Holenderscy naukowcy przeprowadzili ciekawy eksperyment. Wybrali dziesięciu śmiałków, którzy mieli za zadanie zjeść porcję budyniu. W tym samym czasie badacze za pomocą specjalnej rurki wdmuchiwali do ich nosów waniliowy aromat potrawy. Co się okazało?
W momencie, gdy uczestnicy badania czuli intensywny zapach potrawy, spożywali znacznie mniejsze porcje budyniu. Gdy aromat był bardzo słaby, ich apetyt mocno wzrastał – relacjonuje serwis biomedical.pl
Czyżby więc silniejszy zapach potraw rzeczywiście wpływał na wielkość kęsów, które wkładamy do ust? Holenderscy badacze nie mają już wątpliwości! Naukowcy są przekonani, że podczas jedzenia mocno aromatycznych dań zawsze zjemy około 10 procent mniej pożywienia przy każdym gryzie.
Wszystko dlatego, że oddziałujemy w ten sposób na nasz zmysł węchu, który funkcjonując podobnie jak zmysł smaku, pozwala nam szybciej „nasycić się” daną potrawą i tym samym zniwelować uczucie głodu.
Czy sposób ten jest naprawdę skuteczny? Wypróbujcie same i dajcie znać, co o tym myślicie!
Michalina Żebrowska
Zobacz także:
Jeśli chciałabyś zrzucić kilka kilogramów, ale brakuje ci silnej woli, weź przykład z kobiet, którym się udało.
Wiecznie na diecie, a waga ANI DRGNIE? Wiemy dlaczego!
Zobacz, co powinnaś zrobić, aby Twoje odchudzanie było bardziej efektywne.