Kategorie
  1. Papilot.pl
  2. >
  3. Zdrowie
  4. >
  5. Odżywianie
  6. >
  7. Co tak naprawdę jest w jedzeniu z McDonaldsa? (Odpady rzeźnicze, koński tłuszcz & trociny!)

2011-03-31

Co tak naprawdę jest w jedzeniu z McDonaldsa? (Odpady rzeźnicze, koński tłuszcz & trociny!)

2011-03-31

Pozornie smaczne jedzenie z McDonalda jest sztucznie wyprodukowane, niezdrowe i bardzo tuczące. Codziennie trują się nim miliony ludzi na całym świecie.

Hamburger

Hamburger

Elitarne oszustwo

Osoby zajmujące się produkcją żywności sprzedawanej w sieci McDonald’s zadbały nie tylko o to, żeby jedzenie dobrze smakowało, ale również, żeby wyglądało apetycznie. Normą jest sięganie po środki koloryzujące, które dodawane są m.in. do napojów, sosów do sałatek, składników dań drobiowych, ciastek czy słodkich bułeczek. Składniki znajdujące się w środkach koloryzujących żywność są takie same, jak te w kosmetykach, artystycznych farbach olejnych czy farbach do malowania ścian. Żeby uzyskać zapach truskawkowy (taki jak np. w napojach typu shake), należy połączyć około 350 chemikaliów. Normą jest również faszerowanie produktów dodatkami smakowymi – czyli czystą chemią podkreślającą smak. Przykłady? Ethyl-2-methyl butyrate (z ang.) pachnie jak jabłko, methyl-2-pyridyl ketone (z ang.) to prażona kukurydza, a ethyl-3-hydroxy butanoate (z ang.) jest niczym polewa czekoladowa. O to, żeby frytki czy hamburgery smakowały tak, jak smakują, dba elitarna grupa naukowców, którzy czerpią wiedzę z różnych dyscyplin m.in. z chemii organicznej, biologii, a nawet psychologii i fizjologii. W ten sposób do naszych rąk trafia jedzenie, które po prostu uzależnia.

Hamburger z wymion

Wiele produktów z McDonalda (np. chicken McNuggets) zawiera „naturalny wędzony smak”. Otrzymuje się go poprzez... spalanie trocin i wyłapywanie chemikaliów aromatycznych, które wydostają się do powietrza podczas procesu spalania. Dym łapie się w wodzie, a następnie butelkuje. Dzięki temu sięgamy po żywność, która wygląda i pachnie, jakby wędzono ją nad ogniem. Do sporządzenia tłustych i kalorycznych hamburgerów stosuje się m.in. jelita, trzewia, resztki skóry, odpady rzeźnicze, wymiona... Głośno było o tym zimą 2009 roku w Wielkiej Brytanii – do szkół trafiły drastyczne i krwawe zdjęcia składników, z jakich powstaje np. Big Mac. Hamburgery produkowane są także z modyfikowanych tłuszczów nienasyconych – szkodliwych i rakotwórczych.

Rakotwórcze kurczaki

Autorzy portalu Organic Authority wzięli pod lupę McNuggetsy i dowiedli, że w ich składzie jest tylko 50 proc. mięsa – reszta to wypełniacze i dodatki. Wśród nich znajduje się polidimetylosiloksan, czyli polimer krzemu używany m.in. do produkcji dezodorantów, mydeł czy smarów. Miękkość kurczakowi nadaje natomiast fosforan aluminiowo-sodowy, który powoduje odwapnienie kości i zaburzenia oddychania. Wszystkie substancje są dodawane do kurczaków w ilościach zgodnych z normą, lecz większość niskotoksycznych dodatków do żywności akumuluje się w organizmie i osiąga niebezpieczne stężenie. Zgubne dla zdrowia jest wielokrotne podgrzewanie produktów, z których uwalniają się szkodliwe substancje, takie jak nadtlenki lipidowe. Te przyspieszają procesy rakotwórcze i miażdżycowe. Tłuszcz z McDonalda podnosi poziom „złego” cholesterolu i obniża „dobrego” w organizmie.

 

  1. Strony:
  2. 1
  3. 2
  4. 3
  5. 4

Komentarze (253). Ocena artykułu 5 na 5

Pozostaw pole puste, aby dodać komentarz jako anonim.

