Zaskakujące produkty, przez które SZYBKO TYJESZ

20 Maja 2017

Jesteś przekonana, że odżywiasz się zdrowo, a mimo to kilogramów przybywa? Znamy sprawców tego zamieszania…

szybkie tycie

Soki owocowe

Teoretycznie trudno znaleźć zdrowszy napój, szczególnie jeśli pijemy sok własnoręcznie wyciskany. Problem w tym, że ma on jedną wadę – przy takim przetworzeniu owoców razem z miąższem tracimy cenny błonnik, a zostają przede wszystkim naturalne cukry. Efekt? Niedługo po wypiciu soku znów zaczynamy odczuwać głód i chęć podjadania.

Jeszcze gorzej na naszą sylwetkę wpływają sklepowe produkty, potocznie zwane „sokiem”, choć często wcale nim nie są. Z niektórych owoców (np. z uwagi na ich wyrazisty kwaśno-cierpki smak) wytwarza się tzw. nektary. Tego typu napój to rozcieńczony sok, często wzbogacany zarówno naturalnymi, jak i sztucznymi substancjami słodzącymi. Jeszcze więcej jest ich w tzw. napojach owocowych, wzbogacanych sztucznymi aromatami, barwnikami, słodzikami i konserwantami. Nektar lub napój może w litrze zawierać nawet 20 łyżeczek cukru! Jak wyliczyli naukowcy, codzienna szklanka takiego „smakołyku” aż o 160 proc. zwiększa ryzyko nadwagi.

Zobacz także: Nie uwierzycie, jak otyła dziewczyna wyglądała w zaawansowanej ciąży! (To po prostu trzeba zobaczyć...)

Jogurty niskotłuszczowe

Producenci nabiału zdają sobie sprawę z tego, że coraz więcej kobiet zaczyna unikać produktów o wysokiej zawartości tłuszczu, przede wszystkim z obawy przed utyciem. Dlatego na sklepowych półkach przybywa np. jogurtów o niskiej lub nawet zerowej zawartości tłuszczu.

Czy to dobre rozwiązanie? Nie zawsze. Pamiętajmy, żeby przed zakupem przeczytać skład tego typu produktów, ponieważ często okazuje się, iż tłuszcz w jogurtach został zastąpiony przez… cukier, czyli znacznie groźniejszego wroga szczupłej sylwetki. Na taki nabiał powinny uważać szczególnie kobiety w ciąży, ponieważ brak ochronnych kwasów tłuszczowych w diecie zwiększa ryzyko, że dziecko będzie mieć astmę lub w przyszłości łatwiej zachoruje na katar sienny. Przynajmniej do takich wniosków doszli naukowcy.

Biały ryż

To jeden z ulubionych produktów osób dbających o linie, ponieważ biały ryż od dawna uchodzi za przysmak bardzo dietetyczny. W rzeczywistości jest on najbardziej kaloryczny ze wszystkich odmian tego zboża, zwłaszcza, gdy go nadmiernie rozgotujemy. Staje się wówczas skarbnicą amylopektyny, bardzo szybko trawionej przez organizm skrobi, podwyższającej poziom cukru i insuliny we krwi, a w konsekwencji również zaburzającej przemianę materii, co skutkuje nadprogramowymi kilogramami.

Dlatego lepszym rozwiązaniem jest spożywanie ryżu brązowego, czerwonego czy czarnego, zawierających znacznie więcej wartościowych składników odżywczych, m.in. błonnika, który wspomaga odchudzanie.

Strony

Komentarze (1)
ocena
5/5

Pozostaw pole puste, aby dodać komentarz jako anonim.

Opcjonalnie

Ocena artykułu 1-5

Wpisz wynik równania, aby dodać komentarz

Maryla
(Ocena: 5)
2017-05-20 16:46:17

Ja zawsze pilnie szukałam samych zdrowcyh produktów, Była to nieukrywam trochę męcząca praca bo zakupy zajmowały mi strasznie długo. Dopiero po tym jak wynalazłam i zaczęłam brać Iqacai to nie muszę się martwić aż tak bardzo o skład pewnyc produktów, ponieważ te tabletki bardzo przyspieszyły mój metabolizm i nawet jak się zdarzy zjeść coś niepożądanego to nic nie szkodzi :) Dodatkowo po swojej cerze widze, że witaminy, który wchodzą w skład tych tabletek jej pomagają. Zawsze miałam problemtyczną cerę, a teraz na buzi nie mam żadnych wyprysków. Na pewno takie rozwiązanie bardzo ułatwiło mi życie.

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
  • Strona 1 z 1