentów na dodatkowe koszty Związki polioksyetylosorbitolu- E432- 436- Środek zwilżający w aerozolach do produkcji rolnej W następnych częściach będę pisała o tym dlaczego powyższe substancje są szkodliwe i jak wpływają na zdrowie. Źródło: Pat Thomas – Whats in this stuff, Bill Statham Tabele dodatków i składników chemicznych – czyli co jesz i czym smarujesz

  7. Pozostaw pole puste, aby dodać komentarz jako anonim.

    Ocena artykułu (1-5)

    Wpisz wynik równania, aby dodać komentarz

  8. Anonim (Ocena: 5) 2012-04-12 13:20:23 zgłoś do usunięcia

    Podaj powód, dla którego chcesz usunąć ten komentarz

    Anuluj

    lolololollolo

  9. Pozostaw pole puste, aby dodać komentarz jako anonim.

    Ocena artykułu (1-5)

    Wpisz wynik równania, aby dodać komentarz

  10. Anonim (Ocena: 5) 2012-03-26 10:19:37 zgłoś do usunięcia

    Podaj powód, dla którego chcesz usunąć ten komentarz

    Anuluj

    o żal

  11. Pozostaw pole puste, aby dodać komentarz jako anonim.

    Ocena artykułu (1-5)

    Wpisz wynik równania, aby dodać komentarz

  12. Anonim (Ocena: 5) 2012-01-20 10:24:57 zgłoś do usunięcia

    Podaj powód, dla którego chcesz usunąć ten komentarz

    Anuluj

    Higi migi figi sranie w banie ;D

  13. Pozostaw pole puste, aby dodać komentarz jako anonim.

    Ocena artykułu (1-5)

    Wpisz wynik równania, aby dodać komentarz

  14. Anonim (Ocena: 5) 2011-07-20 12:34:40 zgłoś do usunięcia

    Podaj powód, dla którego chcesz usunąć ten komentarz

    Anuluj

    yrFD84 iwkzoymowouv

  15. Pozostaw pole puste, aby dodać komentarz jako anonim.

    Ocena artykułu (1-5)

    Wpisz wynik równania, aby dodać komentarz

  16. Anonim (Ocena: 5) 2011-07-18 12:25:03 zgłoś do usunięcia

    Podaj powód, dla którego chcesz usunąć ten komentarz

    Anuluj

    z5082X dfyelrapvabc

  17. Pozostaw pole puste, aby dodać komentarz jako anonim.

    Ocena artykułu (1-5)

    Wpisz wynik równania, aby dodać komentarz

  18. Anonim (Ocena: 5) 2011-07-18 8:17:10 zgłoś do usunięcia

    Podaj powód, dla którego chcesz usunąć ten komentarz

    Anuluj

    Kudos! What a neat way of thikinng about it.

  19. Pozostaw pole puste, aby dodać komentarz jako anonim.

    Ocena artykułu (1-5)

    Wpisz wynik równania, aby dodać komentarz

  20. Anonim (Ocena: 5) 2011-04-01 20:44:54 zgłoś do usunięcia

    Podaj powód, dla którego chcesz usunąć ten komentarz

    Anuluj

    teraz firmy sie zmądrzyły i zamiast tych E w składzie piszą np. kurkimina, ryboflamina czy cos tam innego, ludzie są zbyt leniwi zeby to sprawdzić i kupuja jak leci

  21. Pozostaw pole puste, aby dodać komentarz jako anonim.

    Ocena artykułu (1-5)

    Wpisz wynik równania, aby dodać komentarz

  22. Anonim (Ocena: 5) 2011-03-30 23:03:10 zgłoś do usunięcia

    Podaj powód, dla którego chcesz usunąć ten komentarz

    Anuluj

    a gdzie E951 czyli aapartam

  23. Pozostaw pole puste, aby dodać komentarz jako anonim.

    Ocena artykułu (1-5)

    Wpisz wynik równania, aby dodać komentarz

  24. Anonim (Ocena: 5) 2011-03-30 23:03:02 zgłoś do usunięcia

    Podaj powód, dla którego chcesz usunąć ten komentarz

    Anuluj

    a gdzie E951 czyli sapartam

  25. Pozostaw pole puste, aby dodać komentarz jako anonim.

    Ocena artykułu (1-5)

    Wpisz wynik równania, aby dodać komentarz

  26. Anonim (Ocena: 5) 2011-03-30 19:57:14 zgłoś do usunięcia

    Podaj powód, dla którego chcesz usunąć ten komentarz

    Anuluj

    a nie żryjta nic! ;P bo producenci żywności wraz z ludźmi od kontroli żywności chcą was wszystkich wymordować dając te wszystkie trujące chemiczne środki do żywności. Prędzej się otrujecie chlorem myjąc kibel domestosem niż jedząc coś zawierającego różnego rodzaju E.