Opcjonalnie

Ocena artykułu (1-5)

Wpisz wynik równania, aby dodać komentarz

  1. Anonim (Ocena: 5) 2011-04-01 14:43:06 zgłoś do usunięcia

    Podaj powód, dla którego chcesz usunąć ten komentarz

    Anuluj

    tez mi odkrycie...zdrowa dieta to podstawa a nie gowna z maka

  2. Pozostaw pole puste, aby dodać komentarz jako anonim.

    Ocena artykułu (1-5)

    Wpisz wynik równania, aby dodać komentarz

  3. Anonim (Ocena: 5) 2011-04-01 14:32:45 zgłoś do usunięcia

    Podaj powód, dla którego chcesz usunąć ten komentarz

    Anuluj

    multikorporacje niszcza planete i truja ludzi

  4. Pozostaw pole puste, aby dodać komentarz jako anonim.

    Ocena artykułu (1-5)

    Wpisz wynik równania, aby dodać komentarz

  5. Anonim (Ocena: 5) 2011-04-01 14:05:06 zgłoś do usunięcia

    Podaj powód, dla którego chcesz usunąć ten komentarz

    Anuluj

    mi to nie smakuje

  6. Pozostaw pole puste, aby dodać komentarz jako anonim.

    Ocena artykułu (1-5)

    Wpisz wynik równania, aby dodać komentarz

  7. Anonim (Ocena: 5) 2011-04-01 11:20:44 zgłoś do usunięcia

    Podaj powód, dla którego chcesz usunąć ten komentarz

    Anuluj

    fuuu

  8. Pozostaw pole puste, aby dodać komentarz jako anonim.

    Ocena artykułu (1-5)

    Wpisz wynik równania, aby dodać komentarz

  9. Anonim (Ocena: 5) 2011-04-01 7:49:56 zgłoś do usunięcia

    Podaj powód, dla którego chcesz usunąć ten komentarz

    Anuluj

    no i co ? ważne, że dobre :D

  10. Pozostaw pole puste, aby dodać komentarz jako anonim.

    Ocena artykułu (1-5)

    Wpisz wynik równania, aby dodać komentarz

  11. Anonim (Ocena: 5) 2011-04-01 7:41:31 zgłoś do usunięcia

    Podaj powód, dla którego chcesz usunąć ten komentarz

    Anuluj

    mimo wszystko, raz na jakiś czas bywa w takich miejscach z pełną świadomością tego wszystkiego. kurcze, czemu to musi być takie dobre ? :)

  12. Anonim (Ocena: 5) 2011-04-01 16:56:14 zgłoś do usunięcia

    Podaj powód, dla którego chcesz usunąć ten komentarz

    Anuluj

    nie jest problemem jak sie pojdzie raz na jakis czas, od tego sie nie umiera. Problem pojawia sie dopiero gdy ludzie jedza to czesto, zamiast normalnego posilku

  13. Pozostaw pole puste, aby dodać komentarz jako anonim.

    Ocena artykułu (1-5)

    Wpisz wynik równania, aby dodać komentarz

  14. Anonim (Ocena: 5) 2011-04-01 0:47:37 zgłoś do usunięcia

    Podaj powód, dla którego chcesz usunąć ten komentarz

    Anuluj

    A POTEM 18 LATKA MA TYLEK WIEKSZY NIZ 30 LATKA....SMUTNE ALE PROSZE ZAJADAJCIE SIE DALEJ IM WIECEJ TLUSTYCH DZIEWCZYN NA ULICACH TYM LEPSZE MAM SAMOPOCZUCIE ...JA UNIKAM TAKICH MIEJSC I DZIEKI TEMU LUBIE PATRZEC W LUSTRO!!!!! A JAK WIDZE MLODE DZIEWCZYNY Z BANDZIOCHEM NA WIERZCHU TO MI ICH ZAL ....NO ALE JAK TAKA NIE POTRAFI SOBIE ODMOWIC HAMBURGERA TO JEJ SPRAWA I JEJ TYLKA HAHA