  27. Pozostaw pole puste, aby dodać komentarz jako anonim.

    Ocena artykułu (1-5)

    Wpisz wynik równania, aby dodać komentarz

  28. Anonim (Ocena: 5) 2011-03-30 15:34:10 zgłoś do usunięcia

    Podaj powód, dla którego chcesz usunąć ten komentarz

    Anuluj

    to co ja mam jesc:/ ?? sama chcemia:/

  29. Anonim (Ocena: 5) 2011-03-30 21:58:16 zgłoś do usunięcia

    Podaj powód, dla którego chcesz usunąć ten komentarz

    Anuluj

    żyw się energią słoneczną- sama fizyka

  30. Anonim (Ocena: 5) 2012-03-01 14:23:52 zgłoś do usunięcia

    Podaj powód, dla którego chcesz usunąć ten komentarz

    Anuluj

    sam wychoduj =] ..ja to robie, nawet ziemię izoluje od spryskiwanych gruntów (przez chemitrials =/ )

  31. Pozostaw pole puste, aby dodać komentarz jako anonim.

    Ocena artykułu (1-5)

    Wpisz wynik równania, aby dodać komentarz

  32. Anonim (Ocena: 5) 2011-03-30 9:56:12 zgłoś do usunięcia

    Podaj powód, dla którego chcesz usunąć ten komentarz

    Anuluj

    az strach cokolwiek jesc

  33. Pozostaw pole puste, aby dodać komentarz jako anonim.

    Ocena artykułu (1-5)

    Wpisz wynik równania, aby dodać komentarz

  34. Anonim (Ocena: 5) 2011-03-30 9:55:53 zgłoś do usunięcia

    Podaj powód, dla którego chcesz usunąć ten komentarz

    Anuluj

    same E w tych produktach :/

  35. Anonim (Ocena: 5) 2011-03-30 21:58:41 zgłoś do usunięcia

    Podaj powód, dla którego chcesz usunąć ten komentarz

    Anuluj

    straszne!

  36. Pozostaw pole puste, aby dodać komentarz jako anonim.

    Ocena artykułu (1-5)

    Wpisz wynik równania, aby dodać komentarz

  37. Anonim (Ocena: 5) 2011-03-30 9:55:20 zgłoś do usunięcia

    Podaj powód, dla którego chcesz usunąć ten komentarz

    Anuluj

    podobno ludzkie szczątki rozkładają się ostatnio dużo dłużej, właśnie dlatego, że jest ono tak naszpikowane chemią....szok!

  38. Pozostaw pole puste, aby dodać komentarz jako anonim.

    Ocena artykułu (1-5)

    Wpisz wynik równania, aby dodać komentarz

  39. Anonim (Ocena: 5) 2011-03-30 9:54:18 zgłoś do usunięcia

    Podaj powód, dla którego chcesz usunąć ten komentarz

    Anuluj

    jedzenie to trucizna!!!

  40. Anonim (Ocena: 5) 2011-03-30 14:15:09 zgłoś do usunięcia

    Podaj powód, dla którego chcesz usunąć ten komentarz

    Anuluj

    dziwne,że jeszcze żyjesz...-,-

  41. Pozostaw pole puste, aby dodać komentarz jako anonim.

    Ocena artykułu (1-5)

    Wpisz wynik równania, aby dodać komentarz

  42. Anonim (Ocena: 5) 2011-03-30 9:53:02 zgłoś do usunięcia

    Podaj powód, dla którego chcesz usunąć ten komentarz

    Anuluj

    W kazdym jedzeniu jest teraz mnóstwo chemii i nic więcej!

  43. Anonim (Ocena: 5) 2011-03-30 22:00:44 zgłoś do usunięcia

    Podaj powód, dla którego chcesz usunąć ten komentarz

    Anuluj

    słonko, wszystko składa się z Chemii. Kosmetyki, komputer, powietrze, nawet czysta woda jest substancją chemiczną. I Ty też składasz się z związków chemicznych. Straszne, nie?

  44. Pozostaw pole puste, aby dodać komentarz jako anonim.

    Ocena artykułu (1-5)

    Wpisz wynik równania, aby dodać komentarz

  45. Anonim (Ocena: 5) 2011-03-30 9:52:25 zgłoś do usunięcia

    Podaj powód, dla którego chcesz usunąć ten komentarz

    Anuluj

    ciekawe, dobrze wiedzieć takie rzeczy

  46. Pozostaw pole puste, aby dodać komentarz jako anonim.

    Ocena artykułu (1-5)

    Wpisz wynik równania, aby dodać komentarz

  47. Anonim (Ocena: 5) 2011-03-30 9:51:53 zgłoś do usunięcia

    Podaj powód, dla którego chcesz usunąć ten komentarz

    Anuluj

    fajny artykuł

  48. Pozostaw pole puste, aby dodać komentarz jako anonim.

    Ocena artykułu (1-5)

    Wpisz wynik równania, aby dodać komentarz

Popularne tagi