  15. Anonim (Ocena: 5) 2011-04-01 14:48:56 zgłoś do usunięcia

    Podaj powód, dla którego chcesz usunąć ten komentarz

    Anuluj

    popieram, popieram. :) najpierw się opychają junk food'em i slodyczami, a potem jak to sie stalo ze one takie grube. Na zewnatrz i cwiczyc i ograniczyc zarcie

  16. Anonim (Ocena: 5) 2011-04-01 15:08:43 zgłoś do usunięcia

    Podaj powód, dla którego chcesz usunąć ten komentarz

    Anuluj

    nie jadam w fast foodach, cwicze i się nie przejadam a mimo tego mam tyłek "wiekszy niż 30 latka". nie wiem czy wiesz, ale gabaryty też można odziedziczyć.

  17. Anonim (Ocena: 5) 2011-04-01 16:58:33 zgłoś do usunięcia

    Podaj powód, dla którego chcesz usunąć ten komentarz

    Anuluj

    zgadza sie, nie mozna bezmyslnie krytykowac wszystkie grubsze osoby. u niektorych jest to wynik choroby, lekow, czy tez po prostu slabej przemiany materii, ale niestety wiekszosc grubasow bierze sie z lenistwa i obrzarstwa, sa ludzie ktorzy wlasnie w ten sposob probuja leczyc swoje problemy zyciowe, albo sa po prostu uzaleznieni i nie maja dosc sily by z tym walczyc.

  18. Anonim (Ocena: 5) 2012-05-09 22:42:38 zgłoś do usunięcia

    Podaj powód, dla którego chcesz usunąć ten komentarz

    Anuluj

    poza tym, sa 30-latki, ktore maja mneijszy tylek niz 18 :)

  19. Pozostaw pole puste, aby dodać komentarz jako anonim.

    Ocena artykułu (1-5)

    Wpisz wynik równania, aby dodać komentarz

  20. Anonim (Ocena: 5) 2011-04-01 0:43:14 zgłoś do usunięcia

    Podaj powód, dla którego chcesz usunąć ten komentarz

    Anuluj

    DOBRZE ZE JA NIE JADAM W MCDONALDACH...JEDNAK BARDZO DZIWI I ZASTANAWIA MNIE TO ZE TAKIE TO WSZYSTKO NIEZDROWE,PISZE SIE O TYM I MOWI A NIKT SIE TEMU NIE PRZYGLADA JUZ DAWNO POWINNY BYC ONE POZAMYKANE NO ALE PEWNI DAJA TAKIE LAPOWKI ZE NIKT SIE NIE PRZYCZEPI!!!!!!!! I TO JEST CHORE!!!

  21. Anonim (Ocena: 5) 2011-04-01 17:00:59 zgłoś do usunięcia

    Podaj powód, dla którego chcesz usunąć ten komentarz

    Anuluj

    to zbyt wielki biznes i zbyt wielka kasa by mozna bylo to tak latwo zwalczyc , niestety:( dlatego jedynym sposobem jest uswiadamianie spoleczenstwa. coraz wiecej ludzi zdaje sobie sprawe jak wazne dla zdrowia jest prawidlowe odzywianie. wreszcie jakis dobry artykul na papilocie

  22. Pozostaw pole puste, aby dodać komentarz jako anonim.

    Ocena artykułu (1-5)

    Wpisz wynik równania, aby dodać komentarz

  23. Anonim (Ocena: 5) 2011-04-01 0:21:16 zgłoś do usunięcia

    Podaj powód, dla którego chcesz usunąć ten komentarz

    Anuluj

    A mi nadal slinka cieknie na widok takiego burgerka :D

  24. Pozostaw pole puste, aby dodać komentarz jako anonim.

    Ocena artykułu (1-5)

    Wpisz wynik równania, aby dodać komentarz

  25. Anonim (Ocena: 5) 2011-03-31 23:02:29 zgłoś do usunięcia

    Podaj powód, dla którego chcesz usunąć ten komentarz

    Anuluj

    prawda jest taka ze w dzisiejszych czasach wszystko jest rakotworcze, wszedzie jakies polepszacze, chemia, dziwaczne nazwy zwiazkow chemicznych, ja to sie zastanawiam nawet, ile w mleku mleka a w wodzie mineralnej wody mineralnej...

  26. Pozostaw pole puste, aby dodać komentarz jako anonim.

    Ocena artykułu (1-5)

    Wpisz wynik równania, aby dodać komentarz

  27. Anonim (Ocena: 5) 2011-03-31 22:50:35 zgłoś do usunięcia

    Podaj powód, dla którego chcesz usunąć ten komentarz

    Anuluj

    cóż, muszę przyznać, że ten artykuł skutecznie obrzydził mi jedzenie z Mc Donald'sa... najbardziej zaniepokoiły mnie inf że zamiast mięsa dodają tam skóry jelita itd. To prawda???!!! Czy artykuł jest może przesadzony? no kurcze ale trzeba przyznać że jedzenie z maca rzeczywiście jest inne niż wszędzie...pyszne. Ciekawe, czy to rzeczywiście to zasługa chemii?

  28. Anonim (Ocena: 5) 2011-04-01 0:06:32 zgłoś do usunięcia

    Podaj powód, dla którego chcesz usunąć ten komentarz

    Anuluj

    a jak myślisz, z czego produkuje się uwielbiane przez wielu serdelki i parówki? dodawanie odpadów rzeźniczych do przetworów to norma, nie tylko w mcdonalds.

  29. Anonim (Ocena: 5) 2011-04-01 17:02:01 zgłoś do usunięcia

    Podaj powód, dla którego chcesz usunąć ten komentarz

    Anuluj

    racja, dlatego ja od dawna parowek nie jadam, kiedys przeczytalam ze tam nawet oczy dodaja:( ble

  30. Pozostaw pole puste, aby dodać komentarz jako anonim.

    Ocena artykułu (1-5)

    Wpisz wynik równania, aby dodać komentarz

  31. Anonim (Ocena: 5) 2011-03-31 22:24:11 zgłoś do usunięcia

    Podaj powód, dla którego chcesz usunąć ten komentarz

    Anuluj

    oj tam oj tam, życie ogólnie jest rakotwórcze :)

  32. Pozostaw pole puste, aby dodać komentarz jako anonim.

    Ocena artykułu (1-5)

    Wpisz wynik równania, aby dodać komentarz

  33. Anonim (Ocena: 5) 2011-03-31 22:16:11 zgłoś do usunięcia

    Podaj powód, dla którego chcesz usunąć ten komentarz

    Anuluj

    pychoty są no niestety jedzenie jest pyszne.. wszystko teraz jest nie zdrowe nawet mowia ze w warzyywa sa rakotworcze to co ciagle jesc to samo? ja tam lubie raz w miesiacu pojsc albo co dwa na zestaw

  34. Anonim (Ocena: 5) 2011-04-01 17:03:07 zgłoś do usunięcia

    Podaj powód, dla którego chcesz usunąć ten komentarz

    Anuluj

    raz w miesiacu to jeszce nie tragedia, gorzej jak ktos wpada w uzaleznienie.

  35. Pozostaw pole puste, aby dodać komentarz jako anonim.

    Ocena artykułu (1-5)

    Wpisz wynik równania, aby dodać komentarz

  36. Anonim (Ocena: 5) 2011-03-31 22:08:56 zgłoś do usunięcia

    Podaj powód, dla którego chcesz usunąć ten komentarz

    Anuluj

    kiedyś potrafiłam łazić prawie codziennie do mcdonalda na hamburgera...na szczeście odzwyczaiłam się i chodze tam czasem tylko po kawę. No i schudłam 6 kg... nie czuję sie ospała, cera gładziutka bez wyprysków. Teraz nie moge uwierzyć,ze mogłam to jeść...i wcale nie jest to takie dobre. Ten smak uzależnia, ale po odstawieniu przestaje już tak kręcić. I śmieszy mnie to ciągłe wmawianie sobie "że we wszystkim jest teraz chemia". Jest wiecej lub mniej, jest normalne jedzenie i sa tez śmieci o wiele groźniejsze dla organizmu. A wszystko wyjdzie z czasem. Ohyda....

  37. Pozostaw pole puste, aby dodać komentarz jako anonim.

    Ocena artykułu (1-5)

    Wpisz wynik równania, aby dodać komentarz

  38. Anonim (Ocena: 5) 2011-03-31 22:04:19 zgłoś do usunięcia

    Podaj powód, dla którego chcesz usunąć ten komentarz

    Anuluj

    Trochę szokujące, ale podejrzewałam co tam może być. Jednak jedzenie tych trocin daje mi taką przyjemność, że nie da się nie zjeść ! McDonalds ! I lovin it !

  39. Pozostaw pole puste, aby dodać komentarz jako anonim.

    Ocena artykułu (1-5)

    Wpisz wynik równania, aby dodać komentarz

  40. Anonim (Ocena: 5) 2011-03-31 21:42:38 zgłoś do usunięcia

    Podaj powód, dla którego chcesz usunąć ten komentarz

    Anuluj

    nie przeszkadza mi to, bo i tak jedzenie z McD jest dobre i będę je jadła :D

  41. Pozostaw pole puste, aby dodać komentarz jako anonim.

    Ocena artykułu (1-5)

    Wpisz wynik równania, aby dodać komentarz

  42. Anonim (Ocena: 5) 2011-03-31 21:42:13 zgłoś do usunięcia

    Podaj powód, dla którego chcesz usunąć ten komentarz

    Anuluj

    witam witam... nie czytalam za wiele waszych komantarzy, ale najbardziej mnie zaciekawily te ktore napisaly osoby ktore pracowaly tam, a dlaczego ... dlatego ze sama pracowalam przez trzy lata w MC. Aha kolezanko od 'resztek krwi', to co napisalas raczej swiadczy o Tobie bo ja nie wydalam zadnego kotleta z jakas pozostaloscia smazenia, bo przestrzegalam standardow a nawet jesli ktos taki by chcial wydal nastepowala reakcja ze strony instruktora czy po prostu osoby z dluzszym stazem. Mycie rak, standard mowi; ze myjemy je co godzine i za kazdym razem kiedy je zabrudzimy, ja nie wyobrazalam sobie popierdzielania przez godz z cebulka na palcach i dlatego myjemy znacznie czesciej!!! przez dwa miesiace niewiele podejrzewam poznalas, ale w to nie wnikam, duzo prawdy jest w tym ze niektore restauracje stoja na slabszym poziomie, a tam gdzie ja pracowalam zawsze postepowalismy zgodnie ze standardami, zreszta -podazajac za haslem 'mysl jak Gosc' nie wyobrazalam sobie wydac kanapke zlej jakosci, sama tam jem!!! Dla mnie to swietne doświadczenie, a kto sie chce przekonac jak jest naprawde, niech sie zatrudni! a juz teraz zapraszam do maca na najlepsza kawe z mlekiem:D

  43. Pozostaw pole puste, aby dodać komentarz jako anonim.

    Ocena artykułu (1-5)

    Wpisz wynik równania, aby dodać komentarz

  44. Anonim (Ocena: 5) 2011-03-31 21:24:27 zgłoś do usunięcia

    Podaj powód, dla którego chcesz usunąć ten komentarz

    Anuluj

    takie gadanie ,że w mc takie świństwo.. ale teraz chemikalia są we wszystkim.. lodach ciastkach a nawet mięsie.. ;]

  45. Anonim (Ocena: 5) 2011-04-01 17:04:27 zgłoś do usunięcia

    Podaj powód, dla którego chcesz usunąć ten komentarz

    Anuluj

    racja, wiec nie powinno sie objadac rowniez ciastkami, lodami i chipsami.

  46. Pozostaw pole puste, aby dodać komentarz jako anonim.

    Ocena artykułu (1-5)

    Wpisz wynik równania, aby dodać komentarz

  47. Anonim (Ocena: 5) 2011-03-31 21:17:51 zgłoś do usunięcia

    Podaj powód, dla którego chcesz usunąć ten komentarz

    Anuluj

    :O Ale i tak będę to jadła !

  48. Pozostaw pole puste, aby dodać komentarz jako anonim.

    Ocena artykułu (1-5)

    Wpisz wynik równania, aby dodać komentarz

  49. Anonim (Ocena: 5) 2011-03-31 20:57:03 zgłoś do usunięcia

    Podaj powód, dla którego chcesz usunąć ten komentarz

    Anuluj

    pff, to zależy od kraju ;) moja kolezanka jadła kurczakburgera na Węgrzech i podobno był okropny, a w kraju jej smakują, receptura wszędzie jest inna, raz na jakis czas mozemy sobie pozwolic na takie swinstwo, które co tu kryć niezaleznie z czego jest zrobione- jest pyszne, wazne zeby nie opychac sie tam non stop

  50. Anonim (Ocena: 5) 2011-03-31 20:59:11 zgłoś do usunięcia

    Podaj powód, dla którego chcesz usunąć ten komentarz

    Anuluj

    receptura jest wszedzie taka sama ;) inaczej w kazdym mc bylyby inne dodatki w kanapkach :P

  51. Anonim (Ocena: 5) 2011-03-31 21:11:37 zgłoś do usunięcia

    Podaj powód, dla którego chcesz usunąć ten komentarz

    Anuluj

    nieprawda. receptura jest wszedzie bardzo podobna, ale jednak dopasowana do kraju, w ktorym Mc sie znajduje. bierze sie pod uwage smaki, jakie dominuja w tradycyjnej diecie danego panstwa i ma to pewien wplyw na smak McDonaldsowych "specjalow".

  52. Anonim (Ocena: 5) 2011-03-31 21:34:55 zgłoś do usunięcia

    Podaj powód, dla którego chcesz usunąć ten komentarz

    Anuluj

    zgadzam się ,że w macu na węgrzech kanapki smakują inaczej! sprawdziłam

  53. Anonim (Ocena: 5) 2011-03-31 21:48:41 zgłoś do usunięcia

    Podaj powód, dla którego chcesz usunąć ten komentarz

    Anuluj

    z tego co mowila osoba, ktora byla w USA {znajoma}, to tam kotlety w hamburgerach doslownie ociekaja tluszczem... ;d jaki narod taka zywnosc z fast foodow ;p

  54. Pozostaw pole puste, aby dodać komentarz jako anonim.

    Ocena artykułu (1-5)

    Wpisz wynik równania, aby dodać komentarz

  55. Anonim (Ocena: 5) 2011-03-31 20:51:59 zgłoś do usunięcia

    Podaj powód, dla którego chcesz usunąć ten komentarz

    Anuluj

    pracowalam w mc i powiem jedno... podziwiam ludzi ktorzy jedza te swinstwa! wolowina w wiekszosci kanapek jest grilowana i nierzadko kladzie sie ja do kanapki razem z resztkami krwi (ktora podczas grilowania sie wytapia z miesa) sok cappy ktory rzekomo jest zdrowszyy od napojow jest jedna wielka chemia a pracownicy ktorzy maja w obowiazku myc dlonie co min 60 minut robia to moze raz na caly dzien ( z braku czasu) jesli ktos mi nie wierzy niech zatrudni sie w mc i zobaczy na wlasne oczy bo przyklady mozna mnozyc P.S. juz tam nie pracuje... po 2 miesiacach wymieklam i stolowac tez sie tam nie zamierzam

  56. Pozostaw pole puste, aby dodać komentarz jako anonim.

    Ocena artykułu (1-5)

    Wpisz wynik równania, aby dodać komentarz

  57. Anonim (Ocena: 5) 2011-03-31 20:50:53 zgłoś do usunięcia

    Podaj powód, dla którego chcesz usunąć ten komentarz

    Anuluj

    Mówcie co chcecie, ja i tak lubię to żarcie :D mak jest the best i zawsze będziemy go jeść:D joł

  58. Pozostaw pole puste, aby dodać komentarz jako anonim.

    Ocena artykułu (1-5)

    Wpisz wynik równania, aby dodać komentarz

  59. Anonim (Ocena: 5) 2011-03-31 20:03:43 zgłoś do usunięcia

    Podaj powód, dla którego chcesz usunąć ten komentarz

    Anuluj

    Jedzenie w MC nie jest dla mnie żadną przyjemnością, szczerze powiedziawszy aż mdli mnie na samą myśl zjedzenia czegoś tam. Preferuję zdrową żywność i jestem wegetarianką. Jedzenie takich rzeczy jest bardzo niezdrowe, być może dla niektórych jest przyjemnością jeść te wszystkie tłustości, ale to z pewnością nie wyjdzie wam na zdrowie.

  60. Pozostaw pole puste, aby dodać komentarz jako anonim.

    Ocena artykułu (1-5)

    Wpisz wynik równania, aby dodać komentarz

  61. Anonim (Ocena: 5) 2011-03-31 20:03:10 zgłoś do usunięcia

    Podaj powód, dla którego chcesz usunąć ten komentarz

    Anuluj

    Moim zdaniem jest to bajka.... Taka firma jak McDonalds nie może pozwolić sobie na właśnie takie "wybryki" .... Za dużo mają do stracenia..

  62. Anonim (Ocena: 5) 2011-03-31 20:54:17 zgłoś do usunięcia

    Podaj powód, dla którego chcesz usunąć ten komentarz

    Anuluj

    kolejna idiotka, która nie wierzy faktom -_-' chyba to jest PRAWDA skoro wielu ludzi, któzy tam pracują to potwierdzają nie? nie masz mózgu czy co? tak Mac to po prostu samo zdrowie i dobro, bo kosztuje grosze.....

  63. Anonim (Ocena: 5) 2011-03-31 21:03:33 zgłoś do usunięcia

    Podaj powód, dla którego chcesz usunąć ten komentarz

    Anuluj

    ja bym nie powiedziała, że kosztuje grosze, bo w tej samej cenie, a czasem nawet taniej zjesz coś zdrowszego w innej restauracji. moje zdanie jest takie, że od czasu do czasu można tam coś zjeść, ale bez przesady, nie za często.

  64. Anonim (Ocena: 5) 2011-03-31 21:15:05 zgłoś do usunięcia

    Podaj powód, dla którego chcesz usunąć ten komentarz

    Anuluj

    a może właśnie taka firma jak Mc może sobie pozwolić na więcej, bo ma ogromny zasięg i przychody.

  65. Pozostaw pole puste, aby dodać komentarz jako anonim.

    Ocena artykułu (1-5)

    Wpisz wynik równania, aby dodać komentarz

  66. Anonim (Ocena: 5) 2011-03-31 19:59:05 zgłoś do usunięcia

    Podaj powód, dla którego chcesz usunąć ten komentarz

    Anuluj

    Drodzy wegetarianie. Gdybyście zdawali sobie sprawę jak Wasze warzywka i owoce naszpikowane są chemią do ust byście ich nie wzięli i zaczęli byście się zastanawiać- co gorsze. Wszystko co kupujecie ma w sobie opryski i chemie, bo w innym wypadku produkcja się nie opłaca. I z drugiej strony życzę smacznego np w jedzeniu czereśni od babuni z działki, które nigdy nie były pryskane. Ups! Chyba złamałeś zasadę wegetarianizmu :)

  67. Anonim (Ocena: 5) 2011-03-31 20:29:55 zgłoś do usunięcia

    Podaj powód, dla którego chcesz usunąć ten komentarz

    Anuluj

    hahah dokladnie ;)

  68. Anonim (Ocena: 5) 2011-03-31 21:09:36 zgłoś do usunięcia

    Podaj powód, dla którego chcesz usunąć ten komentarz

    Anuluj

    odwalcie się od wegetarian, nie jem mięcha od 4 lat i wszystko jest w porządku, badania w normie, czuję się świetnie i nie jem zwierząt, więc bez tego paskudztwa da się żyć, żyję na nabiale, owocach, warzywach, pieczywie itd... i JEST MI Z TYM SUPER:D

  69. Anonim (Ocena: 5) 2011-03-31 21:15:30 zgłoś do usunięcia

    Podaj powód, dla którego chcesz usunąć ten komentarz

    Anuluj

    Ale nabiał jest produktem odzwierzęcym, więc w pewnym sensie jesz zwierzęta

  70. Anonim (Ocena: 5) 2011-03-31 22:11:51 zgłoś do usunięcia

    Podaj powód, dla którego chcesz usunąć ten komentarz

    Anuluj

    nabiału nie jedza weganie...poczytajcie najpierw o weganach i wegetarianizmie zanim cos napiszecie...

  71. Pozostaw pole puste, aby dodać komentarz jako anonim.

    Ocena artykułu (1-5)

    Wpisz wynik równania, aby dodać komentarz